Startsida / Inlägg

Federer: ”Jag vann silvret”

av Henrik Ståhl

Efter finalförlusten mot Andy Murray i går förklarar Roger Federer hur mycket OS-turneringen och ett guld i den betytt för honom, men säger samtidigt att han känner att han vann silvret – inte förlorade guldet.

– Jag tror att det här var det bästa jag kunde åstadkomma i den här turneringen. Andy var mycket bättre än jag i många aspekter. Det har varit en fantastisk månad för mig, jag vann Wimbledon, blev världsetta igen och jag vann silver. Tyck inte synd om mig. Jag är väldigt väldigt stolt över att ha vunnit silver, säger han.

Och fortsätter:

– Det här var en känslosam turnering från början till slut. Jag hade kunnat förlora i första omgången mot (Alejandro) Falla. Samma sak, uppenbarligen mot (Juan Martín) del Potro. Det känns som att jag vann silvret, inte förlorade (guldet). Så jag är väldigt väldigt glad.

De tuffa matcherna i början av matchen kan ha dränerat honom mentalt, menar han.

– Jag hade tårar i ögonen efter öppningsmatchen. Jag bröt nästan ihop när jag svarade på frågor från media på banan. Det är så mycket det här har betytt för mig. Jag förstod hur nära jag var att förlora. Jag kände precis samma sak i semifinalen. Det kanske var så känslosamt redan att det möjligtvis hindrade mig från att göra mitt absolut bästa.

Samtidigt hyllar han finalkombattanten, och guldmedaljören, Andy Murray.

– Han är redan en fantastisk spelare. Jag tyckte att han spelade väldigt väldigt bra i Wimbledon. Jag var glad över att se att han inte bröt ihop efter Wimbledon-finalen. Det är lätt att komma tillbaka, i bäst av tre och åka ut i kanske tredje omgången redan. Då mår man bara ännu värre. Men han gjorde inte det. Han kom och vann guld. Det är så en mästare hanterar det, säger han.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB