Startsida / Inlägg

De går vidare till final

av Henrik Ståhl

Elva tävlingsdagar har redan hunnit avverkas på Roland Garros.

Vilket betyder att det är dags för semifinaler.

Låt oss ta en titt på vad dagen har att erbjuda:

* * *

Victoria Azarenka. FOTO: BILDBYRÅN
Victoria Azarenka. FOTO: BILDBYRÅN

MARIA SJARAPOVA (2) – VICTORIA AZARENKA (3)

Torsdagens stora match, så klart. Känns oerhört jämn på förhand (vissa bettingfirmor ger 1,94 gånger pengarna på Azarenka – och 1,83 på Sjarapova).

Båda är kontrollfreaks i den bemärkelsen att de trivs som allra bäst när de får hålla i taktpinnen. I egenskap av aggressiva sluggers föredrar båda att mata grundslag från baslinjen, jaga motståndaren från hörn till hörn och konstruera poängen så att de kan avslutas med en winner.

Och de är inte bara jämbördiga sett till spelstilen, utan även i den inbördes statistiken: 7-5 till Azarenka (men 2-0 till Sjarapova på grus).

Azarenka är överlag en bättre returnerare (har under turneringen bärgat 31 servegenombrott), men Sjarapova har den kraftfullare serven.

Det är därför ingen överdrift att påstå att serven blir direkt avgörande i den här matchen – den som svajar först kommer att hamna i brant uppförsbacke.

Maria Sjarapova. FOTO: BILDBYRÅN
Maria Sjarapova. FOTO: BILDBYRÅN

Skulle vilja påstå att det är viktigast för Sjarapova att serva stabilt, eftersom serven är en så central del i hennes spel. Enligt väderprognosen är det risk för hårda kastvindar, vilket missgynnar Sjarapova som har ett mycket högre uppkast än Azarenka.

Sjarapova är den klart mer framgångsrika grusspelaren av de båda (fem av hennes sex senaste titlar har bärgats på underlaget – Azarenka har bara en grustitel totalt under hela karriären), men världstrean har äntligen börjat känna trygghet även på ”the dirt”.

Azarenka har dessutom övertaget i Grand Slam-sammanhang – 2-0 i inbördes möten, inklusive en fullkomlig överkörning i Australiska öppna-finalen förra året (6-3, 6-0).

Bara tre av deras totalt tolv möten har gått till tre set. Nio gånger har den som vunnit första set vunnit matchen.

Behöver därför knappast ens påpeka hur viktigt första set blir i den här semifinalen.

Det är så klart fullt förståeligt att Sjarapova hålls som knapp favorit inför den här matchen, med tanke på vilket enormt bra grusspelare hon utvecklats till. Men faktum är att Azarenka i mitt tycke imponerat mer i Paris. Sjarapova visade senast i kvartsfinalen mot Jelena Jankovic hur sårbar hon är när matchrytmen inte infinner sig, och händer något liknande i semin kommer Azarenka hugga som en kobra – och sedan inte släppa taget.

Azarenka vet att hon har vad som krävs för att besegra sin rival, och den här gången tror jag faktiskt att hon gör det trots att underlaget inte är hennes statistiskt bästa.

Hoppas för övrigt på en tresetare.

* * *

Serena Williams. FOTO: BILDBYRÅN
Serena Williams. FOTO: BILDBYRÅN

SERENA WILLIAMS (1) – SARA ERRANI (5)

En helt annan matchup än Sjarapova-Azarenka. Williams och Errani är diametralt olika sorters spelare; Världsfemman förlänger duellerna med kvickhet och bollsäkerhet – världsettan tar kål på dem med skoningslösa styrka.

Errani kommer troligen att parkera sig några meter bakom baslinjen och försvara sig under Serenas offensiva kavalkader med toppade slag och loopar. Hon lär även försöka variera sitt spel med oförutsedda placeringar och stoppbollar.

Sara Errani. FOTO: BILDBYRÅN
Sara Errani. FOTO: BILDBYRÅN

Frågan är till vilken nytta.

Å ena sidan är det inte omöjligt att med tät defensiv tvinga fram enkla misstag från Williams. Att helt enkelt bara suga ur så mycket fart ur bollen som det bara är möjligt och låta världsettan göra precis allt jobb själv.

Som vi alla vet är Williams sin egen värsta fiende, så att tvinga henne att föra en kamp mot sig själv är ingen dum taktik.

Personligen tror jag inte att det räcker särskilt långt. Williams har helt enkelt för många övertag (serven, returtagandet, räckvidden, tyngden) och bara att hålla defensiven tät är en tillräckligt svår uppgift i sig.

Tror därför på seger i två raka för Williams. Inte nödvändigtvis en fullständig kross, men två raka lär det likväl bli.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB