Startsida / Inlägg

ANALYS: Hon tar guld i damernas OS-tennis

av Henrik Ståhl

Sådärja, mitt under pågående OS-invigning (i skrivande stund, alltså) tycker Tennisbloggen att det är hög tid att analysera damernas lottning i tennisens singelturnering.

Here goes:

 

FÖRSTA SEKTIONEN

Gräs är inte Victoria Azarenkas starkaste underlag, men hon har tagit sig till två raka semifinaler i Wimbledon (förlust mot Petra Kvitová 2011 och Serena Williams 2012) och bör således inte underskattas. Bortsett från en svag insats i Franska öppna har hon dessutom en riktigt stark säsong bakom sig och får hållas som favorit i den här sektionen. Venus Williams hade i normala fall förmodligen setts som en värdig utmanare, men förlusten i första omgången i Wimbledon mot 80-rankade Elena Vesnina bådar inte gott. Däremot hör Angelique Kerber, som tog sig till semifinal i årets Wimbledon, till en av uppstickarna i OS och kan säkerligen bjuda upp till kamp i en eventuell kvartsfinal mot Azarenka. Även veteranen och forna världstrean Nadia Petrova har skrällpotential med sin monsterserve och blytunga backhand. Hon vann dessutom sin första titel på gräs i holländska ’s-Hertogenbosch inför Wimbledon, efter finalseger över Urszula Radwanska (6-4, 6-3).

Hon går vidare till semifinal: Victoria Azarenka.
Skrällvarning: Angelique Kerber.
Bubblare: Nadia Petrova.

 

ANDRA SEKTIONEN

Caroline Wozniackis stora revansch? Troligtvis inte. Serena Williams andra stora titel i år? Betydligt troligare. Dessutom ingen omöjlighet att svenska Sofia Arvidsson äntligen lyckas bryta sin Wimbledon-förbannelse – nu är verkligen rätt tid att slå en skadeskjuten Vera Zvonareva (som var i både Wimbledon- och US Open-final så sent som 2010). Därefter blir det dock svårare. Francesca Schiavone tog sig till åttondelsfinal i årets Wimbledon (förlust mot Petra Kvitová) och Klara Zakopalova fullkomligt detroniserade Arvidsson i deras hittills enda möte på gräs (Wimbledon 2009: 6-2, 6-0). Har för övrigt svårt att se hur någon av spelarna i den här sektionen ska kunna rubba Williams. Möjligtvis att Tamira Paszek eller Yanina Wickmayer kan skrälla och ta sig till kvartsfinal, men annars… Det känns som att Williams svåraste motståndare dels är forna världsettan Jelena Jankovic i första omgången, men framför allt den egna attityden och spelhumöret.

Hon går vidare till semifinal: Serena Williams.
Skrällvarning: Tamira Paszek.
Bubblare: Yanina Wickmayer.

 

TREDJE SEKTIONEN

Känns spontant som att Maria Sjarapova fått den tveklöst svåraste lottningen av topptrion: Samantha Stosur, Kim Clijsters, Ana Ivanovic, Sabine Lisicki, Simona Halep och Jaroslava Sjvedova är potentiella hot (även om Stosur kan vara rysligt ineffektiv på gräs). Ser faktiskt Lisicki och Sjvedova som favoriter i den här sektionen jämte Sjarapova. Frågan är om världstreans revanschlust efter den tidiga sortin i Wimbledon räcker till semifinal? Jag vill gärna tro det, men vågar inte riktigt hoppas.

Hon går vidare till semifinal: Sabine Lisicki.
Skrällvarning: Jaroslava Sjvedova.
Bubblare: Maria Sjarapova.

 

FJÄRDE SEKTIONEN

Ingen enkel lottning för nya världstvåan Agnieszka Radwanska precis. Har visserligen två raka segrar över Julia Goerges den här säsongen, men vinsten i Dubai satt långt inne. Wimbledon-kvartsfinalisten Maria Kirilenko kan ställa till problem för henne i en eventuell åttondelsfinal (tvingade just Radwanska till tre set i den tre timmar långa kvarten i Wimbledon). I den här sektionen trängs även fjolårets Wimbledon-mästarinna Petra Kvitová och Dominika Cibulková. Den sistnämnda befinner sig dock i en formsvacka och har haft svårt att hitta rytmen på gräs, medan Kvitová följde upp sin Wimbledon-titel från 2011 med en bra turnering i år (föll mot Serena Williams i kvartsfinalen). Håller Kvitová som favorit, även om man gör rätt i att inte räkna ut Radwanska.

Hon går vidare till semifinal: Petra Kvitová.
Skrällvarning: Maria Kirilenko.
Bubblare: Agnieszka Radwanska.

 

SEMIFINALERNA: Williams slår Azarenka, Kvitová slår Lisicki.
BRONSMATCHEN: Azarenka slår Lisicki.
FINALEN: Williams slår Kvitová.

* * *

Behöver jag ens tillägga att jag räknar med betydligt fler skrällar i damernas singelturnering än herrarnas dito? Blir nästan förvånad om den här analysen står sig efter första dagen – trots att den på förhand känns helt rimlig.

* * *

Unnar verkligen Arvidsson en seger nu. Givetvis att hoppas på lite för mycket, men visst skulle en åttondelsfinal mot Serena Williams mycket väl kunna vara hela OS-spektaklets största höjdpunkt? Om inte annat så för att det vore så väldigt otippat.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB