Startsida / Inlägg

Rätt att straffa maskning

av Henrik Ståhl

ATP lät i dag meddela att man beslutat införa en tidsgräns, 25 sekunder, mellan bollarna under en match. Den nya regeln kommer att ge domaren mandat att straffa långsamma spelare – om servaren överskrider gränsen döms felaktig serve, om returneraren syndar blir det poängavdrag.

Helt rätt.

Hur mycket jag än älskar att se Rafael Nadal och Novak Djokovic spela tennis är det omöjligt att inte störa sig på hur de studsar bollen inte fem eller sju utan ibland tretton gånger innan de tycker att det är dags att kasta upp den i luften.

Vågar knappt föreställa mig hur frustrerande det kan vara för motståndaren, särskilt under de allra mest avgörande lägena. Att först ta gott om tid på sig att välja bollar, sedan i maklig takt ställa sig tillrätta vid baslinjen, bolla tio-tretton gånger och kasta en svepande blick över nätet för att sedan inleda en serverörelse som upplevs gå i slow motion, det kan inte på något sätt vara okej.

25 sekunder borde räcka gott och väl, utan tvekan. Förhoppningsvis kan vi nu alltså få ett slut på maskningen, om nu domarna utnyttjar mandatet och hedrar regeln. Vilket de med största sannolikhet kommer att göra. Såg vissa sådana tendenser redan under US Open-finalen, då domaren gav Novak Djokovic en varning efter att ha tagit alldeles för lång tid på sig inför en serve (inte för att Andy Murray var så mycket bättre på den fronten, men ändå).

Man kommer dessutom att under tre månader på prov tillåta nätservar (det vill säga när bollen touchar nätet men landar i serveboxen) på Challenger-touren. Även detta ett glädjande besked. Jag kan inte påstå att jag någonsin störts av nätregeln vid serve, men jag tycker heller inte riktigt att den fyller någon särskilt relevant funktion.

Blir hur som helst intressant att se utfallet av dessa nya regler.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Adam Borg
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB