Startsida / Inlägg

Isner till semi i Atlanta

av Henrik Ståhl
John Isner är klar för semifinal i Atlanta Tennis Championships.

Fördelen med att jobba tidiga morgonpass: man får chansen att se åtminstone upplösningen av de matcher på andra sidan Atlanten som sänds sent lokal tid.

Imorse snubblade jag in på redaktionen lagom till andra set mellan John Isner och 19-årige Jack Sock. Isner hade då tagit första set i tiebreak, 7-6(7), och andra set inleddes med stabilt servande. Sock hade förvisso chansen att sätta press på Isner i femte game, men världselvan kunde slutligen kriga hem det tidsmässigt utdragna gamet med ett gäng välriktade kanoner i serveboxen och ett par offensiva attacker framme vid nät.

När Isner sedan bröt sin 326-rankade landsmans serve vid ställning 4-4 kändes det hela en smula avgjort. Och mycket riktigt kunde Isner sedan utan större problem serva hem gamet blankt och bärga segern: 7-6, 6-4.

Måste dock säga att jag överlag är imponerad över 19-årige Sock, som bland annat hämtade upp ett 1-4-underläge och räddade flera setbollar i första set. Kändes som att han jobbade väldigt aktivt med att hitta bästa möjliga strategi i Isners serve och varierade slice med aggressiv forehandblock i returneringen (tyvärr inte alltid med gott resultat).

Isners stora fördel var rutinen och tålamodet. Den reslige världselvan har alltid sin massiva serve att falla tillbaka på, och kan i princip bara invänta tiebreak när kombattanten bjuder på motstånd – eftersom han i typ nio fall av tio vinner i tiebreak. Konstigt vore det annars med tanke på att han spelat ungefär en miljon sådana i sin karriär…

Det är också ett av Isners största problem: tiebreak-strategin, om man kan kalla den så, är en taktik som i princip omöjliggör ”enkla” segrar. Det händer inte alltför ofta att Isner sluggar hem en match i bäst av tre set på mindre än en och en halv-två timmar, eftersom så många set i hans matcher måste avgöras i tiebreak. Vilket givetvis är slitsamt och energidränerande.

Hur som helst: Jack Sock har gjort en bra turnering och kunde kliva av banan efter kvartsfinalförlusten mot John Isner med äran i behåll. Återstår att se om Sock, som nu har 3-5 i säsongsfacit i ATP-sammanhang, fått en självförtroendeboost efter insatsen i Atlanta.

För Isner väntar en stekhet semifinal mot 27-rankade landsmannen Andy Roddick, som besegrade Michael Russel: 6-3, 6-4. Roddick siktar på att bärga sin andra titel för säsongen i Atlanta, medan Isner jagar revansch efter två raka finalförluster (mot Mardy Fish 2010 och 2011).

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB