Startsida / Inlägg

Inför kvällen (17.00)

av Henrik Ståhl

US Open-semifinalen mellan Novak Djokovic och David Ferrer bröts alltså i går på grund av tornadovarning.

Vilket var lika bra. Det är verkligen inte kul att snuvas på riktigt bra tennis när vädrets makter är på så här dåligt humör. De brutala vindarna gjorde semin mellan Andy Murray och Tomás Berdych stundtals plågsam att titta på.

Inledningen på matchen mellan Djokovic och Ferrer i går var på många sätt ett skämt. Jag tycker egentligen att även den mellan Murray och Berdych borde ha skjutits upp, och det säger ganska mycket om hur väderförhållandena var då världstvåan och världsfemman klev ut på banan.

Därför är det inte särskilt förvånande att Ferrer har en trygg 5-2-ledning när matchen återupptas i dag.

Om vädret kommer att vara så bra som arrangörerna låter påskina tror jag att Djokovic trots allt tar det här rätt så enkelt. Han kan faktiskt till och med vända det prekära underläget i första setet, även om det är mer troligt att Ferrer bärgar det. Han behöver trots allt bara fixa ett till game – Djokovic fem (eller fyra plus ett tiebreak).

Förhoppningsvis har Djokovic skakat av sig frustrationen han så tydligt visade i går. Om han känner sig förfördelad på grund av att man trots vädret valde att påbörja matchen i går och inte kan släppa det kan han få det tufft.

Hur troligt det är? Inte särskilt. Djokovic är en notorisk slowstarter, även om han inte visat det alls hittills i US Open (har inte tappat ett enda set än). Han är dessutom en av de mentalt starkaste spelarna på touren.

Det bör ändå tilläggas att Ferrer trots trevligt väder kan göra det svårt för Djokovic, med sin stabila försvarsmur och outtröttliga inställning. Det är helt enkelt svårt att bolla bort spanjoren och tvinga fram misstag, vilket kan skapa osäkerhet hos motståndare som är i behov av enkla poäng och maximal utdelning i egen serve, till exempel.

Nu är inte Djokovic en sådan spelare. Visst, han pressar gärna fram misstag från sina motståndare, men eftersom han själv är så stabil är det å andra sidan svårt att stressa fram misstag hos honom. Det gör sig inte så lätt – särskilt inte om den huvudsakliga taktiken är att agera mänskligt bollplank.

I går blev alla Ferrers svagheter (brist på tunga offensiva vapen och dominant serve) plötsligt hans största tillgångar. Eftersom han inte har ett tungt grundspel kunde han i princip jabba på som vanligt, medan Djokovic fick hålla tillbaka och på grund av vädret fokusera på att inte spela som han brukar (exempelvis tidigt ställa sig i rätt position för sving och invänta bollen).

I dag blir de styrkorna återigen svagheter. Och jag tror inte att Ferrer har vad som krävs för att fälla Djokovic i en Grand Slam-semifinal.

Goliats offensiv är helt enkelt mäktigare än Davids försvar.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB