Startsida / Inlägg

Victoria Azarenka till kvartsfinal – trots yrsel

av Henrik Ståhl

Det har varit ett ganska händelserikt Toray Open i Tokyo hittills. I tredje omgången i dag fixade världsettan Victoria Azarenka en kvartsfinalbiljett efter seger över Roberta Vinci i raka set: 6-4, 6-2.

Men segern var inte så enkel som den ser ut på papperet – enligt Azarenka själv led hon av yrsel under i stort sett hela matchen och kontrollerade sitt blodtryck under första set.

– Jag kände mig yr och mitt huvud snurrade mellan poängen. Jag försökte bara vinna poängen så snabbt som möjligt. Jag anlände några dagar före turneringen och har haft problem med min hälsa. Jag vet inte exakt vad det är. Förhoppningsvis vet jag det snart så jag kan bli av med det, säger hon till den samlade pressen efter matchen.

Inte första gången Azarenka har problem med yrsel under en match. Ni minns väl US Open 2010 mot Gisela Dulko?

I och med segern har Azarenka hur som helst nått sin elfte kvartsfinal den här säsongen. I kvarten möter hon världssexan Angelique Kerber, som krossade 36-rankade Urszuala Radwanska: 6-1, 6-1. Kan bli en riktigt intressant match – förutsatt att inte Azarenka tvingas lämna walkover eller får sin framfart på banan hämmad av yrsel.

* * *

Maria Sjarapova är för det mesta en fröjd att se, men lika ofta sitter man med hjärtat i halsgropen framför tv:n när hon spelar tennis. Hon har dock en osviklig förmåga att hitta sätt att vinna även när hon spelar som en kratta.

Som mot 78-rankade 20-åringen Heather Watson i andra omgången. Watson behövde i princip bara hålla bollen i spel och vänta på att Sjarapova skulle skänka bort ännu en poäng med en bedrövlig forehand eller huvudlös backhand. Sjarapova bjöd dessutom på 14 dubbelfel under matchens tre set.

Bara en sån sak.

Maria Sjarapova. FOTO: BILDBYRÅN

På något sätt lyckades hon dock hålla sig kvar i matchen och bärgade till slut segern: 6-7(7), 6-3, 6-4. Inte den sämsta prestationen jag sett från Sjarapova, men hade hon spelat mot en något mer rutinerad och tyngre spelare känns det som att hennes äventyr i Tokyo kunnat sluta redan där och då.

I dag var det lite samma visa, men inte riktigt på samma nivå. Bortsett från att hon inledde matchen med att tappa sin serve öppnade Sjarapova stabilt mot 17-rankade Lucie Safarova och tog en solid 3-0-ledning efter att ha bärgat första set smärtfritt med 6-2.

Sedan drabbades hon av stora darren igen, bjöd in Safarova i matchen och tvingades avgöra den i tiebreak: 7-6(5).

Det är inte speciellt ovanligt att världstvåan bjuder på sådana här ups and downs under en match, vissa turneringar går igenom i princip felfritt och i andra krampar hon sig fram – men mot Samantha Stosur i kvarten måste hon höja sig ett snäpp. Stosur trivs på hardcourt och har sett helt okej ut hittills. Hon är dessutom klar för sin första kvartsfinal i Tokyo sedan 2007 (förlust mot Martina Hingis) efter trippla respass i andra omgången (2009, 2010, 2011) och således därför säkerligen taggad.

* * *

Caroline Wozniackis seger över världsåttan Li Na satt långt inne: 4-6, 6-3, 6-4. Hon låg under med 2-0 i avgörande set och hade dessutom 15-40 när hon servade för matchen vid ställning 5-4, men red ut stormen.

Agnieszka Radwanska. FOTO: BILDBYRÅN

– Efter första set i min första match sjönk min energinivå, men sedan dess har det känts jättebra. I dag spelade Li Na väldigt nära baslinjen och pressa tillbaka mig, tog bollen väldigt tidigt – hon var överallt. Men i andra set började jag verkligen kliva in och pressa tillbaka henne, säger Wozniacki, som reste till Tokyo direkt efter titeln i Seoul i söndags.

Wozniacki möter världstrean Agnieszka Radwanska, som slog kvalspelaren Jamie Hampton (6-4, 6-3), i kvartsfinalen. Kan bli ett mycket intressant möte. Wozniacki leder med 5-2 i inbördes möten (sex av matcherna har spelats på hardcourt), men Radwanska vann deras senaste möte, i Sydney i år (3-6, 7-5, 6-2).

Överlag brukar Radwanska klara sig utomordentligt bra mot offensiva sluggers, men kan ha en del bekymmer med defensiva counterpunchers (som Wozniacki).

* * *

Sara Errani, som slog ut Johanna Larsson i omgång två, är klar för kvartsfinal efter att ha vänt ett 1-0-underläge i set mot världstian Marion Bartoli: 3-6, 6-2, 6-2. Errani vann tolv av matchens sista 15 game.

– Hon spelade väldigt bra i första set men de första gamen i andra set var väldigt jämn, och jag tror att hon var lite tröttare efter dem. Jag började spelade bättre då. Jag försökte spela många olika slag, både höga och låga bollar, och jag tror att jag gjorde det svårt för henne, säger Errani.

– Jag vill fortsätta vinna så att jag kan nå WTA Championships. Jag måste fortsätta att vinna matcher för jag har inte kvalificerat mig och det är en väldigt stor motivation för mig, trots att det har varit ett väldigt långt år och jag är trött.

* * *

Alla dagens resultat:

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB