Startsida / Inlägg

Andy Murrays kollaps

av Henrik Ståhl
Titelförsvararen Andy Murray åkte ut redan i åttondelsfinalen i årets Cincinnati Masters. FOTO: BILDBYRÅN

Vad var det egentligen som hände precis just nu?

Är det över huvud taget möjligt att en 38-rankade 25-åring som aldrig ens varit bland världens 30 bästa spelare kan slå ut en nyligen krönt OS-guldmedaljör och titelförsvarare i Cincinnati?

Ja, tydligen.

Sommaren 2012 har som bekant bjudit på en del kännbara skrällar och i kväll skrevs ytterligare en in i historieboken, när Jeremy Chardy sensationellt slog ut Andy Murray ur Cincinnati Masters.

Matchsiffrorna skrivs till 6-4, 6-4, och under stora delar av matchen var det den gamla griniga – inte den nya, mentalt starke – Andy vi fick bevittna ute på banan.

Världsfyran som svarade för en kassaskåpssäker insats mot Sam Querrey i går hittade inte matchrytmen, sopade bollar långt utanför linjerna och misshandlade sig själv (oftast på låret) i bitter frustration.

De snabba förhållandena i Cincinnati (snabbare än i Toronto förra veckan) gynnade visserligen Chardy som smackade stenhårda grundslag långt ut mot baslinjerna och hade en tung förstaserve, men försvarsspecialisten Murray stod inte att känna igen. Att Chardy bara slog in 57 procent förstaservar och svarade för 24 oprovocerade misstag och trots det vann så till synes enkelt, med hela fyra servegenombrott i två set, säger ganska mycket om skottens insats.

Det ska dock poängteras att Chardy en bra dag på jobbet har en riktigt tung och välriktad slägga, och just i kväll dessutom riktigt bra blick för spelet. Men ändå. En sådan här match ska inte Murray förlora, helt enkelt.

Särskilt inte efter vilan han fick efter sin w/o i Toronto.

Kanske känner han fortfarande av skadan han ådrog sig där? Kanske har han inte återhämtat sig fysiskt och psykiskt efter urladdningen i London-OS än?

Ja, kanske. Men onödigt att spekulera tills vi vet mer. Låt oss i stället torrt konstatera att Murray i kväll bjöd på en total kollaps som han gör bäst i att försöka glömma illa kvickt, medan Chardy spelade lika stabilt som mot Andy Roddick och Denis Istomin.

Blir intressant att se hur övriga toppspelare utnyttjar att en av turneringens solklara semifinalister redan är utslagen.

Hoppas att Juan Martín del Potros förmodade skada inte blir ett hinder i kvartsfinalen mot Chardy. Att han trots den tog sig förbi Viktor Troicki (7-6, 2-6, 6-1) säger dessvärre mer om Troicki än om del Potro…

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB