Startsida / Inlägg

Petrova vann i Tokyo

av Henrik Ståhl
Nadia Petrova vann sin största turnering i karriären i Tokyo. FOTO: WTA

Nadia Petrova bärgade i dag sin största prischeck i karriären – 2,2 miljoner dollar. Detta efter att ha triumferat i finalen i Toray Pan Pacific Open över världstrean Agnieszka Radwanska: 6-0, 1-6, 6-3.

Det var onekligen 30-åriga Petrova som var hetast på gröten i inledningen av matchen. Med tre servess, fyra servegenombrott och totalt 29-15 i poäng fullkomligt massakrerade hon Radwanska i första set.

I andra var dock rollerna omvända. Petrova såg trött ut efter uppvisningen i första set medan Radwanska klev fram och tog för sig mer. Världstrean räddade samtliga fyra breakbollar hon hade emot sig och bröt Petrova vid två tillfällen.

Så 1-1 kändes snarare som 0-0, och de två inledande seten som parenteser i matchen. Tillbaka på ruta ett.

Det var således avgörande set, som överlag var mycket mer känslomässigt laddat (Petrova slog racketar i backen, medan Radwanska misshandlade sina stackars fötter med spaden), som satte tonen för hela finalen. Petrova fortsatte sin offensiv med stenhård, pricksäker serve (som gav henne totalt elva ess i matchen) och tunga grundslag från baslinjen. Hon gjorde dessutom flera lyckade utflykter fram till nät och dödade på så vis många poäng snabbt i egen serve.

I Radwanskas serve var hon snudd på övertänd i sin aggressivitet, särskilt i andraserve. Radwanska, som normalt genomskådar tokoffensiva taktiker och med sitt spelsinne och svårpenetrerade försvarsmyr lyckas utnyttja motståndarens svagheter och skapa enorm frustration, hade stora problem både i returnering och serve.

De båda finalkombattanterna följdes åt fram till 4-3, då Petrova fixade setets enda breakboll och efterföljande servegenombrott (mycket på grund av två riktigt bedrövliga dubbelfel från Radwanska vid 40-30).

18-rankade ryskan fick chansen att serva hem titeln – och tog tillvara på den. Efter en missad matchboll vid ställning 40-15 kunde hon jaga ut Radwanska i hörnet för att sedan kliva fram i banan och smacka in en vinnande forehand i motsatt hörn.

– Jag vet inte var jag hittade kraften och viljestyrkan att kämpa i tredje set efter att ha gjort slut på energin i andra set, men jag gjorde det och det känns underbart. Det här är den största turneringen jag någonsin har vunnit. Det är en stor prestation. I början av turneringen trodde jag definitivt inte att jag skulle vinna titeln, på grund av ryggskadan som jag brottats med, säger Petrova efter segern.

Och hon hyllas av sin finalmotståndare:

– Jag är besviken. Jag ville vinna den här titeln så himla mycket och när man är så nära och känner att man kan göra det, då är det alltid känslomässigt när man inte lyckas. Men hon spelade riktigt bra. Hennes största vapen är hennes serve, verkligen, men hennes returer var väldigt bra i dag, jag var tvungen att serva riktigt bra själv för att hålla min serve. Men överlag tror jag att de två slagen funkade väldigt bra för henne, säger Radwanska.

Petrova har nu 12-11 i finalfacit, Radwanska 10-4. Och 30-åriga Petrova sätter ribban högt för nästa mål: att vinna en Grand Slam.

– Det är få spelare som har vunnit Grand Slams efter 30, och jag känner att jag inte kan ge upp tennisen utan att åstadkomma det. Jag hittar fortfarande viljan att stiga upp varje morgon och gå ut på banan och försöka utvecklas varje dag. Om det är meningen att jag ska vinna en Slam så kommer jag att göra det, men om jag inte gör det så kommer jag i slutet av min karriär att veta att jag gjorde allt för att åstadkomma det, säger den forna världstrean.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB