Startsida / Inlägg

Raonics sköna revansch

av Henrik Ståhl

http://www.youtube.com/watch?v=Q7e9pNzv69E

Han åkte på en svidande förlust i raka set i US Open förra månaden.

Men redan i Japan Open fick 21-årige talangen Milos Raonic sin revansch mot Andy Murray, i en gastkramande semifinal.

Raonic bröt Murrays serve direkt i första set och kunde med stabilt servande och offensivt returnerande bärga setet komfortabelt, 6-3, efter att ha fixat ett till servegenombrott vid ställning 5-3.

Murray såg uppgiven ut och tvingades rädda två breakbollar vid ställning 1-1 i andra set (den frustrerade världstrean slog sönder en racket efter att Raonic vänt 0-30 i egen serve och tagit ledningen med 3-2).

Båda servade tillräckligt stabilt för att gå fram till tiebreak utan servegenombrott, där Raonic gjorde ett fatalt misstag på volley och gav Murray ledningen med 6-5. Murray kunde sedan tjonga in en för Raonic otagbar forehand och på så vis hålla matchen vid liv.

Murray hade sedan all momentum i avgörande set medan kanadensaren inte riktigt hämtat sig efter den snöpliga förlusten i andra, och fann sig själv i ett riktigt gruvligt 4-1-underläge (Murrays servegenombrott vid ställning 2-1 var första gången i turneringen som Raonic förlorade ett game i egen serve!).

Raonic lyckades dock bryta tillbaka till 4-3 och höll sin serve för 4-4. 21-åringen räddade sedan två matchbollar i egen serve vid ställning 6-5 och tvingade fram ännu ett tiebreak – där han tog kontrollen direkt och gick upp till 6-4 efter bland annat en klen forehand i nät från Murray i egen serve vid ställning 4-3.

Raonic missade sin första matchboll men stängde sedan matchen med en blytung serve, och satte därmed också stopp för Murrays gyllene sommar – som gett honom ett OS-guld och sin första Grand Slam-seger i karriären (efter finalseger över Novak Djokovic i US Open). Murrays blott andra förlust sedan nederlaget i Wimbledon (föll mot Jeremy Chardy i Toronto).

Riktigt riktigt kul att se Raonic spela så behärskat – och framför allt skönt att se honom hålla nerverna i styr och vända ett så tufft underläge mot en så pass rutinerad spelare som Murray. Att han dessutom räddar matchbollar och vänder underlägen för andra matchen i rad (slog Janko Tipsarevic i kvarten i avgörande tiebreak efter räddad matchboll) gör hans insats bara ännu mer imponerande.

Det bådar gott inför framtiden. Han har fortfarande en bra bit kvar till obestridlig stjärnstatus, men för varje turnering han spelar kommer han några steg närmare eliten.

Nu hoppas jag på en riktigt välspelad final. Kei Nishikori, som detroniserade Marcos Baghdatis i sin semifinal (6-2, 6-2), kan få det tufft mot mammutservaren Raonic. Samtidigt har den rappa och smidige japanen alla möjligheter att göra livet riktigt surt för kanadensaren. Lyckas han styra spelet och trötta ut Raonic med djupa, snäva slag och snabba tempoväxlingar kan han få kanadensaren i tillräckligt mycket obalans för att han ska falla in i den destruktiva passivitet som ibland tyvärr gör.

Nishikori imponerade inte alls i Kuala Lumpur men har övertygat i Tokyo, givetvis framburen av sin hemmapublik (blev första japanen i historien att ta sig till semifinal i Rakuten Open efter komfortabel seger över Tomás Berdych i kvarten, 7-5, 6-4).

Att Nishikori har chansen att vinna sin första titel på fyra år och dessutom bli den första japanen i historien att vinna Rakuten Open är säkerligen grym tändvätska. Ska bli intressant att se om Raonic är mentalt och fysiskt dränerad efter den tuffa semin mot Murray eller tvärtom taggad och full av självförtroende.

Finalen i morgon blir Raonics sjätte ATP-final i karriären. Han har sedan tidigare tre titlar (San José 2011 och 2012, Chennai 2012). Dessutom har han nu 2-1 i inbördes möten mot Murray (seger i Barcelona, förlust i US Open, seger i Tokyo).

Nishikori har hittills vunnit en titel på tre försök (seger i Delray Beach 2008, förlust i Houston och Basel 2011).

* * *

I China Open möts föga förvånande toppseedade Novak Djokovic och världssjuan Jo-Wilfried Tsonga. Djokovic hade inga större problem mot 29-rankade Florian Mayer (6-1, 6-4) och Tsonga hann bara spela tolv game innan Feliciano López kastade in handduken på grund av en handledsskada (Tsonga ledde då med 6-1, 4-1).

Djokovic har nu 13-0(!) i matchfacit i China Open och är klar för sin tredje final. Han har vunnit båda gånger han ställt upp i turneringen, 2009 och 2010.

Blir intressant att se om Tsonga lyckas rubba världstvåan. Tsonga har inte fått den bästa förberedelsen inför finalen – han gick vidare till tredje omgången på walkover från Nikolaj Davydenko och behövde nu alltså inte spela hela semifinalen mot López. Han har hittills bara tappat ett set, mot Denis Istomin i öppningsmatchen (4-6, 6-1, 7-6).

Djokovic har bara tappat ett set även han, och precis som Tsonga i första omgången (mot Michael Berrer: 6-1, 6-7, 6-2). Djokovic har sedan öppningsmatchen gått från klarhet till klarhet och har på de senaste tre matcherna bara tappat totalt tolv game.

En Tsonga med något rubbad matchrytm borde således inte vara några överdrivet stora problem för Djokovic – särskilt inte i Peking, där han har skördat så stora framgångar.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB