Startsida / Inlägg

ANALYS: De stora frågetecknen 2013

av Henrik Ståhl

Okej, vi har tittat lite på hur Grand Slam-turneringarna skulle kunna se ut. Innan jag ger mig i kast med nostalgiskt årsbästatjafs vill jag fortsätta blicka framåt ett litet tag till.

Vad sägs om att plocka fram förstoringsglaset och zooma in på nästa års stora – och små – frågetecken på ATP-touren?

Ja, det känns som en bra fortsättning. När frågetecknen (eventuellt) är uträtade kan vi sedan ta en närmare titt på framtidslöftena med störst potential att slå igenom under 2013. Det blir skoj.

Men först alltså, frågetecknen. Placering på världsrankningen inom parentes.

Janko Tipsarevic. FOTO: BILDBYRÅN

1. Janko Tipsarevic (9)

Han har onekligen under säsongen 2012 visat att han har stabiliteten som krävs för att hålla sig kvar i toppen, efter att ha slagit sig in på topp 10 i november 2011 – men visst känns det som att han befinner sig där på lånad tid? Hans främsta egenskap som spelare är i mina ögon att han är tillräckligt solid för att inte chocktorska mot svagare motstånd, men under årets World Tour Finals visade han också att han inte är i närheten av att rubba övriga topp 10-spelare när de är tillräckligt motiverade (delade världstiorna Nicolás Almagro och Richard Gasquet visserligen inte på plats, men han har 0-3 i matchfacit mot dem). Spelmässigt är hans styrkor returtagandet och defensiven, men han besitter inga vapen som gör honom särskilt hotfull. Under 2013 borde han rimligtvis halka ur topp 10 och skvalpa någonstans runt 15-20-strecket, där han enligt min mening hör hemma. Konkurrensen börjar helt enkelt bli alldeles för tuff.

PROGNOS: Trillar ur topp 10, men håller sig inom topp 20.

Richard Gasquet. FOTO: BILDBYRÅN

2. Richard Gasquet (10)

Hur ”baby Federer” lyckades skramla ihop tillräckligt med poäng för en delad tiondeplats är för mig en gåta. Eller ja okej, inte rent matematiskt, men väl spelmässigt. Det är knappast som att han har briljerat – snarare bjudit på precis lagom habil tennis. Nu är ju den stora frågan om han väljer att faktiskt satsa fullt ut när han ändå slagit sig in på topp 10 igen, eller faller tillbaka i gamla vanor (alldeles för mycket festande och på tok för lite träning).

PROGNOS: Faller tillbaka i gamla vanor. Igen.

Nicolás Almagro. FOTO: BILDBYRÅN

3. Nicolás Almagro (11, men på samma poäng som Gasquet)

Kul att se spanjoren kontinuerligt förbättra sitt hardcourt-spel. Desto mindre trevligt att se hans ofta loja inställning på banan. Talangen och kapaciteten har han, den gode Almagro. Men viljan? Nej, inte alltid. I år räckte den till att hålla sig kvar runt 10-strecket, men orkar han höja sig ett snäpp till?

PROGNOS: Har vad som krävs för att hålla sig kvar runt 10-strecket minst ett år till.

John Isner. FOTO: BILDBYRÅN

4. John Isner (14)

Han besegrade Novak Djokovic i Indian Wells och Roger Federer Davis Cup och sluggade sig tack vare det in på topp 10 i början av året. I de stora sammanhangen gick det sedan riktigt trögt. Slår jäkligt många ess, men det är svårt att vinna tillräckligt många matcher för att ta sig långt i de viktiga turneringarna enbart på sin serve i dagens tennis. Kommer den reslige amerikanen att kunna försvara sina poäng i början av 2013 eller falla ytterligare några placeringar på rankningen?

PROGNOS: Blir omsprungen i den hårda konkurrensen och trillar ner till en rankningsplats runt 20-30.

Tommy Haas. FOTO: BILDBYRÅN

5. Tommys Haas (21)

Att 34-åringen avslutar 2012 rankad så högt som 21 är så klart en smärre sensation. Inte så mycket för hans ålder som för det faktum att han inledde året på plats 205. Har verkligen genomgått något av en pånyttfödelse under 2012. Kan han hålla lågan uppe (och skadorna borta) och ta ytterligare ett kliv under 2013?

PROGNOS: Kastar sista skvätten olja på elden och slår sig in topp 20 innan det är dags för pensionering – runt 2015-2016…

Nikolaj Davydenko. FOTO: BILDBYRÅN

6. Nikolaj Davydenko (44)

Känns ganska avlägset att Davydenko så sent som 2009 vann World Tour Finals och under andra halvan av 2000-talet var en stabil topp 10-spelare (som bäst världstrea). Under 2012 har han hämmats av skador och spelmässiga magplask. Raset på rankningen inleddes i slutet av 2010 och än har vi ingen inbromsning i sikte. Kommer ryssen att kasta in handduken under 2013?

PROGNOS: Inte mycket som talar för en stark ”comeback”. Mycket möjligt att han pensionerar sig under 2013.

Bernard Tomic. FOTO: BILDBYRÅN

7. Bernard Tomic (52)

Potentialen, talangen och allt det där finns, det har han redan visat. Däremot har 19-åringen stora problem med attityden, både på och utanför banan. Vissa skyller hans snedteg på någon sorts revolt mot pappan tillika tränaren John Tomic. Hur det än är med den saken så måste någonting hända snart, om han inte vill sluta som en ny Ernests Gulbis. Vore oerhört tråkigt med så mycket bortslösad talang.

PROGNOS: Inleder året fortsatt svajigt men hittar tillbaka till glädjen i att spela tennis. Hinner parkera sig runt 30-strecket före slutet av 2013.

David Nalbandian. FOTO: BILDBYRÅN

8. David Nalbandian (82)

Har hämmats av skador och ödesdigra hjärnsläpp under 2012. Kan han hitta kraften att komma tillbaka igen, som kollegan och veteranen Tommy Haas? Well, om inte annat är han något av en kämpe, ”Nallen”. Inte en särskilt vältränad sådan, men ändå. Han kommer säkert att lyckas hålla sig kvar inom topp 100 och kanske till och med klättra ett antal placeringar.

PROGNOS: Ingenting som talar för att han tänker lägga av, men inte heller något som talar för att han någonsin kommer greja en bergsbestigning på rankningen. Harvar på något år till i träsket.

Lleyton Hewitt. FOTO: BILDBYRÅN

9. Lleyton Hewitt (83)

Okej att han utnyttjade ett fönster mellan Pete Sampras– och Roger Federer-generationerna och på så vis lurade till sig positionen som världsetta under ett par år, men visst känns det oerhört märkligt att en Grand Slam-vinnare (må så vara för tio år sedan) inte mäktar med att casha in fler rankningspoäng än blygsamma 625. Hur länge orkar 31-åringen fortsätta föra en så tynande tillvaro?

PROGNOS: Kommer aldrig att klättra över 30-strecket igen. Kämpar med största sannolikhet vidare något eller några år till, men lär inte avsluta karriären med flaggan i topp.

Donald Young. FOTO: BILDBYRÅN

10. Donald Young (189)

Förtjänar egentligen en spelare med katastrofala 5-24 i matchfacit att klassas som ett frågetecken inför stundande säsong? Ja, på sätt och vis. Frågetecknen kring Young är nämligen om han äntligen ska ta itu med sitt tränarproblem (det vill säga krypa till korset och tacka ja till den hjälp som erbjudits från Amerikanska Tennisförbundet) och om han tänker inse att hans ATP-äventyr 2012 var ett totalt misslyckande på alla tänkbara sätt (det vill säga svälja stoltheten och återvända till Challenger-touren). Gör han det kan han möjligtvis slå sig in på topp 100 igen – annars väntar med största sannolikhet ett fortsatt fritt fall på rankningen.

PROGNOS: Problemen lär fortsätta ett tag till för Young. Kan möjligen avsluta året runt plats 100, men kommer inte att klättra tillbaka till toppnoteringen 38 under 2013.

Finns så klart fler frågetecken än så här, men detta var de tio jag tyckte var roliga att lyfta fram och analysera. Har ni några frågetecken ni vill räta ut? Bara att gå loss i kommentarsfältet i så fall!

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB