Startsida / Inlägg

Federer: ”Jag är skadad, trött och utmattad”

av Henrik Ståhl
Roger Federer är skadad, trött och utmattad. FOTO: BILDBYRÅN

– Jag är i stort behov av semester. Jag är skadad, trött och utmattad. Jag behöver ta en paus just nu, sen får vi se vad som händer därefter. Ingenting är bestämt för resten av året, även om det finns en plan. Jag måste gå tillbaka till ritbordet för att bestämma vad som verkligen är viktigt, vad som inte är viktigt och vad som är viktigast.

Det var de orden Roger Federer valde efter sin seger över Robin Haase (6-1, 6-4, 6-4) i går. En seger som innebar att världsettan än en gång räddat sitt Schweiz från att åka ur högsta divisionen i Davis Cup.

Finns det fog för oro efter det uttalandet? Vad menar han med ”se vad som händer” och ”vad som inte är viktigt och vad som är viktigast”? Syftar han på kommande Masters-turneringar? World Tour Finals? Eller kampen om att avsluta året som världsetta?

Det ska sägas att det här ändå inte kommer som någon överraskning. Det har varit en intensiv sommar för toppspelarna – för Federers del har den inneburit en Wimbledon-titel, en OS-final, en titel i Cincinnati, en US Open-kvartsfinal och tre Davis Cup-matcher (två singlar och en dubbel). Dessförinnan en final i Halle och semifinal i Franska öppna.

Men om Federer nu är skadad, trött och utmattad – vad ska han då rationalisera bort under hösten?

China Open/Japan Open. 500-turneringar som drar i gång 1 oktober. Knappast troligt att Federer ställer upp i någon av dem.

Shanghai Masters. En turnering han hoppat över två gånger (2009 och 2011). Var i final 2010 men föll mot Andy Murray. Drar i gång i början av oktober, så oddsen för att Federer står över den är inte skyhöga.

Paris Masters. Federer är regerande mästare, men turneringen spelas veckan före World Tour Finals.

Vad är mest sannolikt att Federer skippar? De två 500-turneringarna kan vi nog räkna bort direkt. Känner han sig skadad, trött och utmattad nu lär han inte vara så överdrivet mycket piggare och mer taggad om två veckor. Då är sannolikheten mycket högre att han hoppar över den tävlingsveckan och ställer upp i Shanghai Masters, för att sedan vila under Paris Masters.

500-turneringen i Basel veckan före Paris finns det inte en chans i världen att han hoppar över, och jag har väldigt svårt att se honom frivilligt missa slutspelen i London, där han genom åren rönt så stora framgångar (mästare 2003, 2004, 2006, 2007, 2010 och 2011).

250-turneringarna däremellan kan vi därför stryka helt och hållet även dem.

Detta innebär, som ni säkert redan räknat ut, att Federer kommer att få det svårt att försvara sina poäng från förra hösten. Hur påverkar det hans inställning till World Tour Finals?

Inte alls, tror jag. Möjligen är det så att han efter den tuffa sommaren insett att det blir väldigt svårt för honom att behålla platsen som världsetta, eftersom Novak Djokovic ligger 1,000 poäng före honom på säsongsrankningen.

Men det kan faktiskt fungera som en effektiv tändvätska för schweizaren.

Kan han inte avsluta det här fantastiska året på toppen av världsrankningen kan jag ge mig f-n på att han vill sätta punkt för den som slutspelets obestridliga mästare.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB