Startsida / Inlägg

Australiska öppna, dag 6

av Henrik Ståhl
Gilles Simon var aningen trött efter den nästan fem timmar långa drabbningen. FOTO: REUTERS

Det mesta om tredjerundan i Australiska öppna har redan sagts, här och här.

Men innan dagen är över måste man väl ägna några rader åt matchen mellan Gilles Simon och Gaël Monfils.

Den korta versionen: turneringens sjukaste match – kanske någonsin.

Den långa: det hela började egentligen precis som jag förutspått, med att Simon låg steget före Monfils och skaffade sig en komfortabel 2-0-ledning i set.

Då krampade Simon. Fysiskt, alltså. Först i benet, sedan i benet och armen. Slagarmen, alltså. Den för spelet mest vitala armen.

Simon kunde således inte serva ordentligt och knappt slå en vettig forehand – under sisådär två, tre timmar.

Landsmannen Monfils, som själv servade som en kratta under framför allt slutet av matchen, lyckades till en början utnyttja dessa förutsättningar och kvittera. Sedan, när han leder med 2-0 i avgörande set och går mot självklar seger, svarar han för ett av sina mest katastrofala game i turneringen, blir tillbakabruten och ger en skadskjuten Simon chansen att jobba sig in i matchen igen.

Krigaren Simon kämpar heroiskt, håller jämna steg – och bryter på nytt vid ställning 6-6. Även det ett bjudgame från Monfils.

Att Monfils vid några tillfällen grimaserade, tog sig för benet, haltade och sedan tog medical timeout för att bli lite ompysslad tror jag var ren bluff. Han försökte förmodligen bara dölja att han är i dålig fysisk form. Bättre att simulera skada än visa sig trött för motståndare och publik, eh?

Gaël Monfils laddar med coca-cola under ett sidbyte. FOTO: AP

Hur som helst. Monfils har visserligen generellt servat helt fruktansvärt uselt under veckan, hans ojämnhet kan knappt beskrivas eftersom den varit så godtycklig. Samma visa i kväll.

Men trots det. Trots att man servar som en kratta. Så ska man bara inte förlora mot en motståndare som spelar i det skicket. Det är så fenomenalt dåligt.

Det hade ju liksom räckt med att typ dutta in sin serve och sedan bara bolla ut Simon, mata loopar mot hans forehandsida. Och så vidare.

Men nej. Monfils saknade plötsligt helt förmågan att vinna. Ville han ens vinna? Jag vet inte. Han kanske är trött på Melbourne, han kanske hellre avnjuter resten av turneringen med en burk coca-cola på läktaren. Han såg i alla fall inte ut som en person som ville ha en gratisbiljett till åttondelsfinalen i årets första Grand Slam i dag.

Nåväl.

6-4, 6-4, 4-6, 1-6, 8-6 blev det till slut, efter nästan fem timmars spel. Stackars Gilles Simon möter Andy Murray i åttondelsfinalen. En match han så klart kommer att torska i tre korta set, om han inte lämnar walkover på grund av skada.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB