Startsida / Inlägg

Har Wozniacki hittat formen?

av Henrik Ståhl
Petra Kvitová detroniserade världsfyran Agnieszka Radwanska i Dubai. FOTO: BILDBYRÅN

Man blir aldrig riktigt klok på Petra Kvitová. Att hon har kapaciteten att vinna Grand Slam-titlar har hon redan bevisat (slog Maria Sjarapova Wimbledon 2011) – men hon har också lika många gånger visat prov på en sällsynt oförmåga att hitta stabilitet i sitt spel.

När hon har en riktigt bra dag sätter hon de svåraste slagen som på löpande band.

När hon har en dålig dag går hon inte säker ens mot en dussinspelare utanför världsrankningens topp 100.

Vilken Kvitová som ska kliva ut på banan avgörs helt och hållet av slumpen, känns det ibland som.

Det var därför inför gårdagens kvartsfinal svårt att hålla henne som självklar favorit mot Agnieszka Radwanska – trots att det är en gynnsam matchup för Kvitová och trots att hon inför matchen ledde med 3-1 i inbördes möten.

Likt exempelvis Serena Williams eller Victoria Azarenka har Kvitová i regel inte särskilt svårt för counterpunchers som Radwanska. Hon får diktera spelet fullständigt och sätts sällan under egentlig press. Det är därför nästan uteslutande upp till Kvitová själv hur matchen ska sluta.

I går var det en världsåtta på riktigt bra spelhumör, efter en svajig säsongsinledning, som klev ut på banan. 38 oprovocerade misstag och 37 winners (5-6 för Radwanska) senare stod hon som segrare: 6-2, 6-4. Kvitovás första seger över en topp 5-spelare sedan 2011.

I semifinalen möter hon Caroline Wozniacki, som kämpade sig förbi Marion Bartoli i tre set: 4-6, 6-1, 6-4. Wozniacki låg under med 2-0 i avgörande set, men lyckades vända.

– Spelarna har vanligtvis en förstaserve och en andraserve, men Marion har ingen andraserve – hon har två förstaservar. Så man måste vara på tårna. Hon kliver fram och är framme i banan även när du själv servar, man känner pressen. Men man måste bara vara redo och veta att bollen kommer emot dig med fart, säger danska världstian efter segern.

Trots att Wozniacki likt Radwanska i teorin är en bra matchup för Kvitová har hon ändå haft vissa bekymmer med danskan genom åren. 3-3 i inbördes möten – och med tanke på att hon nu äntligen börjar hitta formen igen, efter ett bedrövligt 2012 och knackig start på 2013, har hon goda chanser att ta sig till sin andra final i Dubai (vann här 2011 efter finalseger över Svetlana Kuznetsova).

Om Kvitová är på lika bra spelhumör som mot Radwanska kommer hon dock att få det tufft.

Väldigt tufft.

* * *

På den övre halvan bjuds vi på en helitaliensk semifinal. Detta sedan 17-rankade Roberta Vinci kört över världsnian Samantha Stosur i raka set (6-2, 6-4) och världssexan Sara Errani med viss möda avfärdat världstolvan Nadia Petrova (6-4, 0-6, 6-3).

Vinci och Errani, som spelar dubbel tillsammans, har mötts sex gånger genom åren. Errani leder med 4-2 och har sedan 2010 vunnit fyra raka matcher (utan att tappa set). Mycket som talar för att det blir världssexan som kniper finalplatsen.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB