Startsida / Inlägg

Kvällens kvartar

av Henrik Ståhl

Samantha Stosur tvingades precis lämna walkover på grund av benskada, vilket ger Angelique Kerber en gratisplats i semifinalen (där hon med största sannolikhet möter Victoria Azarenka).

Men vi har trots det avbräcket en hel del intressanta matcher att se fram emot. Vi tar en titt.

* * *

TOMÁS BERDYCH (6) – KEVIN ANDERSON (37)

• Den första av kvällens två kvartsfinaler på herrsidan. Anderson är visserligen i riktigt bra form och skåpade ut Gilles Simon i första och tredje set (tankade bort andra), men det bör noteras att Simon inte sett speciellt bra ut alls i Indian Wells.

Det har däremot Berdych.

Tjecken är inne i ett riktigt stim och har förträffliga 17-4 i matchfacit så här långt i år (bortsett från den överraskande kvartsfinalförlusten mot Roberto Bautista-Agut i Chennai har han bara förlorat mot Novak Djokovic och Jo-Wilfried Tsonga). Sedan Australiska öppna har han nått två raka finaler och imponerat i båda de turneringarna (Marseille och Dubai).

I Indian Wells har han hittills inte tappat set och faktiskt bara förlorat totalt 17 game på tre matcher.

Anderson är som sagt formstark, men har 0-5 i inbördes möten mot världssexan. Med tanke på att Berdych är en i grunden klart bättre spelare och minst lika formtoppad så raderas därför den lilla fördel den där formtoppen möjligen kan ha gett.

Det blir nog ingen busenkel resa till semifinal för Berdych, men skrällchanserna får betraktas som oerhört små.

* * *

ROGER FEDERER (2) – RAFAEL NADAL (5)

Det här har ju som ni förstår potential att bli årets match. En blockbuster av massivt episka mått.

Båda hade problem i sina respektive åttondelar – Nadal på grund av Ernests Gulbis ytterst hälsosamma/beundransvärda brist på respekt för tennisstjärnor och osannolika formtopp, Federer på grund av den formsvacka som plågat honom sedan semifinalförlusten i Australiska öppna.

Så, vad kan vi vänta oss då? Tja, att Nadal inte är helt hundra än efter den långa skadefrånvaron och att Federer inte spelat särskilt bra tennis den senaste månaden behöver vi inte tjata vidare om.

I stället kan vi konstatera att dessa båda faktum jämnar ut oddsen. En formtoppad Federer hade sannolikt gjort snudd på slarvsylta av Nadal i nuvarande skick, helt enkelt eftersom spanjoren är så beroende av att vara på absolut topp när det spelas på hardcourt.

På förhand känns den här matchen väldigt 50-50, men faktiskt med svag fördel Nadal. Helt enkelt för att han imponerade mer i sin match mot Gulbis och på det hela taget sett stabilare ut än sin rival i Indian Wells.

Federer kommer sannolikt att satsa allt på ett kort och spela oerhört riskabelt från start. Sen får det bära eller brista. I så fall är risken stor att det brister för honom. Med den allt annat än perfekta bollträff och det tröga fotarbete han visat upp den senaste tiden har han inte en chans att blåsa Nadal av banan med ursinnig attacktennis.

Addera Nadals massiva mentala övertag, uppbyggt under åratal av prestigefyllda möten, och att Federer haft känningar i ryggen så ser det ännu lite mörkare ut för schweizaren.

Varför då så jämnt som 50-50, med svag fördel Nadal? För att Federer är Federer, för att matchen spelas på hardcourt i Indian Wells, för att världstvåan inte vill tappa ännu fler dyrbara poäng (har trots allt en titel att försvara här), för att Nadal inte är hundra och för att bollen som bekant är rund.

Det mest intressanta kommer faktiskt att bli matchbilden inledningsvis. Det är nog inte orimligt att anta att första set aldrig har varit så viktigt i en tennismatch mellan dessa båda giganter.

* * *

VICTORIA AZARENKA (2) – CAROLINE WOZNIACKI (10)

Kvällens enda kvartsfinal på damsidan eftersom Stosur som sagt tvingats lämna walkover mot Kerber.

Wozniacki har faktiskt tre raka segrar och 4-2 totalt i inbördes möten mot Azarenka. Visst känns det galet?

Senaste segern kom dock i Indian Wells 2011 och efter bara tre game, eftersom Azarenka tvingades avbryta matchen. Azarenka var alltså 21 år gammal då och inte nått sitt stora genombrott än.

Nu har hon hunnit parkera sig i toppen av världsrankningen, medan Wozniackis fall inte ens kunnat förhindras av Thomas Johansson.

Matchbilden kommer att se ut ungefär som när Azarenka möter Radwanska. Stabila Azarenka har normalt sett inga problem med snabbfotade bollmotare, men när Wozniacki väl levererar har hon en kuslig förmåga att nöta ner sina motståndare.

Det kommer hon dock inte att göra i kväll. Tiden har nämligen hunnit ikapp forna världsettan och Azarenka har för länge sedan hittat den stabilitet som tagit henne dit hon är i dag.

Skrällpotentialen är därför att betrakta som snudd på obefintlig. Visst, konstigare saker har väl skett, men att Azarenka skulle vika ner sig redan i kvarten mot Wozniacki… Nej, det känns inte troligt.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB