Startsida / Inlägg

Roger Federer anno 2013

av Henrik Ståhl
Roger Federer. FOTO: BILDBYRÅN

Okej, min teori om Roger Federer var felaktig, har det visat sig.

Tack och lov.

Med tanke på att han bevisligen fortfarande är en fröjd för ögat när han presterar på topp vill i alla fall inte jag riktigt tänka på ett tennisliv utan honom.

Än.

Att slutet kommer inom en överskådlig framtid kan vi väl alla enas om – jag menar, gubben fyller trots allt 32 nästa år – men under 2013 kommer vi i alla fall fortsatt att få se hans tennisgodis. Nyligen offentliggjorde världstvåan sitt schema för nästa säsong.

Noterbart är att han för första gången i karriären väljer att stå över Miami Masters. Schweizaren har spelat turneringen sedan 1999 och vunnit två titlar på tre finaler (2005 och 2006, finalförlust mot Andre Agassi 2002).

Han kommer också, precis som i år, att stå över Monte Carlo Masters. Märkligt nog ser det ut som att han inte kommer att spela hemmaturneringen Swiss Indoors i Basel i oktober.

Federer inleder året i Australiska öppna, fortsätter med att spela 500-turneringarna i Rotterdam och Dubai och därefter Indian Wells Masters. Han kommer sedan att ta ledigt i sju veckor innan han tar sig an grusturneringarna Madrid Masters och Rome Masters samt årets andra Grand Slam-turnering, Franska öppna.

Han kommer återigen att spela grästurneringen Gerry Weber Open i tyska Halle (hans enda 250-turnering) inför Wimbledon.

Under sensommaren kommer han att spela Montréal Masters (Rogers Cup, Canada Masters), Cincinnati Masters och US Open. För höstsäsongen har han planerat in både Shanghai Masters och Paris Masters inför World Tour Finals (och vi räknar väl kallt med att han kvalar in dit?).

Att han väljer att köra på ett år till, trots att han i år äntligen fick slå rekordet med över 300 veckor totalt som världsetta och vinna sin totalt 17:e Slam och sjunde Wimbledon-buckla, det har vi kanske övriga toppspelare i allmänhet och Novak Djokovic i synnerhet att tacka för.

– Jag tror att man behöver inspiration och motivation från olika håll för att få en att fortsätta, för det är inte så enkelt som att bara vakna varje morgon och åka på en ny resa runt världen, gå ut och träna, styrketräna, stretcha. Att spela mot dem är en del av pusslet som får mig motiverad, säger han till Independent.

Han säger även till tidningen att han kommer ägna träningen en större del under säsongen 2013.

– Jag har inte satt några klara mål för nästa år. Först måste jag skapa mitt schema så att det är passar ihop med mitt träningsschema. Jag måste träna mycket mer under nästa år för det här året har jag knappt fått chansen att göra det. Jag har lite att ta igen, säger han.

Jupp, racketkonstnären från Basel måste träna – precis som alla andra. Blir riktigt intressant att se vad han kan åstadkomma 2013.

Vågar man tippa på en 18:e Grand Slam-buckla?

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB