Startsida / Inlägg

Grattis, Federer!

av Henrik Ståhl

Det var ingen dans på rosor, men Roger Federer lyckades knipa den där viktiga kvartsfinalplatsen i Shanghai Masters. En kvartsfinalplats som cementerar hans position som världsetta i ytterligare en vecka – vilket innebär att Federer seglar förbi den magiska gränsen 300 veckor totalt som världsetta.

Schweizaren fick dock ingenting att funka i första set mot landsmannen Stanislas Wawrinka. Hans backhand felade konstant och han uppträdde lojt – vilket kostade honom setet (Wawrinkas blott fjärde vunna set över Federer på 13 matcher!).

I andra set krånglade han sig ur underläge 0-30 och 30-40 i egen serve vid ställning 4-4, medan Wawrinka räddade en setboll vid ställning 5-6 och tvingade på så vis fram ett tiebreak.

Där svajade det fram och tillbaka, tills Federer slutligen vann efter att Wawrinka skickat en backhand över linjen vid ställning 6-4.

I tredje var det match mot ett mål, och efter 4-6, 7-6(4), 6-0 kunde Federer så äntligen bärga den viktiga segern.

– Det är så klart en fantastisk siffra och jag trodde aldrig att det skulle hända när jag var liten. Jag hoppades bara att min dröm om att spela på (ATP-)touren en gång skulle bli verklighet. Men nu står jag här med 300 veckor [totalt som världsetta] och det är förmodligen en av mina största bedrifter och något jag är väldigt stolt över. Ingen tvekan om det, säger han efter triumfen.

Världsettan möter tioseedade Marin Cilic, som slog Fernando Verdasco i tre set (4-6, 6-1, 6-4), i kvartsfinalen. Då gäller det för schweizaren att få ordning på både backhanden och attityden ute på banan. En formstark Cilic har potential att rubba en sviktande Federer på ett helt annat sätt än Wawrinka, som har en osunt stor respekt för sin landsman.

* * *

Novak Djokovic sluggade sig ganska obekymrat vidare till kvartsfinalen: 6-3, 6-3 mot Feliciano Lopez. Svårt att i nuläget se vem som ska kunna rubba världstvåan.

Djokovic slog tolv servess och vann 27 av 29(!) poäng i sin förstaserve.

– Jag försöker njuta av min effektiva serve. Jag är inte direkt känd på touren för tungt servande. Men så här långt i turneringen, och i Peking, så har det fungerat riktigt bra för mig. Det har gett mig många gratispoäng och mycket självförtroende i matcherna, säger han.

Djokovic möter Tommy Haas, som skrällslog Janko Tipsarevic (6-2, 6-1), i kvartsfinalen. En skräll, ja – men inte särskilt förvånande. Varnade tidigt för Haas och har inte trott på Tipsarevic, trots att han faktiskt spelar för en plats i World Tour Finals.

Matchen mellan Haas och Djokovic kan bli riktigt intressant. Haas var den enda spelaren som lyckades störa Djokovic i Toronto och har sett sjukt taggad ut i Shanghai.

* * *

Även tredjeseedade Andy Murray är klar för kvartsfinal, efter enkel seger över Alexandr Dolgopolov: 6-2, 6-2. Världstrean ser stark ut han också, trots ”baksmällan”.

En semifinal mellan Murray och Federer vore onekligen ruggigt spännande.

Först måste skotten dock ta sig förbi veteranen Radek Stepanek, som skrällde mot mammutservaren John Isner: 6-4, 6-7(5), 6-3. Nog för att 33-årige Stepanek verkar vara ordentligt i gasen, men att förlora mot honom i en Masters-turnering är så klart inte direkt ett styrkebesked.

Förlusten kan dessutom stänga dörren för en plats i World Tour Finals – Isner ligger bara på 14:e plats på säsongsrankningen med sina 2,115 inspelade poäng hittills i år, och han får bara ynka 90 poäng för sitt kortlivade äventyr i Shanghai.

* * *

Femteseedade Jo-Wilfried Tsonga trummar på. Slog Marcos Baghdatis i raka set: 6-2, 7-6(2). Möter fjärdeseedade Tomás Berdych, som med en del bekymmer kämpade ner kanonservaren Sam Querrey: 6-2, 6-7(3), 6-4.

Turneringens mest intressanta kvartsfinal? Ja, den har onekligen potential att bli det – och kanske en liten fingervisning om vad vi har att vänta oss i Stockholm Open.

* * *

Alla dagens resultat:

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jonathan Ekeliw
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB