Startsida / Inlägg

Robert Lindstedt byter Tecau mot Zimonjic

av Henrik Ståhl
Horia Tecau (till vänster) och Robert Lindstedt (till höger) går skilda vägar. FOTO: BILDBYRÅN

Efter tre framgångsrika år (elva titlar på 24 finaler, varav tre raka i Wimbledon) väljer nu svenske dubbelspecialisten Robert Lindstedt att bryta med sin parhäst Horia Tecau.

Från och med nästa år kommer Lindstedt att spela med serbiske Nenad Zimonjic, som spelat ihop med Michaël Llodra sedan 2011. Zimonjic har vunnit tre Grand Slam-titlar på sju finaler (Wimbledon 2008 och 2009, Franska öppna 2010, samtliga med Daniel Nestor), två World Tour Finals på tre finaler (2008 och 2010, med Nestor) och totalt 45 dubbeltitlar. Dessutom fyra Grand Slams på åtta finaler i mixed doubles (Australiska öppna 2004 och 2008, Franska öppna 2006 och 2010).

Ingen skugga ska falla över Tecau, men det är ett ordentligt uppköp för Lindstedt. Precis som SvD:s Jonas Arnesen konstaterar är det Lindstedt som varit motorn i samarbetet Lindstedt/Tecau, och rumänen har ofta visat prov på svaga nerver i de riktigt stora matcherna (Wimbledon-finalerna, till exempel).

36-åriga Zimonjic är rutinerad, han är före detta världsetta i dubbel (2008, tillsammans med Nestor) och dessutom revanschsugen efter ett inte lika lyckat samarbete med Llodra som med Nestor – resulterade ”bara” i fem titlar på åtta finaler under 2011 och 2012.

Givet Lindstedts och Tecaus framgångar under deras tre år tillsammans – Lindstedt har vunnit tio av sina 16 ATP-titlar med rumänen – är det ingen sportslig schism som får de båda att gå skilda vägar. Inte heller beror det på osämja på det privata planet, enligt Lindstedt.

”Ja, vi slutar. Detta är det andra av dom två sportsligt korkade bytena. Vi vet om det. Men det finns som sagt andra anledningar som spelar in. Jag och Horia kände väl att vi behövde ett litet break och ny luft under våra vingar. Läs nu inte att vi är ovänner och inte tål varandra, för det är helt fel! Men vi har spelat ihop i 3 år nu och det är rätt länge för dubbelpar. Det är ett väldigt jobbigt förhållande man har som dubbelpartners.”, skriver han på sin blogg.

Nenad Zimonjic. FOTO: BILDBYRÅN

Han skriver vidare att det var ”omöjligt att inte fundera på” det alternativet när Zimonjic frågade honom i somras.

Underförstått: Lindstedt/Zimonjic har potential att bli ett mycket bättre dubbelpar än Lindstedt/Tecau. Det är en ganska uppenbar analys, med tanke på Zimonjics meriter. Därmed inte sagt att det automatiskt blir succé – det är så klart mycket som ska klaffa för att ett samarbete i dubbel ska bli framgångsrikt.

De båda ska smygstarta sitt samarbete redan i Stockholm Open i oktober, eftersom Tecau känner sig för sliten för att delta. Kommer att bli intressant att se vem som är den mest naturliga ledargestalten av de två. På förhand ligger det givetvis nära till hands att anta att Zimonjic iklär sig rollen som härförare, om inte annat så helt enkelt för att han är den mest meriterade av de båda.

Återigen, ingen skugga ska falla över Tecua – men visst känns det här som en riktigt spännande förändring för Lindstedts del? Det verkar även han själv tycka:

”Nenad har varit en av världens 3 bästa individuella dubbelspelare dom senaste åren och jag tror och hoppas att vi verkligen kan göra stora saker tillsammans.”

* * *

Så här skriver förresten väl insatte Lindstedt om uppbrottet mellan Zimonjic och Llodra:

”Eftersom Llodra tappat så pass mycket i singelranking bestämde han sig för att satsa mer på singel och mitt i säsongen ändrade han sitt schema med Nenad. Han åkte inte till Masterstävlingarna i Kanada och USA, sen åker han heller inte till Asien. Så med andra ord förstörde han lagets chanser att gå till Masters i London. Inte konstigt att det spricker då.”

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB