Startsida / Inlägg

Så blir Rome Masters

av Henrik Ståhl

Madrid Masters avklarat, Rome Masters redan i gång (ja, innan Rafael Nadal ens hunnit slå in matchbollen i Madrid).

Vi tar en titt.

* * *

HERRAR

Skärmavbild 2013-05-13 kl. 21.56.44

ÖVRE HALVAN:

Eftersom en hel del förstaomgångar redan spelats är vissa av de toppseedade spelarnas öppningsmatcher redan spikade. Alla syns dock inte i turneringsträdet ovan.

Nåväl.

Det mest intressanta här är ändå att Rafael Nadal och Novak Djokovic hamnat på samma halva, och således kan mötas redan i semifinal.

Vilket de lär göra. Djokovic lär inte upprepa sitt magplask i Madrid och har egentligen bara en jobbig motståndare på vägen mot semin: Stanislas Wawrinka. De har återigen lottats i en eventuell tredje omgång. Tror dock att Wawrinka är alldeles för sliten efter några intensiva spelveckor för att kunna hota en utvilad och extremt taggad Djokovic.

Tomás Berdych i kvarten då? Till att börja med är det inte alls säkert att Berdych ens når kvarten. Nederlaget mot Wawrinka i Madrid-semifinalen lär svida rejält, och det vore inte ett dugg förvånande om det påverkar honom tillräckligt mycket för att förlora mot Kevin Anderson eller Marin Cilic (Denis Istomin i öppningsmatchen borde han rimligtvis besegra).

Annars är det en förhållandevis gynnsam lottning för Berdych, fram till kvarten alltså. Istomin borde som sagt inte utgöra något större hot, Anderson har han redan spöat i raka set två gånger i år och även mot Cilic har han ett mentalt övertag (och är dessutom den bättre grusspelaren av de båda).

Tror inte Berdych har något att sätta emot Djokovic i en eventuell kvartsfinal. Dominanta 13-1 i inbördes möten för världsettan talar sitt tydliga språk, och tjecken är en väsentligt sämre grusspelare.

Nadal då?

Lite tuffare. Först Fabio Fognini (som slog Andreas Seppi tidigare i dag) och därefter troligtvis Ernests Gulbis. Tror inte att någon av dem i dagsläget har vad som krävs för att skrälla mot Nadal på grus, men de har onekligen kapacitet att skapa bekymmer för världsfemman.

Janko Tipsarevic behöver vi knappt nämna, han ryker troligen mot Gulbis i andra omgången, om inte mot landsmannen Viktor Troicki redan i första.

I kvarten väntar sedan återigen David Ferrer för Nadal. Ferrer fick sig en ordentlig törn i Madrid men borde ändå inte ha några problem mot Horacio Zeballos/Fernando Verdasco och Albert Ramos/Philipp Kohlschreiber (som slog ut Milos Raonic i dag). Inte som han spelade i Madrid.

Mot Nadal blir det däremot ny tvärnit. Nadal har nu ett snudd på ointagligt mentalt försprång, och med tanke på att Ferrer inte lyckades slå sin landsman förra veckan råder det liksom inga tvivel om att han typ inte kan slå honom. Alls.

Eller okej, det kan han möjligtvis om han har alla marginaler på sin sida, men jag kan inte se det hända i Rom.

Nadal och Djokovic i semin, alltså. Där kan ju verkligen allt hända. Tror faktiskt att jag i nuläget håller Djokovic som favorit i den matchupen. Visserligen grymt imponerande av Rafa att prestera så bra i Madrid med tanke på de för honom missgynnande förhållandena där, men han har inte lyckats räta ut frågetecknen efter Monte Carlo – och Nole lär betrakta den matchen som den ”riktiga” finalen.

Har hur som helst potential att bli turneringens absoluta höjdpunkt.

I övrigt råder jag er att inte missa matchen mellan Wawrinka och Alexandr Dolgopolov. Förutsatt att Wawrinka slår Carlos Berlocq, förstås. Men det ska han väl göra? Tröttheten till trots. Ja, det känns så.

De går vidare till semifinal: Novak Djokovic, Rafael Nadal.
Skrällvarning: Stanislas Wawrinka.
Bubblare: Tomás Berdych.

* * *

UNDRE HALVAN:

Roger Federer och Andy Murray på samma halva, alltså. Bra för Federer – men förhållandevis tuff lottning i övrigt. Potito Starace borde rimligtvis avfärdas i två överlägsna set i öppningsmatchen, men därefter kan han möta en formtoppad Tommy Haas i tredje omgången och Jo-Wilfried TsongaGrigor Dimitrov eller Richard Gasquet i åttondelsfinalen.

Av dessa spelare är det bara Gasquet som besegrat schweizaren på grus (2-2 i inbördes möten på underlaget, 9-3 till Federer totalt). Gasquet har inte riktigt hittat grusformen ännu men skulle absolut kunna utgöra ett hot mot världstrean.

Tror inte Dimitrov tar sig förbi Gasquet (3-0 i inbördes möten till fransmannen, och han är en både energikrävande och mer rutinerad spelare) men om han gör det kan han säkert krångla till det lite för Federer.

Tsonga? Tja, han är överlag i bättre form och är knappast en drömmotståndare för Federer i kvarten. Så, överlever Federer till en semifinal mot typ Andy Murray?

Jag är osäker men ändå benägen att tro att schweizaren vill få revansch för nederlaget i Madrid.

Om han nu tar sig dit tror jag dessutom inte att Murray står på andra sidan nätet. Marcel Granollers ska skotten visserligen plocka, och sannolikt också Kei Nishikori i åttondelen, men Nicolás Almagro eller Juan Martín del Potro i kvarten?

Argentinaren ett stort frågetecken så klart, eftersom det här blir hans första turnering sedan Monte Carlo. Andreij Kuznetsov i öppningsmatchen är därför att betrakta som en lyckosam lottning, eftersom han inte lär fälla björnen ens när han är ur form. Almagro borde inte förlora mot vare sig Julien Benneteau eller Benoit Paire, så det lutar åt att det blir en intressant åttondel mellan Delpo och Nico.

För övrigt väldigt intressant att de aldrig mötts tidigare. Känns som att de borde ha gjort det vid något tillfälle. Eller okej, de har mötts en gång – i en Challenger-turnering i Santiago 2006 (seger för Almagro i raka set). Almagro knapp förhandsfavorit i det mötet, i så fall.

Vissa frågetecken även kring Almagro, men inte särskilt förvånande att han åkte ut tidigt i Madrid. Underlaget där passar honom inte bra alls. Mycket bättre i Rom, och insatsen i Barcelona för några veckor sedan (finalförlust mot Nadal) lovar hyfsat gott måste man ändå säga.

Däremot brukar världstolvan sällan leverera i Masters-sammanhang. Ändring på det i år? Ser lite så ut på förhand, faktiskt. Inte alls en omöjlig lottning för honom.

Tror risken är ganska överhängande att Murray åker ut redan före kvarten, han är just nu inte bättre än så på grus. Fick kämpa ordentligt i Madrid trots gynnsamma förhållanden, och det finns egentligen inte så mycket som talar för att det blir någon överdrivet stor spelmässig förändring i Rom.

Mitt förhandstips är därför att det blir Federer mot Almagro i semifinalen, med brasklappen att Tsonga kan sätta käppar i hjulet för schweizaren i kvarten och del Potro mot spanjoren i åttondelen.

De går vidare till semifinal: Roger Federer, Almagro.
Skrällvarning: Jo-Wilfried Tsonga, Juan Martín del Potro.
Bubblare: Andy Murray, Richard Gasquet, Grigor Dimitrov.

SEMIFINALERNA: Djokovic slår Nadal, Almagro slår Federer.

FINALEN: Djokovic slår Almagro.

* * *

Okej, om Almagro slår Federer i semifinalen vore det så klart en ordentlig skräll. Inte minst för att schweizaren har 5-0 i inbördes möten totalt och 3-0 på grus, och att Almagro lätt viker ner sig mot tuffare motståndare.

Men. De har inte mötts sedan 2007 och Almagro har blivit en väsentligt bättre spelare sedan dess, särskilt på grus. Är det någon gång spanjoren ska ta vara på chansen och slå meste mästaren så är det ju nu, och han är faktiskt generellt sett en bättre grusspelare än Federer.

Dessutom vore det kul med ännu en lägre seedad spelare i final. Som upplagt för det i och med den här lottningen, kan tyckas.

Ja, om nu inte Federer bara ger sig fan på att tysta sina belackare och följa upp förra veckans magplask i Spanien med en final i Italien. Det har som bekant hänt förr att han tänder till ordentligt först efter svidande nederlag.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB