Startsida / Inlägg

TennisMatch – en app med stor potential

av Henrik Ståhl

Thomas Johansson är inte bara en framgångsrik turneringsdirektör och före detta tennisproffs.

Han är en riktigt påhittig figur också.

I går presenterade han sin innovation TennisMatch – en app till bland annat Iphone vars syfte är att stimulera intresse och hjälpa tennisspelare ute i landet att hitta nya, jämbördiga motståndare.

Registreringsprocessen är enkel och tar bara ett par minuter. Man fyller i namn, eventuellt Twitter-nickname, stad eller plats man oftast spelar på, sin tennisnivå (–, -, OK, + eller ++), kön, ålder samt i vilken utsträckning man spelar (sällan, ofta, ibland).

Därefter fyller man i vilka tider man helst spelar och baserat på den sammantagna informationen listas sedan potentiella motståndare enligt en algoritm som prioriterar spelare i din geografiska närhet och med liknande ”rankning” (som räknas ut baserat ifylld tennisnivå – rankningen uppdateras med hjälp av de resultat som matas in efter avslutad match).

På det hela taget är det en smidig och oerhört lättmanövrerad app med stor potential – för hur kul vore det inte att regelbundet möta nya motståndare på ungefär samma nivå som en själv och på så vis både utveckla sin tennis och knyta nya kontakter?

Att det finns ett stort intresse för tennis i Sverige vet vi redan (att drygt en halv miljon svenskar årligen spelar tennis är ett kvitto på det, om inte annat). Frågan är bara hur stort intresset för den här appen och dess syfte är. Är alla de ”casualspelare” – för att låna ett begrepp från tv-spelsvärlden – som krävs för att få ordentlig ruljans och göra appen så dynamisk som man eftersträvar verkligen intresserade av att spela med personer utanför den egna umgängeskretsen?

Min stora förhoppning är att svaret på den frågan är ja, för den här appen har onekligen potential att stimulera tennisintresse, bredda umgängeskretsar och tillfredsställa statistiknördar som jag.

Hoppas också att folk svarar ärligt när tennisnivån ska fyllas i. Själv måste jag i ärlighetens namn klassificeras som — (med hopp om snar förbättring), för er som undrar.

BETYG: ++++

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB