Startsida / Inlägg

Franska öppna, dag 2

av Henrik Ståhl
Hemmafavoriten Gaël Monfils slog ut femteseedade Tomás Berdych i första omgången i Franska öppna. FOTO: BILDBYRÅN
Hemmafavoriten Gaël Monfils slog ut femteseedade Tomás Berdych i första omgången i Franska öppna. FOTO: BILDBYRÅN

Gaël Monfils!

Jag räknade ut honom på förhand. Delvis på grund av hans uteblivna resultat sedan comebacken i början av säsongen. Delvis på grund av att han gick till final i Nice förra veckan, där han föll mot Albert Montanes och själv förklarade nederlaget med att han var ”fysiskt och psykiskt trött”.

Men återigen bevisade den talangfulle forne världssjuan att han aldrig ska underskattas – särskilt inte inför sin hemmapublik.

”Le Monf” grejade en komfortabel 2-0-ledning över femteseedade Tomás Berdych efter ett jämnt tiebreak i första set och ett fullständigt makalöst andra set, där hemmafavoriten bara förlorade en enda poäng i egen serve.

Det var verkligen serven som var nu 81-rankade 26-åringens viktigaste vapen i dag. Han slog 26 ess (mot Berdychs elva) och vann 79 procent bakom sin förstaserve.

Men.

Monfils är också som bekant en matchsumpare av rang. Förutom sin spektakulära tennis (och då menar jag främst de konsttrick han oftast bjuder på) har han genom åren gjort sig känd för att tappa till synes ointagliga överlägen och spela sin absolut sämsta tennis när det verkligen gäller.

Man gjorde därför klokt i att inte ta upp segern i förskott där vid 2-0.

Och mycket riktigt: Någon timme senare stod det plötsligt 2-2, efter två svaga tiebreaks från Monfils. Samtidigt ska sägas att Berdych höjde sig rejält i tredje och fjärde set.

Det räckte dock inte hela vägen den här gången. För trots att Monfils såg ut att vara helt dränerad på energi lyckades han rädda fyra breakbollar och vända 0-40 i egen serve vid ställning 2-3 i avgörande set.

Den vändningen gav tydligen förnyad kraft, för trots att han krampade vid 5-5 lyckades han bryta Berdych och ännu ett stabilt servegame senare stod han som segrare.

Inte nog med att han lyckades vinna trots kramper och förlorat övertag (med allt vad det innebär av sargat självförtroende och tvivel), han gjorde det dessutom mot en spelare han inför matchen bara tagit ett enda set mot på tre tidigare möten. På gruset i Rom för två år sedan fick han nöja sig med två game på hela matchen.

Väldigt starkt, naturligtvis – och nu väntar en stekhet andrarunda mot Ernests Gulbis, som avfärdade Rogerio Dutra-Silva i raka set: 6-1, 7-6(4), 6-3.

* * *

Roger Federer inledde sitt äventyr i Paris på bästa tänkbara sätt i går. Han slog visserligen lite fler oprovocerade misstag än man hade hoppats på, men det ligger helt i linje med den offensiva tennis han experimenterade med i Rom. Såg väldigt tänd, och det är ju glädjande.

Hans nemesis Rafael Nadal däremot, han såg mest bekymrad ut i sin öppningsmatch mot Daniel Brands i dag. Bedrövlig var han kanske inte, men han var verkligen inte bra – medan 59-rankade Brands dundrade på som i trans från baslinjen.

Att tysken vann första set, 6-4, fick nog större delen av tennisvärlden att tappa sin kollektiva haka. Faktum är att Rafael Nadal aldrig någonsin tidigare tappat första set i en förstarunda på Roland Garros.

2011 förlorade han visserligen två raka set mot John Isner i sin premiärmatch i Paris, men först efter att ha vunnit öppningssetet.

Även andra set mot Brands var jämnt, och Nadal låg faktiskt under med 3-0 i tiebreak. Nu tror jag visserligen inte att han hade förlorat även om han hamnat i 2-0-underläge i set, men det hade onekligen varit frustrerande för gruskungen.

Vet inte om det var premiärnerver som spökade (trots allt hans första Grand Slam-match på nästan ett år) eller om han underskattade Brands, men efter andra set gjorde han sedan processen förhållandevis kort: 4-6, 7-6(4), 6-4, 6-3.

På sätt och vis bra att hans fokusdipp kommer redan nu, så han inte tror att han kan sova sig igenom den här turneringen fram till en semi mot Novak Djokovic – trots att han råkar heta Rafael Nadal.

Nåväl.

I andra omgången möter han Martin Klizan, som ledde med 3-6, 6-3, 6-1 när Michael Russel valde att avbryta matchen.

* * *

Caroline Wozniacki hade fem raka förluster inför sin öppningsmatch med Laura Robson, som var matchens favorit på förhand.

Hur det slutade?

6-3, 6-2 till Wozniacki. Får se om det kan ge tillräckligt med självförtroende och kraft för att tangera – eller slå – sitt personbästa i Paris (kvartsfinal 2010).

* * *

Maria Sjarapova brukar pricka in formtoppen när det vankas Grand Slam.

Roland Garros är inget undantag. Ryska världstvåan blåste 42-rankade Hsieh Su-Wei av banan i sin öppningsmatch: 6-2, 6-1.

Segern innebär att Sjarapova vunnit 37 av sina senaste 38 förstarundor i GS-sammanhang (senaste förlusten kom mot Maria Kirilenko Australiska öppna 2010).

* * *

Dagens mest imponerade bedrift stod ändå 18-årige Nick Kyrgios för, när han avfärdade veteranen Radek Stepanek i tre raka tiebreaks: 7-6(4), 7-6(8), 7-6(11).

189 centimeter långa ”Kicks”, som han kallas, servade som en världsstjärna och pepprade Stepanek med monstruösa forehands. Han låg dessutom under med till synes ointagliga 1-6 i andra sets tiebreak – men vann det alltså, efter totalt sex räddade setbollar.

Kyrgios, som vann årets Australian open för juniorer och är juniorvärldsetta, är redan rankad 262 i världen, har vunnit en Challenger– och en Future-turnering (totalt tre finaler) och spelar i Parin sin allra första Grand Slam-huvudturnering i karriären. Detta efter att ha fått ett wildcard när landsmannen John Millman tvingades lämna återbud på grund av skada.

Kyrgios möter Marin Cilic, som detroniserade Philipp Petzschner i sin öppningsmatch (6-1, 6-2, 6-3), i andra omgången. Den matchen vill man ju väldigt gärna se. Att göra bra ifrån sig som junior är som bekant långt ifrån en garanti för framtida stordåd på ATP-touren, men Kyrgios har redan innan segern över Stepanek visat att han är ett namn att lägga på minnet.

* * *

Alla dagens resultat:

Skärmavbild 2013-05-28 kl. 00.38.59

Damernas resultat hittar ni här (klicka på länken)

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB