Startsida / Inlägg

Sjarapova vidare efter slarvig tillställning

av Henrik Ståhl

Liksom den mellan Samantha Stosur och Victoria Azarenka i går var matchen mellan Maria Sjarapova och Marion Bartoli en av turneringens mest underhållande matcher – trots att den präglades av slarv, dumma misstag och nervdaller.

Eller kanske just därför?

Sjarapova hamnade tidigt i uppförsbacke och låg under med 4-0 i första set när matchen bröts i går på grund av regn. Med nästan ett dygns vila lär hon hinna justera det som felar och köra över fransyskan, tänkte man.

Och då tänkte man fel.

Sjarapova, sin vana trogen, fortsatte nämligen att panga på från tårna och hoppas att marginalerna var på hennes sida.

Det var de inte – vilket 6-3 till Bartoli var ett ganska bra kvitto på.

Det måste vara frustrerande för en spelare som Sjarapova att bli utspelad när motståndaren ger igen med samma mynt. Så fort matchen lutade åt sluggerfest var det nämligen Bartoli som drog det längsta strået. Hon utnyttjade farten i bollen för att få kraft i sina returer, fick ordentlig längd och placerade ofta de flacka slagen inpå kroppen på världstrean, som slarvade med både fotarbete och sving. Sjarapova fick minimal utdelning på maximal styrka, helt enkelt.

I andra set började Sjarapova rätta till de där misstagen. Hon försökte dra ner på tempot och störa Bartolis matchrytm med smart i stället för primitivt sluggande spel.

Det gav utdelning.

Ett break vid ställning 4-3 och Sjarapova kunde slutligen kvittera.

Tredje set blev en kavalkad i stenhårda forehands, yviga backhands, enkla missar, huvudlöst sluggande och frustration – allt i ett härligt potpurri. Sjarapova fixade ett tidigt break, för att sedan se sig själv bruten omgående.

När världstrean slutligen grejade ett nytt servegenombrott vid ställning 4-4, efter ett antal räddade breakbollar, kändes det avgjort. Sjarapova följde upp med stabilt servande och tog sig till sin första semifinal i US Open sedan hon vann hela turneringen 2006 (slog Justine Henin-Hardenne i finalen).

Lika rättvist som orättvist. Hade inte känts det minsta konstigt om Bartoli lyckats skrälla. Så pass jämn var den här tillställningen.

Nu väntar Victoria Azarenka i semifinalen. Bäst för Sjarapova att hon börjar snickra på en plan B redan nu – för om inte plan A funkar mot Marion Bartoli lär den inte göra det mot sluggern Azarenka heller…

* * *

Sara Errani slog Roberta Vinci i raka set: 6-2, 6-4. Såg delar av första set men valde att fokusera på Sjarapova-Bartoli i stället då jag fann den både mer välspelad och intressant. Visserligen mer varierat spel än Sjarapova och Bartoli bjöd på, men inte lika underhållande.

Errani möter förmodligen giganten Serena Williams i semifinalen.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB