Startsida / Inlägg

Clash of the Queens

av Henrik Ståhl
Maria Sjarapova och Serena Williams möts i WTA Championships-finalen. FOTO: BILDBYRÅN

Victoria Azarenka medgav inför semifinalen att hon var sliten efter maratonmatchen mot Angelique Kerber och den tuffa tvåsetaren mot Li Na i går. ”Jag vaknade i morse och kände mig öm”, menade hon.

Det märktes ute på banan.

Med fyra raka hardcourt-segrar har hon i år visat vem som är herre på täppan i rivaliteten mellan världsettan och världstvåan Maria Sjarapova – men i dag var det Sjarapova som tog kontroll över skåpet och visade var det ska stå.

– Jag måste ha större tålamod och vara lite mer jämn, fast aggressivt jämn, sa världstvåan inför matchen, och menade att det var hennes egen oförmåga att ta kommandot i viktiga lägen som inneburit så många förluster mot Azarenka – inte att världsettan varit bättre.

Och det var med total fokus, självförtroende och pondus hon gick ut på banan i WTA Championships-semifinalen i dag. Hon servade stabilt och placerade sina returer djupt och med stor pricksäkerhet. Vid ställning 5-4 i första set förvaltade hon sin andra setboll i egen serve och tog rättvist ledningen i matchen.

Visst, Azarenka var inte på topp, men Sjarapova spelade precis så fokuserat och bra som hon borde ha gjort i deras tidigare möten i år (Azarenka hade dessutom 7-4 totalt i inbördes möten inför dagens semifinal).

I andra set gick hon ut stenhårt, gav Azarenka minimalt med andrum, sprang ifrån till en komfortabel 4-0-ledning, kämpade sig igenom ett 24 poäng långt servegame till 5-1, höll sedan sin serve enkelt och bärgade med det segern – och en biljett till finalen.

Vem hon möter där?

Serena Williams, så klart.

Amerikanen fullkomligt detroniserade världsfyran Agnieszka Radwanska: 6-2, 6-1. Det hela var över på drygt en timme.

Williams har nu 47 segrar på sina senaste 49 matcher. De enda två förlusterna kom i Franska öppna (mot Virginie Razzano i första omgången) och Cincinnati (mot Angelique Kerber i kvartsfinalen).

Världstrean är dessutom klar för sin femte WTA Championships-final i karriären. Hon har vunnit två (2001 och 2009) och förlorat två (2002 och 2004).

Rent statistiskt är Maria Sjarapova något av en drömmotståndare för Williams. Hon leder med 9-2 i inbördes möten och de där två enda förlusterna kom för åtta år sedan, alltså 2004 (finalerna i Wimbledon och WTA Championships).

Hon har dessutom nio raka setsegrar (sist hon tappade set var i Charleston 2008) och endast tappat totalt nio game i deras senaste tre möten.

Vill man grotta ner sig ännu djupare i statistikträsket kan vi konstatera att Williams vunnit 17 raka matcher mot topp 5-spelare.

Det är inte mycket som talar för Sjarapova i morgon, med andra ord.

Men visst vore det roligt både för damtennisen och för rivaliteten mellan Sjarapova och Williams om ryska världstvåan lyckas skrälla.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB