Startsida / Inlägg

Murray och Gasquet till semi

av Henrik Ståhl
Andy Murray. FOTO: AP
Andy Murray. FOTO: AP

Att Andy Murray slog Marin Cilic var planenligt. Cilic fick inte alls så hög utdelning i egen serve som krävs mot returtagare av Murrays kaliber. Då hjälper det liksom inte att man bärgar ett eller annat break.

Det är ingen hemlighet att Murrays returspel är hans klart starkaste sida som spelare, så att han lät Cilic slita hund för varenda liten poäng i kroatens serve var inte på något sätt märkvärdigt.

Kan ändå inte låta bli att imponeras av Cilics utveckling på det psykologiska planet. Även i motgång tror han på sig själv och sin spelidé, vilket han framför allt bevisade vid underläge 2-5 i andra set – i Murrays serve. Han dök ner i skiten, gnetade på och bärgade sitt tredje break i matchen när det gällde som mest.

Tyvärr för Cilic kunde han inte upprepa den bedriften i nästkommande game, då Murray till slut stängde matchen: 6-4, 6-3.

Murray var onekligen den som hade marginalerna på sin sida, men turen står som bekant oftast på vinnarens sida. Skotten spelade oerhört defensivt och har hittills i turneringen bara tappat 26 game – trots att han inte ens behövt damma av sina mest offensiva vapen.

Det kan han komma att behöva göra i kväll, när han ställs mot Richard Gasquet i semifinalen.

Richard Gasquet. FOTO: AP
Richard Gasquet. FOTO: AP

Gasquet var ruggigt imponerande mot Tomás Berdych. Världssexan började klart bäst, pangade på med sina tunga grundslag från baslinjen och klev tidigt in i rollen som speldirigent, precis som väntat.

Men Gasquet vattentäta defensiv och varierade slagregister nötte ner tjecken. Som så många gånger förr när han mött defensiva specialister blev han otålig och gick för winners i hopp om att skära ned på de malande duellerna – med alldeles för många oprovocerade misstag som resultat.

Oerhört intressant att se hur Gasquets spelsinne ökat i takt med hans förbättrade fysik. Blandade loopar, både offensiv och defensiv slice samt stenhård flack forehand till synes hejvilt – men hela tiden noga uträknat.

Tycker att det här konstaterandet på Twitter sammanfattar hur väl Gasquet lyckades gnaga sig in under skinnet på den alltmer frustrerade Berdych:

https://twitter.com/kimthecynic/status/317428186688401408

Han hade verkligen ingen lösning på Gasquet. Han pangade på i egen serve och jobbade sig ofta in mot nät, men blev totalt energidränerad och orkade till slut inte stå pall: 6-3, 6-3.

Riktigt kul för Gasquet, som nu är klar för sin första Miami Masters-semi i karriären. Lite synd att han ställs mot Murray kan tyckas, men spelar han så här bra även i kväll borde han inte direkt bli utskåpad.

Mer om det lite senare i dag.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Adam Borg
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB