Startsida / Inlägg

Rankningstitt, vecka 18

av Henrik Ståhl

Dags för en snabb rankningstitt igen.

atprankATP-RANKNINGEN

• Ytterst få förändringar i toppskiktet. Enda skillnaden inom topp 20 jämfört med förra veckan är att Stanislas Wawrinka och Gilles Simon byter plats, detta efter att Simon misslyckats med att försvara sin titel i Bukarest. Wawrinka har som bekant goda chanser att närma sig topp 10 under grussäsongen. Simon ser å sin sida inte ut att lyckas ta sig ur sin formsvacka.

• Lukas Rosol veckans utropstecken. Tar ett 13 placeringar stort skutt på rankningen efter karriärens första titel i Bukarest, från plats 48 till 35. Blir intressant att se om han kan hålla ångan uppe eller råkar ut för ett bakslag omgående. Fördelen för tjecken är att han inte har samma sorts förväntningar på sig som efter segern över Rafael Nadal Wimbledon förra året. Titeln i Bukarest smäller inte alls lika högt och han kan jobba på förhållandevis ostört.

• Tommy Robredo klättrar fem pinnhål och är nu rankad 38 i världen. Vilket alltså innebär att veteranen tagit sig 71 placeringar uppåt på rankningen sedan säsongsstarten. Vid den här tiden förra året var han rankad 466 i världen. Ett ganska trevligt uppsving, milt uttryckt.

• Ryan Harrison klättrar 19 hack till plats 81. Detta efter att ha vunnit en Challenger på hemmaplan i Savannah. Tycker att det är helt rätt av 20-åringen att spela på lägre nivå igen. I Challengern i Sarasota förra veckan åkte han visserligen ut redan i första omgången, men i Savannah gav det utdelning – och viktiga rankningspoäng. Det är givetvis tufft att ta ett steg tillbaka när spelet inte stämmer, men ibland måste man svälja förtreten och stoltheten. Segrarna i de lägre divisionerna bygger upp självförtroendet, som är livsviktigt på ATP-touren.

• Go Soeda står för veckans stora ras: Från plats 85 till 114. Har svaga 6-9 i ATP-matchfacit så här långt – på nio spelade turneringar (5-1 i Challenger-sammanhang, 2-1 i Davis Cup).

Låt oss ta en titt på säsongsrankningen också, nu när vi redan avverkat en tredjedel av säsongen:

rankning• Novak Djokovic i topp, 1,120 poäng före Rafael Nadal – som trots att han missade Australiska öppna spelat in hela 3,000 poäng så här långt i år. Riktigt imponerande, naturligtvis. Andy Murray trea, knappt 300 poäng bakom Nadal. David Ferrer fyra med 2,370 poäng.

• I segmentet under är det jämnt race mellan Tomás Berdych och Juan Martín del Potro (1,685 respektive 1,515). Fortfarande en bit upp till Ferrer, men spelmässigt tycker jag att glappet minskar mellan dessa tre. Jo-Wilfried TsongaRichard Gasquet och Nicolás Almagro faktiskt inte alls långt ifrån i dagsläget (1,410, 1,395 respektive 1,305).

• Och Roger Federer? Ja ni, i dagsläget är han faktiskt bara världstia på säsongsrankningen – blott 170 poäng före Milos Raonic på elfte plats. Ingen anledning att måla fan på väggen dock. Det här var ganska väntat med tanke på Federers bantade schema. Kanske lite oroande att han bara spelat in drygt 300 poäng sedan Australiska öppna, men han kommer ju bygga upp en ganska bra buffert i Madrid, Rom och Franska öppna. Han lär inte trilla ur topp 4 före Wimbledon, och även om han mot förmodan skulle göra det så lär han bli första- eller andraseedad ändå.

• Kei Nishikori är faktiskt på 12:e plats på säsongsrankningen. Känns som att han inte presterat överdrivet bra i år, men trots allt inte särskilt konstigt med tanke på att poängen från i Memphis står för hälften av hans poäng.

• Fabio Fognini på plats 18, Lukas Rosol på plats 22, Grigor Dimitrov 23, Ernests Gulbis 27. Åtminstone för Fognini och Rosol lär det hinna ändras, men likväl intressant att se lite mer färska (Fognini är visserligen 25 och Rosol 27, men ändå) förmågor högt upp på säsongsrankningen.

• Janko Tipsarevic på plats 25. Har bara lyckats spela in 585 poäng så här långt (har totalt 3,000 poäng på den officiella rankningen). Givetvis på tok för dåligt, och det skulle inte förvåna mig det allra minsta om han trillar ur topp 10 ganska snart. Typ efter Madrid eller Rom.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB