Startsida / Inlägg

ANALYS: Så slutar Shanghai Masters

av Henrik Ståhl

Några öppningsmatcher har redan avverkats, men än har inte de stora bjässarna presenterat sig i Shanghai Masters. Låt oss därför gå igenom lottningen sektion för sektion och försöka oss på att gissa hur turneringen slutar:

FÖRSTA SEKTIONEN

Precis som i US Open har Roger Federer åkt på nitlotten – det vill säga Andy Murray (i Rafael Nadals frånvaro). I New York blev det, på grund av Federers tillkortakommande mot världssjuan Tomás Berdych i kvartsfinalen, aldrig någon episk semifinal. Mycket talar för att den i stället kommer i Shanghai, i alla fall om man kollar på Federers lottning. Varken 62-rankade kvalspelaren Yen-Hsun Lu eller 154-rankade wildcard Ze Zhang kan i rimlighetens namn bjuda på överdrivet starkt motstånd i öppningsmatchen, och Federer har aldrig haft särskilt stora problem med landsmannen Stanislas Wawrinka (som lär ta sig till åttondelsfinal). Har svårt att se vare sig Marin Cilic eller Juan Mónaco (mest troligt att någon av dem tar sig till kvarten) kan rubba en utvilad och motiverad världsetta.

Han går vidare till semifinal: Roger Federer.
Skrällvarning: Marin Cilic.
Bubblare: Juan Mónaco.

ANDRA SEKTIONEN

Andy Murray medgav nyligen att han känt något av en baksmälla efter sin gyllene sommar, som gett honom ett Wimbledon-silver, ett OS-guld och karriärens första Grand Slam-titel i US Open. Trots det tog han sig till semifinal i Japan Open i förra veckan. Murray är säkerligen mån om att avsluta säsongen med flaggan i topp, men det finns faktiskt en del spelare på hans planhalva som kan kasta lite grus i maskineriet för skotten: John Isner, som haft semester efter sina två förluster i Davis Cup för snart en månad sedan. Räkna med att han har laddat om batterierna och är redo att jaga poäng i slutstriden om de sista åtråvärda platserna till World Tour Finals i november. Räkna också med att han är lika oförutsägbar som alltid och kan åka ut redan i första omgången mot Kevin Anderson lika gärna som han kan serva sig fram till en semifinal. I övrigt är det framför allt formstarka Richard Gasquet och den något mindre formstarka Alexander Dolgopolov som kan hota världstrean. Florian Mayer? Tja, han har skrällt förut, men om inte Isner står för motståndet i kvarten borde Murray rimligtvis ta sig till semifinal förhållandevis enkelt (och har han väl fått i gång maskineriet lär inte heller Isner kunna ställa till med några besvär).

Han går vidare till semifinal: Andy Murray.
Skrällvarning: John Isner.
Bubblare: Richard Gasquet.

TREDJE SEKTIONEN

Jo-Wilfried Tsonga har sett stark ut efter det tidiga respasset i US Open, med en titel i Metz och final i China Open, men har en tuff öppningsmatch mot svårspelade Benoit Paire. Här trängs också formstarka Kei Nishikori, hans finalmotståndare i Japan Open Milos Raonic, kanonservaren Sam Querrey och världsjuan Tomás Berdych. Kan bli lite av ett getingbo, alltså. Tveklöst den svåraste sektionen att tippa. Skulle gissa att kvartsfinalen står mellan Tsonga och Nishikori, om han lyckas upprepa sin bedrift i Tokyo och slå ut Berdych på vägen. Inte helt säker på att han gör det dock. Dels på grund av den extra vila Berdych fått, hans hämndlystnad och den eventuella mentala utmattning Nishikori drabbats av efter sin euforiska seger i Tokyo (första japanen någonsin att vinna Japan Open). Kan inte heller helt räkna ut Raonic, men dels tycker jag att hans kollaps i finalen mot Nishikori är oroväckande och dels brukar han ha problem med att leverera i de större turneringarna. Dessutom tror jag inte att han kan rubba Tsonga i en eventuell åttondel.

Han går vidare till semifinal: Jo-Wilfried Tsonga.
Skrällvarning: Kei Nishikori.
Bubblare: Tomás Berdych.

FJÄRDE SEKTIONEN

Nicolás Almagro är alltså redan utslagen (förlorade i första omgången mot veteranen Tommy Haas). Att Janko Tipsarevic förlorar mot Mikhail Youzhny eller landsmannen Viktor Troicki finns så klart inte på kartan, men det är inte heller särskilt troligt att han kan ge Novak Djokovic en match i en eventuell kvart. Haas har onekligen potential att skrälla, likaså Philipp Kohlschreiber. Dock inte troligt att den sistnämnde lyckas ta Djokovic redan i andra omgången. Skulle kanske inte påstå att Djokovics lottning är busenkel, men den är långt ifrån skräckinjagande.

Han går vidare till semifinal: Novak Djokovic.
Skrällvarning: Tommy Haas.
Bubblare: Janko Tipsarevic.

SEMIFINALERNA: Federer slår Murray, Djokovic slår Tsonga.
FINALEN: Federer slår Djokovic.

Nu chansar jag hejvilt här på sluttampen. Väldigt svårt att säga hur en eventuell final mellan Federer och Djokovic skulle sluta, särskilt med tanke på att Federer inte spelat sedan US Open.

Att Djokovic är on a roll säger egentligen inte så mycket eftersom han kollapsade totalt i Cincinnati-finalen mot just Federer efter att veckan innan ha bärgat titeln i Toronto. Federer brukar dessutom komma tillbaka starkare efter vila.

Samtidigt är det allt annat än bombsäkert att han slår Murray i en eventuell semifinal – och en final mellan Djokovic och Murray kan även den sluta precis hur som helst. Att Tsonga (eller Berdych/Nishikori) skulle slå Djokovic i en semi har jag dock svårare att föreställa mig.

Well well. Mycket står hur som helst på spel i årets upplaga av Shanghai Masters. Förutom viktiga poäng i kampen om järntronen (positionen som världsetta, alltså) har Roger Federer chansen att bli ensam om rekordet i totalt antal Masters-titlar (21, lika många som Nadal) och i samma veva tangera Ivan Lendls gamla rekord på 22 titlar (fast på den tiden gick turneringarna under namnet Grand Prix Championship Series).

Andy Murray är dessutom titelförsvarare och tvåfaldig mästare. Om han vinner titeln i år stärker det hans dominans i turneringen (har vunnit två av tre år som turneringen varit en Master).

Och Novak Djokovic är säkerligen sugen på att bärga säsongens femte titel och karriärens totalt tolfte Masters-buckla.

Let the games begin!

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jonathan Ekeliw
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB