Startsida / Inlägg

Berdych: ”Använd tidtagare mellan poäng”

av Henrik Ståhl

Världssexan Tomás Berdych är inget stort fan av 25-sekundersregeln, som under den här säsongen enligt nya riktlinjer till domarna ska efterföljas striktare. Regeln innebär att det inte får ta mer än 25 sekunder mellan poängen i ett game.

Om en servande spelare bryter mot regeln får han först en varning, sedan straffas han med ett ”fault”. Som returtagare får man först en varning, sedan förlorar man automatiskt poängen.

– Jag gillar det inte. Jag är inte ett fan av regeln, dundrar Berdych. Jag ser inte ett enda skäl till att ha den här regeln. Vad är det positiva med det här? Om de vill fortsätta med det här så tycker jag att det borde vara större tydlighet kring vad som händer, för nu har domaren för mycket makt. Han kan göra som han vill. Han har en dålig dag, eller gillar dig inte, så går det 24 sekunder och du får en varning. Ställ ut en klocka (på banan) och så får alla rätta sig efter klockan. Så enkelt är det om de vill göra det på riktigt.

Tomás Berdych är inget fan av 25-sekundersregeln. FOTO: BILDBYRÅN
Tomás Berdych är inget fan av 25-sekundersregeln. FOTO: BILDBYRÅN

Berdych fick en varning i sin andrarunda mot Tobias Kamke i onsdags. Enligt världssexan är det inte alltid spelarens fel att det tar tid mellan poängen.

– Det är väldigt ojämnt. Det handlar inte bara om min serve. Jag menar, vad ska jag göra med bollkallen? Borde jag springa och plocka upp bollen i stället för honom eller vad ska jag göra? Man bara står där och väntar på bollen, väntar på snubben. Vad kan man göra? Tiden går. Och så säger domaren: ”Vi ska snacka med dem, de är långsamma. Men först måste jag ge dig en varning.” Hur bra funkar det? Först borde de prata med bollkallarna att skynda på och sen berätta för mig att jag tar för lång tid på mig, fortsätter han.

Personligen är jag en förespråkare av 25-sekundersregeln och de striktare rutinerna kring hur den efterföljs. Tennis är överlag en långsam sport, ja. Men det betyder inte att det är särskilt kul att se en spelare torka sig i pannan i en halv minut, välja bollar i ytterligare en halv och sedan stå och studsa bolljäveln under resten av kvällen.

De här extremt utdragna ritualerna mellan poängen som bland andra Novak Djokovic och Rafael Nadal gjort sig ökända för är dessutom inte bara ett sätt att återhämta sig efter en lång duell, utan också ett störningsmoment för motståndaren.

Och klocka på banan? Tja, varför inte. Tillför det något, så visst. Men Berdych har också en väldigt vettig poäng. Som domare måste man nämligen kunna se skillnad på maskning och yttre störande omständigheter. Långsamma bollkallar, till exempel.

Regeln ska undanröja bland annat det psykologiska övertag en medveten maskning kan medföra – inte bara straffa för straffandets skull.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB