Startsida / Inlägg

Hon vinner finalen

av Henrik Ståhl
Victoria Azarenka och Li Na gör upp om titeln i Australiska öppna. FOTO: AFP

Två finalkombattanter gör upp om damernas titel i Australiska öppna i morgon.

Serena Williams är inte en av dem.

Inte heller Maria Sjarapova.

Trots att de dominerade totalt i inledningen av turneringen (efter förlusten landar Sjarapova på makalösa 64-21 i gamefacit). Williams hämmades visserligen av skada i sin kvartsfinal mot Sloane Stephens, men Sjarapova var helt enkelt den sämre spelaren i sin semifinal mot Li Na.

Victoria Azarenka fick tack vare Sloane Stephens skräll en enkel resa och har egentligen bara sviktat mot 63-rankade 23-åringen Jamie Hampton, i tredje omgången. 19-åriga Stephens slog hon i raka set i semifinalen, efter att ha tagit skadetimeout när hon precis missat chansen att serva hem matchen. En timeout som kom att stå världsettan dyrt, då hon anklagades för att ha tagit den på grund av nervositet och att den påstådda bröstsmärtan var en efterhandskonstruktion.

Hur som helst.

Li Na flög länge under radarn i Melbourne. Själv trodde jag att hon skulle falla offer för antingen någon högoddsare i turneringens inledning ellerAgnieszka Radwanska(som hon körde hon över i kvartsfinalen).

Li Na trivs i Melbourne. Hon får utdelning på sin effektiva serve och sitt tunga grundspel, och hittar snabbt tryggheten i sitt spel här. Hon nådde finalen så sent som 2011 (förlust i tre set mot Kim Clijsters – kinesiskan vann sedan Franska öppna fem månader senare) och var året dessförinnan i semifinal.

Framför allt: hon slog Azarenka i åttondelsfinalen på vägen mot final. 6-3, 6-3 blev det den gången.

Hon har krut i bössan, världssexan. Tillräckligt för att blåsa vitryska världsettan av banan. Men (för det finns oftast ett men), hennes plötsliga formdippar och mentala kollapser har löpt som en röd tråd och satt krokben för henne genom hela hennes karriär.

Det är inte till gagn mot en så stabil spelare som Victoria Azarenka.

Världsettan kan vänta sig ett bombardemang från baslinjen. Hon får också göra sig beredd på att mötas av en mobil försvarsmur. Inte lika massiv som exempelvis Agnieszka Radwanskas, kanske, men nog så solid.

Hon har nämligen den fördelaktiga egenskapen att lätt kunna ställa om från defensiv till attack eftersom hon är snabb och har ett mjukt rörelseschema, vilket ger henne tid att förbereda sig inför slagen.

Azarenkas bästa chans i morgon blir därför att spela sitt spel med den stabilitet som hon dag efter dag visar upp på WTA-touren och satsa allt på de luckor som Li Na kommer att lämna.

För de kommer. Världssexan spelar gärna på marginalernas absoluta gräns. Dödligt effektivt när allt klaffar, men samtidigt skört som fnöske. Börjar de oprovocerade misstagen staplas på hög och Azarenka stör hennes matchrytm genom att hålla liv i duellerna, så kan osäkerheten göra sig påmind.

Azarenka leder visserligen med 5-4 i inbördes möten (3-0 under 2012), men deras matcher är i regel jämna och än så länge har världsettan inte lyckats vinna i Grand Slam-sammanhang (på två försök; Australiska 2011 och Franska öppna samma år), vilket kan påverkar henne på ett psykologiskt plan.

En Li Na i toppform och med det självförtroende hon hittills utstrålat ska nämligen inte underskattas.

Det blev Maria Sjarapova skoningslöst varse i semifinalen.

Kan hon hålla nerverna i styr tror jag faktiskt att Li Na vinner den här finalen. Underlaget gynnar henne och hennes offensiva vapen är kraftfullare än Azarenkas. Dessutom vann hon deras senaste möte, en uppvisningsmatch på hemmaplan i Hua Hin i december.

Om Azarenka lyckas utnyttja det faktum att Li Na nästan uteslutande spelar aggressivt och flackt genom att ta kommandot över matchtempot och på så vis få världssexan att tvivla på sitt eget spel, ja då har hon goda chanser att med sin stabilitet jobba till sig övertaget och kämpa till sig segern.

Min gissning är ändå att Li Na fixar det här. Kanske i tre set om hon sviktar, men lika gärna i raka set. Hon har sett så solid ut hittills och vet vad som krävs för att vinna de stora matcherna.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori, Patric Hamsch
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB