Startsida / Inlägg

Hon vinner US Open

av Henrik Ståhl

Så var det sent omsider dags att analysera även damernas lottning. Gjorde en genomgång av herrarnas för några dagar sedan, men har tyvärr inte hunnit med att gå igenom damernas förrän nu.

Serena Williams känns onekligen som den stora favoriten, och konstigt vore det annars. Hon har ju tillryggalagt en helt fantastisk vår- och sommarsäsong, med både Wimbledon-titel och dubbla OS-guld i bagaget.

I övrigt finns ett antal heta utmanare.

Så, låtom oss titta närmare på lottningen sektion för sektion:

FÖRSTA SEKTIONEN

Känns spontant som den tuffaste sektionen. Världsettan Victoria Azarenka får bära favoritskapet, men har tunga utmanare i fjolårsvinnaren Samantha Stosur, världsåttan Li Na, Wimbledon-kvartsfinalisten Sabine Lisicki och trefaldiga US Open-vinnaren Kim Clijsters. Li Na har sett het ut under sensommaren och vann titeln i Cincinnati förra veckan, efter att ha nått finalen i Rogers Cup i Montreal veckan dessförinnan. Lär vara oerhört revanschsugen efter förlusten i första omgången i Wimbledon. Samantha Stosur brukar trivas som allra bäst på hardcourt och har två framgångsrika US Open bakom sig (med fjolårsvinsten som höjdpunkt). 22-åriga Lisicki gjorde riktigt bra ifrån sig både i Wimbledon och London-OS och har skrällpotential på Flushing Meadows. Clijsters lär pressa ut varenda droppe som finns kvar i energitanken i New York, med tanke på att det är hennes sista turnering i karriären (om hon nu inte gör comeback igen). Även Julia Görges väntar på sitt stora genombrott, som mycket väl kan komma här i US Open. Azarenka mot Görges eller Lisicki och Li Na mot Stosur eller Clijsters i åttondelen känns därför inte som ett långsökt tips. Tror det blir Azarenka mot Li Na i kvarten.

Hon går vidare till semifinal: Victoria Azarenka.
Skrällvarning: Sabine Lisicki, Julia Görges.
Bubblare: Li Na, Samantha Stosur, Kim Clijsters.

ANDRA SEKTIONEN

Ingen jättelätt lottning för världstrean Maria Sjarapova, som har dunderservaren Lucie Hradecka i sin sektion och Petra Kvitová på sin halva. Känns som att just Sjarapova och Kvitová borde mötas i kvartsfinalen. På vägen dit måste de dock utmanövrera Hradecka och  Nadia Petrova respektive Yanina Wickmayer och Marion Bartoli.

Hon går vidare till semifinal: Petra Kvitová.
Skrällvarning: Lucie Hradecka, Marion Bartoli.
Bubblare: Maria Sjarapova.

TREDJE SEKTIONEN

Ajaj, riktig nitlott för forna världsettan Caroline Wozniacki. Om inte Serena Williams klappar ihop fullständigt (som i Franska öppna) borde hon promenera sig fram till kvartsfinalen. Lite knepig öppningsmatch i och för sig, 20-åriga Coco Vandeweghe är up and coming och har redan bevisat att hon inte är någon dussinspelare, men i Grand Slam-sammanhang borde hon inte kunna rubba Super-Serena. I åttondelsfinalen borde hon möta Maria Kirilenko som sett oerhört stark ut under sommaren med kvartsfinal i Wimbledon, semifinal i OS och semifinal i New Haven som höjdpunkter. Om inte Francesca Schiavone eller forna världsettan Ana Ivanovic sätter käppar i Wozniackis hjul borde hon vara den som står för motståndet i kvarten. Svenska Sofia Arvidsson har väl inte fått någon drömlottning direkt, men hon borde naturligtvis under alla omständigheter besegra 41-åriga(!) Kimiko Date-Krumm i sin öppningsmatch. Redan i nästa match lär hon dock råka ut för Ana Ivanovic, som hon har 1-3 i inbördes möten mot. Tar hon sig förbi det hindret lär hon möta Schiavone eller 19-åriga hemmahoppet Sloane Stephens, som pressade Arvidsson till tiebreak på gruset i Madrid förra året (Arvidsson vann i två set). Som sagt, ingen drömlottning direkt.

Hon går vidare till semifinal: Serena Williams.
Skrällvarning: Maria Kirilenko, Sloane Stephens, Coco Vandeweghe.
Bubblare: Caroline Wozniacki.

FJÄRDE SEKTIONEN

Ser verkligen fram emot en semifinalrepris från Wimbledon. Det vill säga en mellan Agnieszka Radwanska och Angelique Kerber. Den gången lyckades Kerber inte tränga igenom Radwanskas försvar, men om Kerber bara kan hålla känslorna i styr och utnyttja den grymma form hon verkar ha prickat in lagom till US Open så borde en eventuell semifinal i New York se något annorlunda ut. Finns en del andra potentiella kvartsfinalister, så klart. Jaroslava Sjvedova, Tamira Paszek, Sara Errani och inte minst Venus Williams, för att nämna några. Errani har inte sett överdrivet stark ut på sistone och är dessutom inte lika bekväm på hardcourt som på grus. Venus kan man aldrig helt räkna bort, men är också på grund av sin sjukdom ett ständigt frågetecken. Tamira Paszek… ja, varför inte? Börjar ju bli dags för 20-åringen att ta ett till kliv, efter några svaga år i US Open men två raka kvartsfinaler i Wimbledon.

Hon går vidare till semifinal: Angelique Kerber.
Skrällvarning: Tamira Paszek, Jaroslava Sjvedova.
Bubblare: Venus Williams.

SEMIFINALERNA: Kvitová slår Azarenka, Williams slår Kerber.
FINALEN: Williams slår Kvitová.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB