Startsida / Inlägg

US Open, dag 1

av Henrik Ståhl

Första US Open-dagen bjöd på en och annan skräll, både på herr- och damsidan, glädjande besked i form av övertygande insatser och förstås annat smått och gott.

Låt oss titta lite närmare på några matcher:

Skönt att se titelförsvararen Samantha Stosur tillbaka i fin form, efter en knackig vår- och sommarsäsong. Slog Petra Martic enkelt i raka set: 6-1, 6-1. Såg både bekväm och motiverad ut. Bådar gott inför fortsättningen.

* * *

Numera 104-rankade, forne världsfyran James Blake är omåttligt populär. Särskilt på hemmaplan i New York. Mot Lukas Lacko (7-5, 6-2, 3-6, 6-3) bärgade han sin första seger i Grand Slam-sammanhang sedan förra årets US Open.

Påeldad av publiken fick vi faktiskt se glimtar av den gamle Blake, som med sitt aggressiva brunkarspel gjorde livet surt för toppspelarna back in the days.

Riktigt glädjande, så klart.

* * *

Sabine Lisicki såg ut att plågas av magskadan som tvingade henne att avbryta kvartsfinalen i dubbeln i Montreal (i par med Peng Shuai) mot Sorana Cîrstea. Wimbledon-kvartsfinalisten kunde inte lita till ett av sina viktigaste vapen, serven, vilket var en bidragande orsak till hennes fall redan i första omgången: 4-6, 6-2, 6-2 till Cîrstea.

* * *

Noterar att nyhetsbyråerna kallar Andy Murrays match mot Alex Bogomolov för ”wake-up call”.

Vet inte riktigt om jag håller med om det. Visst, han såg lite loj och ofokuserad ut emellanåt, men det är inte särskilt ovanligt så här precis i inledningen av en turnering. Rent spelmässigt (alltså inte psykologiskt) har Murray stort tålamod och gnuggar på för att hitta matchrytmen.

Trots att han blev bruten två gånger redan i första set kände jag mig aldrig orolig.

Bogomolov är nämligen en på många sätt perfekt spelare att möta i första omgången: tillräckligt bra för att bjuda upp till kamp, inte tillräckligt bra för att hota på allvar. 6-2, 6-4, 6-1 till Murray känns därför helt enligt planen.

* * *

Roger Federer fick som bekant den enklaste öppningsmatchen i hela turneringen. Donald Young gick in i turneringen med 3-21 i matchfacit – och 17 förluster på sina 18 senaste matcher. Att han vid förlust riskerade att störtdyka på rankningen då han hade en åttondelsfinal från förra året att försvara gjorde förmodligen inte saken lättare för amerikanen.

Och som väntat behövde Federer knappt lyfta ett finger för att segla vidare till andra omgången (där han möter Björn Phau): 6-3, 6-2, 6-4 på drygt en och en halv timme.

Young trillar nu ner från en 80-plats på rankningen till 120 när den nya uppdaterade listan släpps.

* * *

Världsettan Victoria Azarenka och världstrean Maria Sjarapova inledde sina respektive US Open-kampanjer på bästa möjliga sätt: Azarenka tappade bara ett game mot 76-rankade Alexandra Panova (6-0, 6-1) och Sjarapova slog 88-rankade Melinda Czink enkelt (6-2, 6-2).

* * *

Kei Nishikori detroniserade 222-rankade Guido Andreozzi: 6-1, 6-2, 6-4. Härligt att se 18-rankade japanen på så fint spelhumör.

* * *

Alla nattens resultat:

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB