Båstad, Newport, Umag och Stuttgart

av Henrik Ståhl

Fjolårsfinalisten David Ferrer är vidare till kvartsfinal i Swedish Open efter seger över Simone Bolelli. Ferrer tappade en 4-0-ledning i första set, men höll huvudet kallt och krigade hem matchen med setsiffrorna 6-4, 6-3.

* * *

Christian Lindells baneman Jurgen Zopp besegrade sjundeseedade Filippo Volandri: 3-6, 6-1, 6-4. 79-rankade Volandri blev bruten sju gånger under matchen och lät fem servess vina förbi honom.

* * * Jarkko Nieminen åkte på dubbeltorsk i Båstad: först förlust i singeln mot 102-rankade Jan Hajek (6-1, 7-6), sen i dubbeln (i par med Harri Heliovaara) mot svenske Robert Lindstedt i par med Horia Tecau (6-4, 6-4).

Det blev (tack och lov) ingen ny maratonmatch mellan John Isner och Nicolas Mahut i Newport. Första set var över på drygt 25 minuter.

Andra set gick visserligen till tiebreak, men spektaklet var över på en timme och 18 minuter. Setsiffrorna blev 6-2, 7-6(2).

* * *

Kei Nishikori hade en del problem på gräset mot tvåfaldige mästaren Olivier Rochus, men vann slutligen: 6-7(6), 6-4, 6-2. Nishikori jagar nu säsongens 20:e seger – som kan komma redan i kvartsfinalen mot 118-rankade 28-åringen Rajeev Ram.

Andraseedade hemmahoppet Marin Cilic är vidare till kvartsfinalen i kroatiska Umag, efter seger över 120-rankade tysken Daniel Brands: 6-3, 6-2.

* * *

Även fjärdeseedade Marcel Granollers är klar för kvartsfinal efter att, som väntat, ha besegrat 95-rankade Potito Starace. Starace gav sig dock inte utan strid och kämpade till sig ett set av spanjoren.

Matchen slutade 6-4, 3-6, 6-3.

Förstaseedade Janko Tipsarevic gjorde sitt jobb i Stuttgart och avfärdade 75-rankade Steve Darcis: 6-4, 6-2. Världsåttan tappade serve vid blott ett tillfälle, samtidigt som han själv stod för fyra servegenombrott.

* * *

”Serielunken” är här igen för Wimbledon-sensationen Lukas Rosol. I dag blev det förlust mot 81-rankade Björn Phau efter två tiebreak: 7-6(3), 7-6(2).

Välkommen tillbaka till verkligheten, Rosol.