Startsida / Inlägg

Bartoli fick hjälp – av fyllbult på läktaren

av Henrik Ståhl

Premier 5-turneringen Toray Pan Pacific Open är i full gång – och dagens seedade spelare höll tätt i sina öppningsmatcher.

Världstian och US Open-kvartsfinalisten Marion Bartoli körde över hemmafavoriten Kimiko Date-Krumm i första set, som slutade 6-1. I andra set kämpade sig 42-åriga japanskan tillbaka in i matchen och hämtade upp ett 3-1-underläge, men Bartoli fick oväntad hjälp – av en fyllbult på läktaren.

Den onyktra, högljudda supportern var en starkt bidragande orsak till att Date-Krumm tappade fokus totalt och bjöd på två enkla misstag i matchens sista game vid ställning 5-4 till Bartoli.

– Jag hörde det och fick efter matchen reda på att det var ett onyktert fan. Han kanske hejade på mig men det var distraherande och det bröt min koncentration vid några viktiga poäng. Det är synd att något sådant kan hända, säger en besviken Date-Krumm efter förlusten.

Bartoli, som nu leder med 4-0 i inbördes möten mot 107 rankade Date-Krumm, visade efter matchen sin respekt för hemmafavoriten.

– Att spela mot henne i Japan är en tuff utmaning. Jag väntade mig att hon skulle kämpa till slutet. Jag visste att hon skulle göra en comeback i andra set och hon gjorde det, men det tvingade mig att behålla fokus. Jag skulle gärna vilja spela på hennes nivå när jag är 42. Jag är 27 och överväldigad av hennes fysik varje gång hon kliver ut på banan, säger hon.

* * *

Vid sidan av Bartoli tog sig även övriga fem seedade spelare vidare i dag: Caroline Wozniacki, Ana Ivanovic, Kaia Kanepi, Lucie Safarova och Nadia Petrova.

Tioseedade världselvan Wozniacki fullkomligt mosade 56-rankade kvalspelaren Bojana Jovanovski i första set: 6-0 och 24-7 i poäng totalt till danskan. I andra set gick Jovanovski ut betydligt hårdare. Hon höjde tempot, klev in i banan och tog fler risker, satte hög press på Wozniacki och bjöd på det klart mer offensiva spelet av de båda.

Trots att forna världsettan tappade sin serve tidigt i andra set och långa stunder var helt utspelad jobbade hon sig tillbaka till 3-3, men förlorade sedan tre raka game.

I avgörande set följdes de båda kombattanterna åt till 3-3 innan matchen avbröts på grund av regn. Efter uppehållet spelade Wozniacki med betydligt större lugn och trygghet – och framför allt betydligt mer aggressivt – och kunde slutligen bärga segern med 6-4.

– Jag visste att jag var tvungen att spela mer aggressivt när vi kom tillbaka [efter regnuppehållet]. Jag förlorade första gamet men det gjorde ingenting, jag bara fortsatte kämpa och kunde slutligen vinna, säger världselvan, som nu har sex raka segrar efter det tidiga respasset i US Open (förlust i första omgången mot Irina-Camelia Begu).

* * *

Matchen mellan 37-rankade Franscesca Schiavone och 35-rankade Jaroslava Sjvedova tog nästa tre timmar att avgöra. Schiavone stod slutligen som segrare med matchsiffrorna 4-6, 7-6(4), 6-4 efter att ha plockat in ett 3-1-underläge, kämpat sig kvar när Sjvedova servade för matchen två gånger (vid ställning 5-4 och 6-5) och räddat inte mindre än fyra matchbollar.

* * *

87-rankade Sverigetvåan Johanna Larsson, som tog sig till huvudturneringen via kval, slog 64-rankade Romina Oprandi i sin öppningsmatch. Johanna har nu 3-0 i inbördes möten mot schweiziskan. Hon möter världssjuan Sara Errani i nästa omgång.

* * *

Alla dagens resultat:

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB