Startsida / Inlägg

Så blir Miami Masters

av Henrik Ståhl

Miami Masters känns sällan lika het som Indian Wells Masters.

Det är inte särskilt konstigt, med tanke på att den står i skuggan av årets första Master – och inleds med knappt tre dagars mellanrum.

Man har helt enkelt inte riktigt hunnit hämta sig innan det är dags igen.

Kvalitetsmässigt är det egentligen inga astronomiska skillnader. I årets Indian Wells var visserligen ovanligt många topp 100-spelare representerade (samtliga seedade spelare var rankade 1-32), men även Miami är precis så stjärntätt som en Master ska vara, trots det är back to back-turneringar och man således kan förvänta sig en del skadeavhopp.

I år är det bara fyra av de ursprungliga 32 seedade spelarna som tvingats lämna återbud. Problemet är bara att två av dem råkar vara världstvåan Roger Federer och världsfyran Rafael Nadal, vilket givetvis är blytunga avhopp (de andra två är Stanislas Wawrinka och Mardy Fish).

Finns ett helt knippe andra spelare som tvingats stå över på grund av skador och annat, som Ernests GulbisMarcos Baghdatis och Brian Baker.

Hur som helst.

Utan Federer och Nadal blir alltså David Ferrer och Tomás Berdych semifinalseedade. Inte fy skam ändå.

På damsidan är det bara Samantha Stosur, som skadade sig under Indian Wells, av de seedade spelarna som tvingats lämna återbud.

Kaia Kanepi fortsatt skadad. Missade ju stora delar av säsongen 2012 – närmare bestämt drygt tre hela tävlingsmånader efter Franska öppna. Gjorde comeback i Seoul i september, där hon gick hela vägen till final (förlust mot Caroline Wozniacki), men har nu inte spelat sedan Tokyo i slutet av september.

Ett litet avbräck, naturligtvis. Hon är både talangfull och underhållande, Kanepi.

Låt oss nu, sent omsider, ta oss en titt på lottningen:

* * *

HERRAR, SINGEL

Skärmavbild 2013-03-20 kl. 23.19.52

ÖVRE HALVAN

Enkel resa mot kvartsfinal för Novak DjokovicLukas Rosol i öppningsmatchen blir en munsbit, och sedan får Feliciano Lopez/Somdev Devvarman och troligen Tommy Haas agera hajmat innan det är dags för… Janko Tipsarevic? Nja, med tanke på världsnians usla form lär det snarare bli Kevin Anderson eller Gilles Simon som får stå för motståndet i kvarten.

Ska Alexandr Dolgopolov äntligen ta sig ur den formsvacka som plågat honom hela säsongsinledningen? Hoppas det, men han utgör ändå inte ett seriöst hot mot Djokovic.

Det är först i semifinalen det kan bli intressant för världsettan. Där väntar nämligen med stor sannolikhet Juan Martín del Potro (om han inte hämmas av den ömmande handleden eller bara är sliten efter Indian Wells).

Väldigt svag form bland spelarna i den högra sektionen. David Ferrer, Jo-Wilfried TsongaKei NishikoriJuan Mónaco och Julien Benneteau har verkligen inte lämnat några särskilt imponerande styrkebesked den senaste tiden.

Ferrer borde studsa tillbaka omgående efter förlusten mot grymt formstarke Kevin Anderson i Indian Wells. Han har dessutom en till synes enkel resa mot kvartsfinal: Dmitry TursunovFabio Fognini, Kei Nishikori troliga motståndare. Nishikori är alltid lurig, men han verkar ju ha gått sönder igen efter segern i Memphis…

del Potros största hot är typ Julien Benneteau. Det säger en hel del om hans lottning.

Några skrällvarningar då? Mja. Igor Sijsling kan måhända ta sig till en åttondelsfinal och Michael Llodra brukar vara duktig på att segla igenom några tidiga rundor. Lleyton Hewitt kanske vinner ett par, tre matcher. Men nej, det ska rimligtvis vara Djokovic och del Potro eller Ferrer som gör upp om finalplatsen.

De går vidare till semifinal: Novak Djokovic, Juan Martín del Potro.
Skrällvarning: Kei Nishikori, Kevin Anderson.
Bubblare: David Ferrer.

Han går vidare till final: Novak Djokovic.

* * *

Skärmavbild 2013-03-20 kl. 23.20.15

UNDRE HALVAN

Ingen glidarlottning för Andy Murray direkt. Möter troligtvis Bernard Tomic redan i öppningsmatchen och därefter Grigor Dimitrov. Helt överkomligt så klart, men onekligen luriga matcher. Därefter lär Jerzy Janowicz, eller Andreas Seppi, för motståndet. En repris av fjolårets tredjerunda i Paris Masters mellan Murray och Janowicz vore väldigt intressant.

I kvarten väntar troligen Tsonga. Eller Marin Cilic? Inte omöjligt, men den här lottningen är alldeles för bra för att Tsonga inte ska ta chansen. Inga egentliga hot förutom Cilic. John Isner har spelat så risigt så här långt under 2013 att det är tveksamt om han ens tar sig förbi Ivan Dodig/Lukas Lacko i öppningsmatchen.

Martin Klizan slog honom visserligen i US Open förra året, men det finns i nuläget ingenting som talar för att han ska lyckas upprepa den bedriften i en eventuell tredjerunda.

Vänstra sektionen är lite mer av ett getingbo. Här är det alltså Berdych, Richard GasquetMilos RaonicNicolás Almagro och Sam Querrey som gör upp om en plats i semifinalen. Där får givetvis Berdych hållas som solklar favorit, men jag tycker att även Gasquet och Raonic har hyfsade chanser att ta sig långt.

Raonic föll på mållinjen i åttondelen mot Tsonga i Indian Wells. Besegrade dessutom både Berdych och Gasquet i Cincinnati förra året, och mosade Querrey i San Jose tidigare i år.

En åttondel mellan Raonic och Berdych vore därför onekligen riktigt intressant.

Ska man sia tycker jag ändå att det känns mest troligt att Berdych och Gasquet möts i kvarten, med Berdych som segrare. Har dock svårt att se honom fälla Murray i semifinalen.

Kul förresten att Marius Copil kvalat sig till huvudturneringen och fått en överkomlig motståndare i öppningsmatchen (Guillaume Rufin). En match mellan 22-åringarna Copil och Raonic vore inte helt fel.

De går vidare till semifinal: Andy Murray, Tomás Berdych.
Skrällvarning: Richard Gasquet, Milos Raonic.
Bubblare: Jo-Wilfried Tsonga, Sam Querrey, Marin Cilic.

Han går vidare till final: Andy Murray.

FINALEN: Djokovic besegrar Murray.

* * *

Kan ni tänka er va, en förhandsanalys som landar i en repris av fjolårets final? Inga överraskningar. Men det är ju i regel så tennisen på herrsidan ser ut nu för tiden.

Med tanke på vad som hände under Indian Wells vill jag ändå kasta in några brasklappar. Det är nämligen inte helt otänkbart att del Potro och Berdych möts i finalen, till exempel. Eller Gasquet och Ferrer… Haha okej, riktigt så långt ska vi inte gå. Paris Masters förra året var trots allt den första 1000-finalen där ingen från Big Four gjorde upp om titeln sedan Paris Masters 2010 (då Robin Söderling slog Gaël Monfils).

Det jag vill säga är att marginalerna krympt något, i och med exempelvis Berdychs och del Potros formtoppar.

Dessutom börjar topp 10 knaka i fogarna. Tipsarevic kan mycket väl halka ur inom en snar framtid och det finns en drös spelare i segmentet strax under topp 10 som hittills i år inte presterat tillräckligt bra för att slå sig in, men som har kapaciteten att göra det under våren.

Jag hoppas så klart fortfarande mycket på ynglingar som Raonic, Nishikori, Dolgopolov och Cilic, men jag ser inte riktigt att någon av dem tar det där sista klivet redan i Miami.

Nej, där får ändå Berdych och del Potro ses som största hotet mot Big Four.

* * *


DAMER, SINGEL

Skärmavbild 2013-03-21 kl. 12.37.44

ÖVRE HALVAN

Serena Williams tillbaka i hetluften igen (hon bojkottar som bekant Indian Wells efter en incident 2001, då storasyster Venus Williams drog sig ur deras semifinalmöte bara minuter före matchstart).

Världsettan lär får en komfortabel resa till kvartsfinalen, där hon ställs mot antingen Li Na eller Caroline Wozniacki. Ingen av dem rår på henne, så det är först i semifinalen det hettar till på den övre halvan. Wozniacki slog visserligen ut Williams i kvartsfinalen förra året, men det kommer med största sannolikhet inte att hända igen i år.

I den högra sektionen trängs en hel del potentiellt farliga semifinalmotståndare, nämligen: Agnieszka RadwanskaPetra KvitováSloane StephensMarion Bartoli. Av dessa är det egentligen bara två – Kvitová och Stephens – som på senare tid bevisat att de har vad som krävs för att hota Williams, men Radwanska bör inte underskattas.

Hade det inte varit för att Radwanskas formtopp börjat avta skulle jag lyfta fram henne som solklar favorit. Nu har hon en del riktigt tuffa hinder framför sig på vägen mot semifinal: Stephens i åttondelen och Kvitová i kvarten. Ja, till och med Mona Barthel kan ställa till det för världsfyran redan i tredje omgången (22-åringen pressade Radwanska till tiebreak i skiljeset i Montréal förra året). Hon har med andra ord åkt på den klart svåraste lottningen av spelarna i toppkvartetten.

Eftersom titelförsvararen Radwanska trivs bra i Miami, medan Kvitová aldrig tagit sig förbi tredjerundan, håller jag ändå henne som favorit.

De går vidare till semifinal: Serena Williams, Agnieszka Radwanska.
Skrällvarning: Sloane Stephens, Mona Barthel.
Bubblare: Petra Kvitová, Marion Bartoli.

Hon går vidare till final: Serena Williams.

* * *

Skärmavbild 2013-03-21 kl. 17.01.56

UNDRE HALVAN

Vi kan få en repris på Indian Wells-semifinalen mellan Maria Sjarapova och Maria Kirilenko redan i åttondelsfinalen. Det vore inte helt fel. Och inte heller osannolikt. De har båda en behaglig resa dit, och vinnaren i det mötet får sedan förmodligen möta Sara Errani (med liten skrällvarning på Ekaterina Makaraova och till viss del även Ana Ivanovic).

I den högra sektionen har Victoria Azarenka fått en lite knepigare lottning. Möter först 18-åriga talangen Madison Keys redan i öppningsmatchen och därefter troligen 19-åriga Laura Robson. Inte överdrivet skräckinjagande motståndare för världstrean på papperet kanske, men de är unga och hungriga och har framför allt ingenting att förlora. I åttondelen ser jag gärna att hon möter Jamie Hampton.

Vem det blir som möter Azarenka i kvarten kommer att stå mellan världssexan Angelique Kerber och världstolvan Nadia Petrova. Kerber har aldrig tagit sig förbi andrarundan i Miami, men efter Indian Wells är jag benägen att hålla henne som favorit till kvartsfinalplatsen. Lite vanskligt med tanke på hennes vikande form kanske, men jag ser inte riktigt att någon ska mäkta med att stoppa hennes framfart.

Förutom Petrova, som börjat hitta formen och bara förlorat mot topp 10-spelare i de tre senaste turneringarna (varav två gick till skiljeset).

Om inte Azarenka hämmas av skadan borde hon ses som klar favorit till att knipa den andra semifinalbiljetten.

De går vidare till semifinal: Maria Sjarapova, Victoria Azarenka.
Skrällvarning: Laura Robson, Jamie Hampton, Maria Kirilenko.
Bubblare: Angelique Kerber, Nadia Petrova, Sara Errani.

Hon går vidare till final: Victoria Azarenka.

FINALEN: Williams slår Azarenka.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB