Startsida / Inlägg

Krya på dig fort, Novak – du behövs på gruset

av Henrik Ståhl

Novak Djokovic offrade sig för sitt Serbien i Davis Cup – och kan i värsta fall ha spolierat sin grussäsong.

Nu ska vi inte måla fan på väggen redan, vi vet ju inte exakt hur allvarlig skadan är.

Men om det så bara är världsettans medverkan i Monte Carlo Masters som är hotad så är det ett blytungt avbräck för herrtennisens europeiska grussäsong.

Och apropå fan: Visst är det just själve fan att Novak ska trampa snett precis nu, när rivalen Rafael Nadal äntligen kommit tillbaka och svarat för en hittills succébetonad comeback efter sju månaders skadeuppehåll?

När vi nu tagit klivet in i april månad har ju tanken varit att gruskungen och världsettan ska stånga sig blodiga i dramatiska kraftmätningar inför Franska öppna.

Missar Djokovic Monte Carlo och tvingas till flera veckors vila är risken att han inte hinner hitta formen lagom till Roland Garros. Tidigt uttåg i Madrid och förlust mot en Nadal som fått upp ångan ordentligt i Rom (fullt rimliga scenarier) kan grusa även Djokovics självförtroende, det råstarka psyket till trots.

Utan Djokovic ligger dessutom vägen helt öppet för Nadal att bärga sin nionde raka titel i Monte Carlo. Med tanke på hans övertygande insatser i Acapulco och Indian Wells finns det i dagsläget bara en spelare som kan utmana honom på gruset, och han haltar i skrivande stund omkring med en fotskada.

Om Djokovic står över Monte Carlo som en säkerhetsåtgärd, för att inte förvärra skadan, så behöver vi nog inte oroa oss alltför mycket. Visst, han förlorar viktiga poäng och ger Andy Murray ytterligare chanser att närma sig världsettan på rankningen, men det relevanta här är att rehabiliteringen blir så pass snabb och smärtfri att han åtminstone kan träna någorlunda hårt och hålla sig i form inför Madrid och Rom.

Att döma av de rapporter vi hittills fått lutar det åt att vi inte får se Novak i Monte Carlo.

Vilket är ett stort avbräck i sig.

Men det är ingenting mot vad hans totala frånvaro under grussäsongen – vilket än så länge bara är en farhåga och ett worst case scenario – skulle innebära: total avsaknad av dramatik.

Såvida inte Nadals knä kastar in handduken. Då skulle 2013 kunna bjuda på den mest öppna, märkligaste och på så vis i särklass mest dramatiska grussäsong på år och dar (av helt fel anledningar, dock).

Men det är givetvis ingenting vi hoppas på.

Så krya på dig nu, bäste herr Novak Djokovic.

Det röda gruset behöver dig.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB