Startsida / Inlägg

Ljuset i februari månads tennismörker

av Henrik Ståhl

Februari är verkligen en mellanmånad.

Vilket känns både ologiskt och en smula provocerande, eftersom vi redan genomlidit ett långt säsongsuppehåll inför dramatiska januari – som exploderar i årets första Grand SlamAustraliska öppna.

Efter det hamnar vi i något slags vakuum, som håller i sig till mitten av mars då årets första Master (Indian Wells) inleds.

Det är helt enkelt ett sådant statusglapp mellan drabbningen Down Under och 250-turneringarna i Sydamerika, USA, Frankrike, Zagreb och så vidare.

Men det finns ett ljus i denna februari månads tennismörker: Rotterdam Open. Årets första 500-turnering.

Som sådan är den så klart intressant i sig. Men utöver det (samt det faktum att den ändå erbjuder en stegring efter dippen som följer Australiska öppna) är det dessutom en riktigt trevlig tillställning som alltid bjuder på ett starkt startfält.

I år är inget undantag.

Världstvåan Roger Federer, världssjuan Juan Martín del Potro, världsåttan Jo-Wilfried Tsonga och världstian Richard Gasquet är toppseedade. Tätt åtföljda av 14-rankade Gilles Simon och 18-rankade Andreas Seppi.

Därutöver kommer ett knippe sevärda spelare, som Grigor DimitrovBernard TomicGaël MonfilsMarcos Baghdatis och Nikolaj Davydenko. För att nämna några.

Så, vad säger vi då om årets upplaga av Rotterdam Open?

Till att börja med är det en smula förvånande men samtidigt glädjande att Federer ställer upp. Schweizaren ställde upp i Rotterdam sex säsonger under åren 1999-2005, men hade sedan ett sju år långt uppehåll innan han dök upp igen förra året. Nu är det alltså dags igen.

Lite förbryllande med tanke på att han bantat sitt spelschema under 2013, men som sagt glädjande.

Förra året slog han del Potro i finalen. Inte helt otroligt att det blir så i år igen. Federer har nämligen en ruskigt behaglig resa fram till finalen – särskilt sedan Tsonga åkt på en chockförlust redan i kvällens första omgång, mot 77-rankade hemmahoppet Igor Sijsling: 7-6(3), 4-6, 6-4. Där undanröjdes det enda potentiella hotet mot schweizaren inför finalen, helt enkelt.

På den undre halvan är givetvis fjolårsfinalisten del Potro favorit, men han har fått en betydligt tuffare lottning än regerande mästaren och rivalen Federer. Monfils går inte av för hackor (trots den märkliga uppvisningen mot Gilles Simon i Australiska öppna) och kan ställa till besvär redan i första omgången.

Andreas Seppi eller Jarkko Nieminen borde inte kunna hota, men det kan däremot Richard Gasquet i en eventuell semifinal. Gasquet har inlett säsongen strålande och har 14-1 i matchfacit så här långt. Han har bärgat två titlar sedan januari (Doha och Montpellier, den sistnämnda i går) och enda förlusten kom mot Tsonga i åttondelsfinalen av Australiska öppna.

Om inte Baghdatis eller möjligen Dimitrov sätter käppar i hjulet för Gasquet. Dimitrov slog för övrigt Bernard Tomic i en tresetare i dag: 6-3, 3-6, 6-3. En smula oväntat med tanke på Tomics grymma form under säsongsinledningen. Dimitrovs form har dock åkt bergochdalbana, så han kan lika gärna ryka redan i andrarundan mot Davydenko (som rimligtvis borde slå Florian Mayer i sin öppningsmatch).

Svårt ändå att inte tippa en finalrepris mellan Federer och del Potro. Höjer dock ett varningens finger för Gasquet. Hade också gärna markerat Mikhail Juzjnyj och Davydenko, som brukar prestera i Rotterdam, som skrällvarningar, men att Juzjnyj tvingas möta Federer redan i andraomgången och att Davydenko inte varit i närheten av den form han visade upp i Doha omöjliggör det.

SAP OpenBrasil Open (båda ATP 250) och Qatar Open (WTA Premier) kan vi prata mer om i morgon.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB