Startsida / Inlägg

En skandal kring Luis Garcia del Moral riskerar spilla över på hela eliten

av Henrik Ståhl
Sara Errani har namngetts av livstidsavstängda Luis Garcia del Moral.

Den redan livstidsdömde läkaren Luis Garcia del Moral står i centrum för vad som kan vara en mullrande dopningsskandal inom tennisen, rapporterar Svenska Dagbladet.

Hittills har endast världsnian Sara Errani namngetts, men del Moral har tidigare haft samröre med meriterade tennisstjärnor som forne världsettorna Marat Safin och Dinara Safina samt nuvarande världsfemman David Ferrer.

Att just Errani namngetts får varningsklockorna att ringa. Den sensationella italienska spelaren har klättrat 36 placeringar på rankningen i år – och tog sig hela vägen till final i Franska öppna. Det hela blir inte mindre suspekt av att hon nu, efter titeln i Palermo, valt att ställa in sin medverkan i Swedish Open på grund av skada.

Errani har ännu inte kommenterat sin relation till del Moral. Hennes bror säger dock att enda kontakten varit vid en rutinmässig hjärtundersökning, enligt Wall Street Journal.

Det finns i dagsläget ingenting som entydigt talar för att Errani är eller har varit dopad – hon, liksom övriga misstänkta elitspelare, är oskyldig tills motsatsen bevisats. Det är viktigt att poängtera.

Men hela affären kastar en mörk skugga över en sport som historiskt trampat i klaveret å det grövsta när det gäller just dopning. Otaliga skandaler har tystats ner (att forne världsettan Andre Agassi testades positivt för metamfetamin 1997, till exempel), vilket skapat en närmast konspiratorisk misstänksamhet mot allt vad sensationella framgångssagor heter (inte ens vår egen Robin Söderling har gått fri från anklagelser efter att han drabbats av körtelfeber).

David Ferrer har haft samröre med del Moral.

Det här riskerar också att spilla över på andra spelare som inte haft någonting alls med Luis Garcia del Moral att göra. 27-årige amerikanen Brian Baker, för att ta ett exempel, har stått för en närmast osannolik comeback efter att ha varit borta från touren i sex år och bland annat tagit sig till åttondelsfinal i Wimbledon.

Redan efter Franska öppna, där han vann sin första Grand Slam-match sedan US Open 2005, började det viskas om att sagan kanske var lite för bra för att vara sann. En eventuell dopningsskandal kring del Moral lär spä på även de i dagsläget vagt förankrade misstankarna mot Baker.

Det viktigaste i nuläget är att de tre tyngsta organisationerna – Internationella Tennisförbundet, ATP och WTA – agerar med full kraft och pondus. Dessutom borde elitspelarna som haft samröre med del Moral, precis som SvD:s Jonas Arnesen skriver, träda fram omgående.

Annars riskerar den här härvan att bli ordentligt smolk i bägaren för tennisen inför den hetaste OS-festen på många år.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB