Startsida / Inlägg

Rankningstitt, vecka 17

av Henrik Ståhl

Krutröken efter gårdagens finalbatalj i Monte Carlo har knappt hunnit lägga sig, men tennissäsongen tar inga (eller i alla fall väldigt få) pauser.

Låt oss kolla lite närmare på hur förra veckans Masters-turnering påverkat världsrankningen.

rankATP-RANKNINGEN

• Andy Murray snuvade Roger Federer på platsen som världstvåa av egen kraft i Miami. Nu har han tackat för lånet och gett tillbaka den – återigen helt av egen kraft. Detta sedan han misslyckades med att försvara sina poäng från förra året och åkte ut redan i tredje omgången mot Stanislas Wawrinka i Monte Carlo. Det är först i Madrid i maj som Murray får chansen att säkra platsen som Novak Djokovics runner-up på nytt, och det skiljer trots allt enbart tio poäng mellan schweizaren och skotten.

• Milos Raonic tar två kliv uppåt och är ånyo rankad 13 i världen. Detta efter att ha förbättrat sitt resultat i Monte Carlo jämfört med fjolåret (andra omgången i år, första 2012) samtidigt som Gilles Simon åkte ut redan i förstarundan (semifinal i fjol). Simons formkurva i år pekar spikrakt neråt, vilket börjar synas på rankningen.

• Publikfavoriten Fabio Fognini tar ett åtta placeringar stort skutt uppåt och landar på personliga toppnoteringen 24. Lär klättra ytterligare under grussäsongen, om den goda formen håller i sig. Även Grigor Dimitrov tog stora spelmässiga kliv framåt under Monte Carlo och är nu rankad 28 i världen, även det en personlig toppnotering. Kan inte nog understryka hur kul det vore om Dimitrov håller ångan uppe och fortsätter utvecklas under året – vilket det onekligen ser ut som att han kommer göra.

• Jarkko Nieminen är återigen topp 40 i världen efter sin imponerande insats förra veckan (kvartsfinal, förlust mot Djokovic). 39 är visserligen långt från toppnoteringen 13 (från 2006), men finländaren bör kunna hålla sig på rätt sida om 40-strecket under åtminstone den här säsongen.

• Robin Haase tappar 21 placeringar efter sitt magplask i Monte Carlo (förlust mot Edouard Roger-Vasselin i första omgången, tog sig till kvartsfinal förra året) och återfinns nu på plats 71.

• Forne världssjuan Gaël Monfils påstår själv att han är helt återställd efter skadan och nästan i toppform, men det har ännu inte gett några avtryck på världsrankningen. I Monte Carlo blev det förlust i första omgången mot Albert Montanes och fransmannen befinner sig strax utanför topp 100 (105) i minst en vecka till.

• Framtidslöftet Ryan Harrison står kvar på plats 100 och har alltså inte tagit igen tappet på 32 placeringar hittills i år (stod över Monte Carlo). Svag säsongsinledning från 20-åringen, som för knappt ett år sedan var rankad 43 i världen.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB