Startsida / Inlägg

Pliktskyldig vändning gav Sverige Fed Cup-seger

av Henrik Ståhl
Johanna Larsson och Sofia Arvidsson. FOTO: BILDBYRÅN

På papperet var det en dans på rosor.

I verkligheten var Sveriges Fed Cup-lag en hårsmån från dunderfiasko.

Det började med att en nonchalant Johanna Larsson föll mot 197-rankade Paula Ormaechea i raka set: 6-3, 6-0. Johanna slog 36 oprovocerade misstag och mäktade bara med en winner, bland annat. Under all kritik, med andra ord.

Sverigeettan Sofia Arvidsson kämpade tappert i sin öppningsmatch men fick till slut se sig själv besegrad av 217-rankade Florencia Molinero: 6-3, 2-6, 6-1. En spelare av Arvidssons kaliber borde rimligtvis avfärda en spelare som Molinero busenkelt, men av någon anledning fick 29-åringen inte spelet att stämma.

De båda svenskstjärnorna var hur som helst piskade att vinna sina andrasinglar och sedan den avgörande dubbeln.

Arvidsson inledde med att nöta ner Ormaechea, som avbröt matchen efter ett krampanfall i tredje set: 7-5, 6-7(6), 3-2. Larsson följde upp med att utmanövrera Molinero enkelt – och tappade bara fem game: 6-3, 6-2.

När den värsta pressen därmed släppt så lossnade det rejält för svenskorna i dubbeln, som säkrade Sveriges chans att i april spela sig till högstadivisionen: 6-4, 6-4 mot Maria Irigoyen och Mailen Auroux.

Imponerande? Inte direkt.

Bragdvändning? Knappast.

Det enda glädjande var väl Larssons förvandling inför hennes andra singel. Vad som än föregick första matchen (och vad som än var orsaken till hennes loja uppträdande i den) så får vi hoppas att det är överspelat.

Att snuva duon Larsson/Arvidsson på chansen att säkra ett avancemang till högstadivisionen vore både överdrivet och förmätet, men känslan av att det är dags för yngre förmågor att släppas fram – om än bara i liten utsträckning – är påtaglig efter den här insatsen.

Den pliktskyldiga vändningen till trots.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB