Startsida / Inlägg

Monte Carlo Masters medan jag sov

av Henrik Ståhl

Inläggen har fullkomligt lyst med sin frånvaro här de senaste dagarna.

Orsak: Allmän sjukstuga hemmavid.

Nåväl.

Hann aldrig göra en förhandsanalys innan helvetet brakade loss, men låt oss ta en snabb recap på vad jag missat av Monte Carlo Masters hittills:

* * *

Novak Djokovic, vars skada alltså lyckligtvis inte var så allvarlig som befarats, hade stora problem i sin öppningsmatch mot Mikhail Juzjnyj i dag. Blev bruten två gånger i första set, som han förlorade med 6-4.

Han kom igen, dock – som så många gånger förr. 4-6, 6-1, 6-4 skrevs setsiffrorna slutligen. Men 38 oprovocerade misstag (och bara 24 winners) är inget gott betyg för världsettan. Hittar säkerligen formen redan i tredjerundan mot Juan Mónaco (som slog Ernests Gulbis: 6-0, 3-6, 6-3), men inte utan att man blir lite oroad.

* * *

Gruskungen Rafael Nadal mosade Marinko Matosevic totalt: 6-1, 6-2. Kolla in några av poängen i klippet ovan, som startar med en klassisk – och galen – passering i steget. Även matchbollen är ett stycke klassiskt Nadal-godis.

Av det jag sett av matchen i efterhand kan jag snabbt konstatera att han på det röda gruset är sitt fornstora jag, sen får han själv svamla hur mycket han vill om att han inte är hundra procent återställd än.

På hardcourt i Indian Wells tyckte inte jag att han var helt hundra, men där korrigerade han i stället vissa delar i sitt spel (slog till exempel fler flacka slag än vanligt, var väldigt aggressiv i sitt returnerande och nyttjade sin backhandslice oftare eftersom den ger bättre räckvidd i defensiven).

Nu går benen som trumpinnar igen, han glider ut i hörnen som han ska och är i mångt och mycket den Nadal som lyfte sin åttonde trofé i Monte Carlo förra året.

Lär köra över även Philipp Kohlschreiber, som slagit Thomaz Bellucci (6-1, 6-4) och Pablo Andújar (6-2, 2-6, 7-6) i tredjerundan.

* * *

Även Andy Murray visade styrkebesked i sin första grusmatch i år: 6-1, 6-4 mot Edouard Roger-Vasselin. Möter Stanislas Wawrinka, som besegrat Denis Istomin (6-3, 7-5) och Albert Montanes (6-1, 6-1).

På förhand en riktigt intressant match. Tycker kanske att vi börjat överskatta Wawrinka en del sedan hans episka åttondelsfinal mot Djokovic i Australiska öppna, men med tanke på att han är en mycket kompetent grusspelare borde han kunna sänka världstvåan.

* * *

Houston-mästaren John Isner åkte ut med huvudet före: 6-4, 2-6, 3-6 mot Ernests Gulbis (som alltså fick stryk av Mónaco i andrarundan).

Även Houston-finalisten Nicolás Almagros vistelse i Monte Carlo blev kortlivad. Efter segern över David Goffin i öppningsmatchen (2-6, 6-1, 6-3) föll han nämligen mot Jürgen Melzer i dagens andrarunda: 6-4, 6-2.

Snacka om magplask.

* * *

http://www.youtube.com/watch?v=6tMRV2yDXTQ

Milos Raonic gjorde en grym öppningsmatch mot Julien Benneteau: 6-1, 6-4.

Hur han följde upp den?

Med en tresetsförlust mot Jarkko Nieminen: 6-3, 1-6, 7-6(3). Jarkko pulvriserade visserligen Viktor Troicki i sin öppningsmatch (6-1, 6-2), men det här är en match som en spelare av Raonics kaliber ska vinna. Alldeles för många tidiga respass från 22-åringen i år. Lite oroväckande.

* * *

Alexandr Dolgopolov gjorde rent hus med Bernard Tomic i första omgången: 6-2, 6-4. Den öppningsmatch jag på förhand var klart mest sugen att se.

Nåväl. Dolgopolov pressade världssjuan Juan Martín del Potro ordentligt i andra omgången men föll slutligen i tre set: 1-6, 6-4, 6-3. Delpo möter formstarka Nieminen i åttondelsfinalen. Ska bli intressant att se vad finländaren kan ställa till med.

* * *

Marin Cilic slog Kevin Anderson i raka set: 6-2, 6-3. Inte en så överraskande seger i sig kanske, men däremot att sydafrikanen föll så enkelt. Kevin spelade dock final i Casablanca så sent som i söndags, handlar därför troligen till viss del om att han är sliten.

Cilic möter Richard Gasquet, som avfärdade landsmannen Benoit Paire i tre set (6-1, 3-6, 6-1), i åttondelsfinalen.

* * *

Grigor Dimitrov utmanövrerade världsnian Janko Tipsarevic i raka set: 7-6(3), 6-1. Möter Florian Mayer i nästa runda.

Kvartsfinal nästa för Dimitrov, med andra ord? Tja, ser så ut på papperet i alla fall. Om inte bulgaren krampar ihop fullständigt ska han bara slå Mayer, särskilt efter en så övertygande insats mot en (förvisso formsvag) topp 10-spelare.

* * *

Hade ju varit kul med en åttondel mellan Jo-Wilfried Tsonga (som slog Nikolaj Davydenko: 7-6, 6-2) men den snuvades vi ju på av Jürgen Melzer.

Tsonga-Melzer i stället, alltså. Inte riktigt lika intressant kanske, men inte heller fy skam. Melzer är en listig rackare – och grymt oförutsägbar. Har han bara en bra dag på jobbet kan han absolut störa Tsongas matchrytm.

* * *

Tomás Berdych slog planenligt Marcel Granollers (7-5, 6-4) och möter Fabio Fognini, som besegrade Albert Ramos (6-3, 7-5),  i åttondelen. Lär bli hyfsat enkel seger för Berdych med tanke på att Fognini tenderar att klappa ihop fullständigt så fort han möter topp 10-spelare.

* * *

Alla dagens resultat:

montecarlo
  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB