Startsida / Inlägg

Så blir grässäsongen 2013

av Henrik Ståhl

Kommer ni ihåg att jag lovade att göra en fullständig genomgång av grässäsongen, som jag gjorde inför grussäsongen?

Ett inte lika massivt jobb som för drygt två månader sedan eftersom det bara spelas totalt sex grästurneringar per, men hur som helst – här har ni den kompletta guiden till grässäsongen 2013!

* * *

JUNI

* * *

Tommy Haas är regerande mästare i tyska Halle.
Tommy Haas är regerande mästare i tyska Halle.

250GERRY WEBER OPEN
ATP 250

Halle, Tyskland
10-16 juni

Grässäsongen sparkar i gång direkt efter avslutad grusdito. Fjolårsfinalisten (och femfaldiga mästaren) Roger Federer samt titelförsvararen Tommy Haas återvänder, första- respektive tredjeseedad. Mellan dem i seedningen finns världsnian Richard Gasquet.

Övriga seedade är Kei Nishikori, Milos RaonicPhilipp KohlschreiberJerzy Janowicz och Florian Mayer. Ska bli intressant att se vad Janowicz kan åstadkomma. Han är som bekant en skicklig grässpelare. Likaså Kohlschreiber.

Startfältet är likvärdigt fjolårets. Bara två topp 10-spelare (tre förra året: Federer, Rafael Nadal och Tomás Berdych), men överlag intressanta namn. Utöver de seedade har vi nämligen spelare som Gaël MonfilsErnests GulbisMarcos Baghdatis och David Goffin, till exempel.

Den här turneringen var verkligen katalysatorn för Haas stora pånyttfödelse förra året. Dessförinnan hade han snubblat sig igenom första halvan av säsongen, till och med spelat en Challenger i Dallas efter det tidiga uttåget i Indian Wells. Enda framgången dittills var i Franska öppna, där han tog sig igenom kvalet och till tredje omgången (förlust mot Gasquet).

Efter finalsegern över Federer tog han sig till ytterligare två finaler (Hamburg och Washington) och tre kvartsfinaler (Toronto, Shanghai och Wien). Resten är, som man brukar säga, historia – fast en fortfarande pågående sådan.

Nåväl.

Med det här startfältet måste Federer hållas som favorit, såvida han inte är skadad. Finns så klart flera spelare som kan hota honom (exempelvis Raonic, som pressade honom till tre set förra året; tredje set avgjordes först i tiebreak). Främsta utmanarna är Haas och Kohlschreiber.

Gulbis? Tja, ska bli riktigt spännande att se hur han hanterar omställningen från grus till gräs, men har inte så jättehöga förväntningar på honom. Inte heller Janowicz, men tror att han är den av de båda som har störst skrällpotential. Kan möta Federer redan i åttondelsfinalen. Blir i så fall ett intressant möte.

Framför allt är jag nyfiken på att se hur Federer presterar. Det är ju många som tvivlar nu efter den slätstrukna insatsen i Franska öppna-kvarten mot Jo-Wilfried Tsonga. Själv är jag inte särskilt orolig, men ska som sagt bli intressant att se exakt hur peppad han är nu när underlaget skiftas från rött till grönt.

* * *

Queen's Club Championships.
Queen’s Club Championships.

250QUEEN’S CLUB CHAMPIONSHIPS
ATP 250

London, England
10-16 juni

Min favoritturnering på gräs. Näst efter Wimbledon, förstås. Väldigt trevlig atmosfär och har ofta grymt bra startfält för att vara en 250-turnering.

Så även i år: Andy Murray, världssexan Tomás Berdych, sjuan Juan Martín del Potro och åttan Jo-Wilfried Tsonga toppseedade. Under dem har vi bland andra Marin CilicAlexandr DolgopolovSam Querrey, Kevin AndersonBenoit PaireGrigor Dimitrov (totalt 16 spelare seedas i den här turneringen). Cilic titelförsvarare, för övrigt. Bland de oseedade kan bland andra nämnas Denis IstominFeliciano Lopez (kvalade in) och Bernard Tomic.

Dessutom kom danske Frederik Nielsen in i huvudturneringen som lucky loser efter att Rogerio Dutra-Silva tvingats lämna återbud.

Dimitrov gick till semifinal förra året. Ska bli intressant att se hur hans form är efter den imponerande grussäsongen.

Alla toppseedade spelare floppade förra året (Murray, Tsonga, Janko TipsarevicGilles Simon). Hoppas de presterar bättre i år. Mest nyfiken är man så klart på Andy Murray, som enligt egen utsago känner sig fräschare än på länge efter sitt skadeuppehåll (stod som bekant över Franska öppna på grund av ryggskada).

* * *

David Ferrer tog karriärens andra grästitel i 's-Hertogenbosch 2012.
David Ferrer tog karriärens andra grästitel i ’s-Hertogenbosch 2012.

250ROSMALEN GRASS COURT CHAMPIONSHIPS
ATP 250

’s-Hertogenbosch, Holland
16-22 juni

Startfältet inte helt spikat än, men regerande mästaren David Ferrer återvänder. Stanislas Wawrinka är andraseedad, John Isner fjärdeseedad, Benoit Paire fjärdeseedad. Under dem har vi Jeremy ChardyJürgen Melzer, Marcos Baghdatis och Marcel Granollers.

På damsidan är världselvan Roberta Vinci förstaseedad.

En av de svagare grästurneringarna, som dessutom spelas samtidigt som den normalt snäppet hetare Eastbourne International i England.

Ferrer kommer så klart få bära favoritskapet efter hans starka säsongsinledning. I övrigt känns det som att det finns säkert åtta-tio spelare som aspirerar på en finalplats.

* * *

Andy Roddick vann sin näst sista titel i karriären i Eastbourne förra året.
Andy Roddick vann sin näst sista titel i karriären i Eastbourne förra året.

250EASTBOURNE INTERNATIONAL
ATP 250

Eastbourne, England
17-22 juni

Det är i grästider som dessa man saknar Andy Roddick lite extra. Nu tycker jag förvisso att han gjorde helt rätt som valde att lägga spaden på hyllan i höstas, men visst är grässäsongen (och hela touren) en profil fattigare utan honom.

Den här turneringen är faktiskt den näst sista som forne världsettan vann. Besegrade Andreas Seppi i finalen förra året (vann sedan karriärens allra sista titel i Atlanta en månad senare).

Startfältet i år är ungefär som 2012, det vill säga inte mer än hyfsat intressant. Som en helt vanlig 250-turnering, typ. 17-rankade Gilles Simon är förstaseedad, följd av 18-rankade Philipp Kohlschreiber, 20-rankade Juan Mónaco, 23-rankade Kevin Anderson, 24-rankade Alexandr Dolgopolov, 26-rankade Andreas Seppi, 31-rankade Fabio Fognini, och 32-rankade Julien Benneteau.

Övriga namn värda att nämna är Feliciano Lopez, Denis Istomin och Bernard Tomic.

Svårt att inte hålla Kohlschreiber som favorit med Anderson som främsta utmanare. Blir intressant att se om Seppi kan följa upp de senaste två årens överraskande gräsframgångar (seger här 2011 och finalförlust 2012). Personligen hoppas jag också att Dolgopolov och Tomic kan hota.

Det här är dock en sådan där typisk turnering som brukar bjuda på en del skrällar, så inte alls omöjligt att vi får se två helt otippade finalister (eller i alla fall en).

På damsidan har vi ett riktigt starkt startfält: topp 10 representeras av inte mindre än sju spelare. Världsfyran Agnieszka Radwanska är toppseedad, och hon följs av världsfemman Sara Errani, sexan Li Na, sjuan Angelique Kerber, åttan Petra Kvitová, nian Caroline Wozniacki och tian Maria Kirilenko.

Även andra riktigt intressanta oseedade namn: titelförsvararen Tamira Paszek (som ju är som allra bäst på gräs), Laura RobsonSloane Stephens, formtoppade Jelena Jankovic och Ana Ivanovic.

Bäddar för drama, alltså – och kommer tveklöst bli mycket intressantare än herrarnas turnering, som vanligt.

Med den här uppställningen kan det sluta lite hur som helst. Ska framför allt bli se om Kerber kan hitta formen på gräs, om Radwanska kan följa upp sin succéartade grässäsong från i fjol (finalist i Wimbledon, som bekant) och om Tamira Paszek hamstrar gräspoäng i samma utsträckning som hon brukar.

* * *

Roger Federer vann sin sjunde Wimbledon-titel förra året.
Roger Federer vann sin sjunde Wimbledon-titel förra året.

gsWIMBLEDON
Grand Slam

London, England
24 juni-7 juli

Sett till popularitet och mediabevakning årets största Grand Slam-tävling.

Och visst är det något alldeles särskilt med Wimbledon? Inte bara för att det i dagens moderna tennis är den enda av de fyra slamsen som spelas på gräs, hela turneringen liksom osar av historik och grym atmosfär.

Förra årets upplaga av Wimbledon blev minnesvärd på många sätt – Federer bärgade sin sjunde titel (17:e GS-bucklan totalt) och Andy Murray tog sig äntligen hela vägen till final inför sina hemmafans. Han höll dessutom ett tårdrypande tal efter förlusten och vann nog en hel del nya supportrar efter sin fantastiska insats i den matchen.

Ja, och så skrällde ju dansken Frederik Nielsen och hemmafavoriten Jonathan Marray i dubbelfinalen mot svenske Robert Lindstedt och Horia Tecau. Riktigt tung förlust för Lindstedt – tredje raka i Wimbledon.

Dessutom åkte ju Rafael Nadal ut redan i andra omgången mot Lukas Rosol och Jo-Wilfried Tsonga tog sig till semifinal.

Känns som att årets upplaga är ännu mer spännande på förhand än förra året, framför allt i och med Rafael Nadals sensationella comeback. Dessutom finns det ju vissa frågetecken kring Federer. I början av året pekades han ut som en självklar favorit att vinna sin åttonde buckla här i sommar.

Många har börjat vackla efter hans oerhört svaga säsongsinledning.

Själv tycker jag att det är på tok för tidigt att säga varken bu eller bä – först måste vi se hur alla tacklar omställningen från grus till gräs. Men att Federer är en av utmanarna till titeln, det tycker inte jag att det råder någon tvekan om.

Tycker att det ska bli mer intressant att se hur Novak Djokovic presterar. Efter finalförlusten i Franska öppna förra året var det lite som att luften gick ur honom, och efter det tog han sig ”bara” till semifinal i Wimbledon och OS (där han dessutom förlorade bronsmatchen mot del Potro). Nu är visserligen gräs Djokovics sämsta underlag, men jag tyckte att han gjorde en ganska lam semifinal mot Roger Federer förra året.

Får se om han bryr sig om Wimbledon tillräckligt mycket för att orka ladda om efter nederlaget i Paris. Med den otroliga vinnarskalle han har kommer han givetvis inte att vika ner sig, men frågan är om han är ute efter omedelbar och skoningslös revansch eller låter sig rubbas mentalt av den där episka semifinalförlusten i fredags.

Ska också bli intressant att se hur Berdych följer upp sitt fiasko på Roland Garros. Förra året hamnade han som bekant i en rejäl formsvacka efter Madrid och Rom, en svacka som höll i sig över hela sommaren och som han inte lyckades vända förrän under hösten. I Wimbledon blev det förlust i första omgången mot Ernests Gulbis, så har en del färska poäng att hämta in här.

På damsidan är det givetvis Serena Williams som är den stora förhandsfavoriten, vilket inte är ett dugg konstigt efter hennes sanslöst starka vår. Personligen hoppas jag att Agnieszka Radwanska och Petra Kvitová kan kliva fram nu efter att ha hamnat i skuggan av Williams, Maria Sjarapova och Victoria Azarenka i princip hela året.

* * *

JULI

* * *

John Isner har vunnit Hall of Fame Tennis Championships två år i rad.
John Isner har vunnit Hall of Fame Tennis Championships två år i rad.

250HALL OF FAME TENNIS CHAMPIONSHIPS
ATP 250

Newport, USA
8-14 juli

Den här turneringen ligger alltså veckan efter Wimbledon och spelas samtidigt som ett gäng grusturneringar – däribland Swedish Open.

Brukar inte vara överdrivet het, med andra ord.

John Isner har vunnit de två senaste åren. Brukar ju prestera på hemmaplan, amerikanen. Ja, nästan uteslutande på hemmaplan, faktiskt. Har förtvivlat svårt att röna framgångar utanför hemlandet.

Som ni förstår är en hel drös amerikaner redan klara för turneringen: Isner, Sam QuerreyJames BlakeRyan HarrisonRajeev RamMichael RussellDenis KudlaRhyne WilliamsTim SmyczekJack Sock.

I övrigt inte jättemycket att hänga i julgranen. Lleyton HewittMarinko Matosevic och Marius Copil typ.

Det där kan ju så klart ändras nu under sommaren, men det här kommer säkerligen att bli en väldigt amerikansk tillställning (en hemmaspelare har vunnit turneringen fyra år i rad – förra året var tre av fyra semifinalister amerikaner).

Hewitt var i final förra året, förresten. Tveksamt om han kan upprepa det. Känns inte direkt som att han bli bättre med åren…

 • Tjänstgörande sportredaktör: Olle Stefansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB