Startsida / Inlägg

”Federer favoriseras av arrangörerna”

av Henrik Ståhl
Andy Murray vet hur svettigt det är att spela mitt på dagen i Melbourne. FOTO: ALL OVER PRESS

Favoriseras Roger Federer?

Ja, i alla fall om du frågar Andy Murrays team på plats i Melbourne.

Det råder nämligen stort missnöje i världstreans camp inför morgondagens kvartsfinaler i Australiska öppna. Arrangörerna har nämligen valt att låta Federer spela kvällsmatch – för fjärde matchen i rad. Samtidigt tvingas 25-årige skotten återigen att spela i gassande sol mitt på dagen.

Murrays coacher Ivan Lendl och Dani Vallverdu uppges ha framfört sin kritik mot vad de anser är en orättvis situation och favorisering av världstvåan, och hävdar att arrangörerna ger med sig för tv-kanalernas påtryckningar.

Murray med coachen Ivan Lendl (till vänster). FOTO: AP

Federer möter världsåttan Jo-Wilfried Tsonga medan Murray tar sig an oseedade doldisen Jeremy Chardy – och där råder det ju ingen tvekan om vilken av matcherna som är mest attraktiv för bästa sändningstid.

Medan Federer, om han vinner sin kvartsfinal mot Tsonga, då spelat fyra raka kvällsmatcher har Murray som senast spelat strax efter 17.00 lokal tid och då på Hisense Arena.

Spelmässigt innebär det en stor skillnad att spela dag- och kvällstid. Banan på Rod Laver Arena är långsammare än övriga banor på Melbourne Park och gassande sol betyder också att bollen rör sig snabbare genom luften. Dessutom är hettan i sig en relevant variabel i ekvationen – något Federer fjärmats från.

Källor nära Murrays camp bekräftar för tidningen Daily Mail att de är missnöjda med schemaläggningen men inte kommer att göra ett officiellt uttalande, utan ska ”göra det bästa av situationen”.

Så här svarar turneringsdirektören Craig Tiley på kritiken:

– [Det stämmer] bara sett ur ett snävt perspektiv, men man måste se till alla variabler, som sändningsönskemål, vilka motståndare de haft och det faktum att Federer spelade mot Bernard Tomic i lördags. Spelarna vet hur det går till med schemaläggningen, det är inte enkelt. Jag tycker att vi gör ett ganska bra jobb med att vara rättvis.

Planeringen av schemat följs varje dag av representanter från ATP, WTA, och lokala tv-stationer.

Favoriseras Roger Federer? FOTO: BILDBYRÅN

Att vilja placera Federer-Tsonga på bästa sändningstid framför Murray-Chardy ser jag som en fullkomlig självklarhet. Likaså Federer-Raonic framför Murray-Simon.

Icke desto mindre är det problematiskt att schemaläggningen inte gjorts bättre än att Federer fått fyra kvällsmatcher medan Murray tvingats spela i gassande sol om de båda skulle mötas i semifinalen.

Nu gynnar visserligen ett långsammare underlag generellt Murray, men en del i att hitta formen i en Grand Slam-turnering handlar också om att vänja sig vid banan, bollarna och de yttre förutsättningarna.

För sakens skull bör dock noteras att slitvargen David Ferrer inte ens varit i närheten av en kvällsmatch. Tvärtom spelades hans kvartsfinal mot Nicolás Almagro så tidigt som runt lunch lokal tid i dag.

Och i slutänden är det ändå alltid den bäste spelaren som står som segrare.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB