Startsida / Inlägg

Hon tar hem segern i WTA Championships

av Henrik Ståhl

Japp, så här ser alltså årets WTA Championships i Istanbul ut. De åtta bästa spelarna i världen i två riktigt intressanta grupper.

Har överlag svårt för alternativa tävlingsupplägg i tennis (som Davis Cup/Fed Cup) men gillar av någon anledning gruppspelet i WTA Championships/ATP World Tour Finals. Har sina brister, som så mycket annat, men jag tycker att det är det (hittills) mest lyckade försöket att bryta mot tennisens traditionella tävlingsform.

Nåväl.

Två matcher har redan spelats, en pågår. Serena Williams spelade sin första match sedan hon besegrade Victoria Azarenka i US Open-finalen i september – men hade trots det inga som helst problem mot världsfemman Angelique Kerber: 6-4, 6-1.

Även världsfyran Agnieszka Radwanska svarade för en stark turneringsinledning och slog Petra Kvitová i raka set: 6-3, 6-2.

En fingervisning om vad som komma skall? Ja, förmodligen. Låt oss titta lite närmare på dessa båda grupper:

RÖD GRUPP (GRUPP A)
Serena Williams är tveklöst den stora favoriten och går troligen vidare till semifinal med tre raka segrar – om nu inte Azarenka är så vansinnigt sugen på revansch efter nederlaget i New York att hon är villig att göra i princip vad som helst för att slå Serena redan i gruppspelet.

Kerber kommer få det riktigt tufft, men har en chans att komma undan med åtminstone en seger (mot Li Na). Har svårt att se världsåttan slå Azarenka eller Williams, vilket krävs om hon lyckas besegra Kerber.

Troligen fokuserar Azarenka som mest på att slå just Kerber och Na för att säkra avancemang. Seger över Williams är bara en väldigt välsmakande bonus.

1. Serena Williams.
2. Victoria Azarenka.
3. Li Na.
4. Angelique Kerber.

VIT GRUPP (GRUPP B)
Världstvåan Maria Sjarapova är favorit, men den här gruppen känns något öppnare än grupp A. Sjarapova vet man aldrig riktigt var man har, så det är inte alls säkert att hon avslutar som gruppsegrare.

Det tror jag faktiskt att Radwanska gör. Hon slog Kvitová förhållandevis enkelt i dag och har 5-1 i inbördes möten mot Sara Errani. Har bara tappat fem game i de senaste två matcherna mot italienska världssjuan.

Matchen mellan Radwanska och Sjarapova blir gruppens nyckelmatch. Sjarapova kommer att bära favoritskapet, men trots 7-2 till världstvåan i inbördes möten är deras matcher ofta jämna och oförutsägbara. Tror Radwanska har goda chanser att slå Sjarapova. Den som vinner den matchen lär hur som helst vinna gruppen.

Errani lär bli gruppens slagpåse. Kommer med största sannolikhet inte att slå Sjarapova i kväll. Inte heller Radwanska – och Kvitová har hon aldrig vunnit ett set mot i deras tre tidigare möten (alla på hardcourt, där Kvitová är betydligt starkare).

Skrällvarning på Kvitová, som vann här i Istanbul förra året. Hon har kapacitet att slå Sjarapova, och skulle hon göra det så blir det riktigt svettigt för världstvåan.

1. Agnieszka Radwanska.
2. Maria Sjarapova.
3. Petra Kvitová.
4. Sara Errani.

SEMIFINALERNA: Williams slår Sjarapova, Azarenka slår Radwanska.
FINALEN: Williams slår Azarenka.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB