Startsida / Inlägg

Osportslig domare

av Henrik Ståhl

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=jYo29rY-pck#t=1541s

Att spelare vägrar skaka hand med varandra vid nätet har hänt fler än en gång genom tennishistorien (ett färskt exempel är Tomás Berdychdiss mot Nicolás Almagro Australiska öppna 2012, se klipp ovan).

Likaså att spelare vägrar skaka hand med domaren efter match.

Men att huvuddomaren beter sig på det viset är betydligt ovanligare. Så här på rak arm kan jag inte dra mig till minnes att det någonsin hänt tidigare.

Men det hände i måndags, mellan Xavier Malisse och Guillermo Garcia-Lopez i Queen’s Club Championships i London (en tresetare ur vilken Malisse gick segrande: 6-4, 5-7, 6-4).

Eftersom matchen spelades på en av de mindre banorna var det inte så mycket snack om den direkt efteråt. Enligt uppgift ska det dock ha varit en temperamentsfull drabbning där Malisse och Garcia-Lopez utväxlat hårda ord både sinsemellan och gentemot domaren.

Xavier Malisse fick inte skaka domarens hand efter matchen. FOTO: BILDBYRÅN
Xavier Malisse fick inte skaka domarens hand efter matchen. FOTO: BILDBYRÅN

Inte helt överraskande, med tanke på att den 56-rankade belgaren genom åren gjort sig känd som en av de mest eldfängda spelarna på ATP-touren.

Lågvattenmärket den här gången måste ha varit när Malisse kallade en – under en av matchens många dispyter – högljutt protesterande kvinna i spanjorens entourage för ”Garcia-Lopez barnvakt”.

Enligt rapporterna var båda spelarna hetlevrade matchen igenom, dock med Malisse som klar segrare på det osportsliga planet.

Huvuddomaren James Keothavongs hämnd kom alltså efter att sista poängen spelats, då han vägrade att skaka Malisses hand. Publiken belönade detta med att bua ut den osportsliga domaren.

Rätt eller fel?

Personligen tycker jag att det finns ytterst få saker som rättfärdigar att vägra ta i motståndarens och domarens hand efter avslutad match. För en huvuddomare, som ju i alla lägen ska föregå med gott exempel, är det därmed ett fullständigt horribelt beteende. Inte minst med tanke på att han befinner sig i den maktposition han gör och därför per default ska ha betydligt högre smärttröskel vad gäller kritik.

Nej, i det här fallet blir det rött kort för Keothavong.