Startsida / Inlägg

Hur tänker toppspelarna i Winston-Salem Open?

av Henrik Ståhl

Ja, efter två avklarade Masters – mitt emellan Cincinnati Masters och US Open – spelas alltså 250-turneringen Winston-Salem Open.

En inte överdrivet prestigefull turnering, givet dess inte alltför gynnsamma plats i spelschemat, som i år faktiskt har ett oväntat bra startfält.

Världssexan Jo-Wilfried Tsonga är förstaseedad, världssjuan Tomás Berdych andradito. Världstian John Isner tredjeseedad.

Tre av världens just nu tio högst rankade spelare deltar alltså i årets upplaga av Winston-Salem Open. Det är otroligt överraskande med tanke på att det är en typisk klämturnering, snarare än uppvärmning inför US Open. De allra flesta toppspelarna väljer att vila och förbereda sig inför årets sista Grand Slam så här veckan efter två på varandra efterföljande Masters.

Men förutom överraskande är det också väldigt märkligt. Tsonga åkte visserligen ut i sin första match i Toronto (mot Jeremy Chardy) och ådrog sig sedan en märklig skada som tvingade honom att avstå Cincinnati. Fransmannen har tampats med en sviktande form efter Wimbledon och kanske känner han sig nödgad att spela fler matcher på hardcourt inför US Open, men hans val att ställa upp i den här 250-turneringen ter sig ändå en smula förbryllande.

Än mer chockerande är Berdychs beslut att spela i Winston-Salem. Världssjuan är visserligen i otroligt dålig form och har inte sett ut att trivas på en tennisbana sedan finalförlusten i Madrid, men att inte ägna den här veckan åt att förbereda sig inför US Open är väldigt konstigt. Åker han på ny chockförlust och tidigt respass lär självförtroendet (om möjligt) sjunka ännu mer och går han långt riskerar han att kliva in i US Open utan tillräckligt med tid att förbereda sig. Känns som en förlust hur det än blir.

Även Isners beslut är ett stort frågetecken. Visst, han ådrog sig en skada i Toronto-semin mot Richard Gasquet, men han har rimligtvis spelat tillräckligt mycket under sensommaren för att känna sig lagom matchfit. Är det så att Isner bedömer sina chanser att ta sig långt i US Open som så små att han lika gärna kan försöka plocka några pinnar i Winston-Salem? Högst oklart. Känns hur som helst som ett vågspel.

Att Andy Roddick ställer upp är svåranalyserat. Vill han hamstra enkla poäng? Känna av formen inför US Open? Oavsett är det en hög risk han tar, den forne världsettan, med tanke på skadeproblemen som kommit och gått de senaste åren – den senaste i Cincinnati (förlust i första omgången mot Jeremy Chardy). Så sent om för en vecka sedan tvekade amerikanen kring sin medverkan i Winston-Salem. Har han fortfarande känningar från ryggskadan han ådrog sig i Cincinnati är risken stor att han förvärrar snarare än förbättrar den inför US Open.

Att även fjärdeseedade Alexandr Dolgopolov närvarar i Winston-Salem ter sig en smula märkligt. Efter segern i Washington har han visserligen två raka förluster i första omgången (Toronto och Cincinnati), men med tanke på hans åkomma (Gilberts syndrom, som kortfattat påverkar hans uthållighet, bland annat) förstår jag inte riktigt varför han tar risken att slita ut sig så nära inpå US Open. Han har trots allt en åttondelsfinal att försvara från förra året.

Det är för övrigt fyra spelare i startfältet som vunnit turneringen tidigare: Isner (2011), Sergiy Stakhovsky (2010, då i New Haven), James Blake (2005 och 2007) och Nikolaj Davydenko (2006).

* * *

Har ju redan spelats några matcher, för övrigt. Inga skrällar direkt. Blake, som slog Albert Ramos i raka set (6-4, 6-3), möter Roddick i andra omgången. Kan bli ett lite intressant möte. Och så klart hett, med Winston-Salem-mått mätt.

Lottningen och resultaten hittills:

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB