Startsida / Inlägg

Inför semifinalerna i Monte Carlo Masters

av Henrik Ståhl

Krutröken har knappt hunnit lägga sig, men redan i morgon bjuds vi ju på två högoktaniga matchups.

Låt oss titta lite närmare.

* * *

Novak Djokovic. FOTO: BILDBYRÅN
Novak Djokovic. FOTO: BILDBYRÅN

√ NOVAK DJOKOVIC (1) – FABIO FOGNINI (32)

Fognini har imponerat hela veckan. Djokovic har, som han brukar, börjat trögt men hittat formen lagom till de avslutande omgångarna. Mot Jarkko Nieminen i kvartsfinalen var Djokovic sitt vanliga stabila jag.

Fognini är så klart en i grunden bättre spelare än Nieminen, särskilt på grus. Men att en så formtoppad Nieminen – som dagarna innan alltså slagit ut både Milos Raonic och Juan Martín del Potro – bara får med sig totalt sju game säger en hel del om Djokovics överlägsenhet.

Den här semifinalen är en match som Djokovic ska vinna. Fognini kan absolut göra det riktigt tufft för världsettan, men italienaren kommer inte att få alls lika bra utdelning på sin aggressiva press som mot Richard Gasquet.

Djokovic kommer att vilja diktera spelet och därför försöka att inte bara parera Fogninis offensiva räder (som Gasquet och Tomás Berdych före honom) utan själv sätta hög press i defensiven med sitt aggressiva kontringsspel.

Fabio Fognini. FOTO: BILDBYRÅN
Fabio Fognini. FOTO: BILDBYRÅN

Jämnheten, eller bristen på den, lär bli helt avgörande – och det är också därför Djokovic vinner. Han lät sig stressas mot Juan Martín del Potro i Indian Wells och mot Tommy Haas i Miami. Men den här semifinalen är alldeles för viktig för att Djokovic ska låta Fognini sätta krokben för honom det sättet. En kraftmätning mot Nadal på spanjorens ”hemmaplan” betyder mycket för båda rivalerna inför Franska öppna.

Världsettan behöver nämligen bara fokusera på sitt eget spel för att vinna det här. Spelar han med den pondus och säkerhet som han gör i dessa sammanhang så är han helt enkelt den klart bättre spelaren. Dessutom kan han kallt räkna med att Fognini svajar emellanåt.

Han är en väldigt lurig och oförutsägbar spelare, men också ojämn. Tar Djokovic tillvara på sina chanser och levererar stabila servegame så borde han faktiskt vinna det här i raka set.

Fogninis bästa chans är att försöka störa Djokovics matchrytm så mycket han bara kan, utan att tappa sitt eget spel. Det går att stressa Djokovic, det visade inte minst Haas i Miami.

Med tanke på det Djokovic visade upp mot Nieminen så anser jag att det ska mycket till för att Fognini ska vinna den här matchen. Det räcker helt enkelt inte med att han spelar så bra som han gjort tidigare under veckan – Djokovic måste också på ett eller annat sätt förlora sitt fokus och därmed också sin stabilitet.

* * *

Rafael Nadal. FOTO: BILDBYRÅN
Rafael Nadal. FOTO: BILDBYRÅN

√ RAFAEL NADAL (5) – JO-WILFRIED TSONGA (8)

7-3 i inbördes möten är faktiskt ganska smickrande för Tsonga, men då ska vi komma ihåg att endast en av de matcherna spelats på grus (Davis Cup 2011). Den gången blev Tsonga totalt överkörd: 6-0, 6-2, 6-4.

Dimitrov spelade fantastiskt i kvarten i dag men kom inte närmare än 2-6, 6-2, 4-6. Tsonga var spelmässigt underlägsen Stanislas Wawrinka men bärgade ändå segern med på papperet klara siffror: 2-6, 6-3, 6-4.

Väldigt snarlika situationer, med andra ord, eftersom även Nadal stundtals var underlägsen Dimitrov (i andra och delar av tredje set).

Jo-Wilfried Tsonga. FOTO: BILDBYRÅN
Jo-Wilfried Tsonga. FOTO: BILDBYRÅN

Och därmed ser jag inte att Tsonga ska ha någon egentlig chans att vinna det här. Om han hade mosat Wawrinka, som är den klart bättre grusspelaren av de två, så hade Nadal kanske sovit lite oroligt i natt. Men under de här förutsättningarna… nej, det ska väl till en skada för att Nadal inte ska vinna det här.

Och ärligt talat tror jag inte att det är någon fara med Nadals rygg, som det pratades om efter matchen mot Dimitrov. Han är tillräckligt fit för att avfärda Tsonga i raka set, och gör han inte det så kommer han att nöta ner honom i tre.

Precis som mot Dimitrov.

Eller som Tsonga själv väljer att uttrycka det:

– Det är en otrolig utmaning. Om jag vinner så blir jag en hjälte. Om jag förlorar så åker jag bara hem, som alla andra.

* * *

Det finns dock skrällpotential.

För Tsongas del helt enkelt för att Nadal inte såg hundra ut i andra och tredje set mot Dimitrov, och för att fransmannen vet hur man besegrar Big Four. Han har gjort det emellanåt.

Till skillnad från Fognini (som har 1-7 i matchfacit mot toppkvartetten; enda segern kom mot Andy Murray i Montréal 2007). Men Djokovic har hämmats av fotskadan han ådrog sig i Davis Cup-matchen mot Sam Querrey veckan före Monte Carlo. Spelar Fognini tillräckligt bra kan Djokovic få problem.

Men nej, det känns ändå som att det krävs något extra för en skräll i morgon. Det är så mycket som står på spel och därför känns det så osannolikt att Djokovic och Nadal inte gör precis allt de kan för att vara i topptrim lagom till morgondagens semifinaler.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB