Startsida / Inlägg

Formstark Andy Murray till US Open-final

av Henrik Ståhl
Andy Murray är klar för sin andra US Open-final i karriären. FOTO: BILDBYRÅN

Som så många gånger förr blev vi av vädrets makter bestulna på en riktigt bra tennismatch. (Alla göteborgska ordvitsar i stil med han blåstes av banan/ han kom som ett yrväder/han for runt som en virvelvind undanbedes.)

En Tomás Berdych på topp har nämligen vad som krävs för att få Andy Murray i obalans, och ibland kan det faktiskt räcka för att fälla den lynnige skotten.

Det känns därför en smula orättvist att han inte riktigt fick chansen i kväll. Att påstå att Murray inte påverkas alls av väderförhållanden är så klart kvalificerat skitsnack, men han har en osviklig förmåga att justera och anpassa sitt spel till situationen, och hitta matchrytmen när de där små justeringarna väl gjorts.

Det var således inte det minsta konstigt att Berdych öppnade matchen starkast. Han var den som tog de största riskerna och vågade trycka till bollen med kraft och beslutsamhet, medan Murray inte riktigt hittade känslan och mest duttade när han tvingades spela i medvinden.

Visserligen krävdes det ett stort mått osportslighet från Berdychs sida och ett lika stort mått sportsligt men korkat uppträdande från Murray för att världssjuan skulle bärga det där första setet med 7-5, efter att omgående ha brutit tillbaka vid ställning 1-2. (Murrays keps blåste av vid breakboll för Berdych efter att världsfyran slagit en för Berdych otagbar forehand, men innan bollen så att säga var död. Berdych gnällde på domaren, som hade gett poängen till Murray, och Murray gick med på att spela om. Världssjuan vann och breakade.)

Efter första set var det i stället Berdych som inte alls hittade känslan i den starka vinden medan Murray började både mer finurligt och med större pondus. Andra och tredje set blev spel mot ett mål, 6-2 respektive 6-1, innan Murray som från ingenstans bjöd in tjecken i matchen igen då han tappade en bekväm 3-0-ledning till 3-3 i fjärde set.

Mot slutet av setet såg det nästan ut som att Berdych med sin tyngd stressat och jagat fram den gamle tjurskallige Andy Murray, och världssjuan skaffade sig en trygg 5-2-ledning i tiebreak.

Men sista ordet var inte sagt. Murray krånglade sig tillbaka, fixade matchboll i Berdychs serve – som tjecken resolut och iskallt dundrade in ett servess på – men tog sedan omgående tillvara på nästa chans i egen serve.

Med 5-7, 6-2, 6-1, 7-6(6) är Murray vidare till sin andra US Open-final i karriären (förlorade mot Roger Federer i raka set 2008) och dessutom andra raka Grand Slam-finalen i år. Tittar man enbart på siffrorna ser det kanske ut som en enkel seger för världsfyran, men det är aldrig enkelt att spela under sådana här väderförhållanden.

Det vittnar Tomás Berdychs 64 oprovocerade misstag om.

Murrays 20 vittnar om grym fokus, bred vapenarsenal – och obestridlig världsklass.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB