Stjärnorna faller som käglor i Wimbledon
avTolvfaldiga Grand Slam-mästaren Rafael Nadal föll mot 135-rankade Steve Darcis i första omgången.
Världssjuan Jo-Wilfried Tsonga tvingades bryta sin match mot 39-rankade Ernests Gulbis på grund av skada efter tre set.
Knäskadan som Victoria Azarenka ådrog sig i måndags var värre än befarat och världstvåan lämnade walkover mot 166-rankade Flavia Pennetta.
Världstrean Maria Sjarapova halkade och snubblade och förbannade gräset – sedan föll hon i raka set mot 131-rankade doldisen Michelle Larcher de Brito.
Men den riktigt stora skrällen kom nu på kvällen: 116-rankade Sergej Stakhovskij skickade ut regerande mästaren Roger Federer i fyra set – redan i andra omgången: 6-7(5), 7-6(5), 7-5, 7-6(5). I samma veva kom Federers svit på 36 raka Grand Slam-kvartsfinaler till ända.
Att Stakhovskij slog Federer med en befarat utdöd serve & volley-strategi var en ironisk twist som racketkonstnären lär drömma mardrömmar om.
Schweizaren spelade inte ens särskilt dåligt. 57 winners, bara 13 oprovocerade misstag, 80 procent vunna poäng i förstaserve, 50 procent bakom andraserve och 162-161 i poäng totalt (sett till enbart poängen vann Federer två set, Stakhovskij ett och ett slutade oavgjort) är verkligen inga dåliga siffror för världstrean.
Problemet för honom var att han inte hittade något effektivt sätt att komma åt Stakhovskijs serve. Federer är som bekant ingen stor returtagare, och det blev smärtsamt tydligt i dag. Hans chippar på backhandsidan var kanonmat för den vilt volleysluggande Stakhovskij, och att placera returnerna i mitten av banan var bara stundtals fruktsamt.
Matchen bjöd på blott tre servegenombrott. Två för Stakhovskij (det första i tredje set, det andra i fjärde) och en för Federer (i fjärde set).
När Stakhovskij tappade break och 3-1-ledning i det där fjärde setet kändes det som att meste mästaren skulle kunna dra nytta av den nervositet som smugit sig in under ukrainarens skinn och inleda en federersk upphämtning, men det här var helt enkelt inte schweizarens dag.
I tiebreak fick Stakhovskij minibreak med sig. Brände visserligen sin första matchboll i egen serve vid 6-4, men var sedan den kyligare av de båda i en lång duell i Federers serve.
Det var symptomatiskt för hela matchen: Stakhovskij var helt enkelt klart bättre i de mest avgörande lägena. Tappade räkningen på hur många gånger han räddade breakboll med antingen ess eller klockren volley.
Det här innebär att Federer är världsfemma när den nya världsrankningen släpps måndagen den 8 juli. Han tappar nämligen 1,955 poäng och landar på 5,785 totalt – färre än både Nadal och David Ferrer, oavsett hur Ferrer presterar i turneringen härifrån.
Sist världstrean åkte ut tidigare än kvartsfinal i en Grand Slam-turnering var i Franska öppna 2004, då han föll mot Gustavo Kuerten i tredje omgången.
Sist han åkte ut före kvartsfinalen i just Wimbledon var 2002, då Mario Ancic (efter matchen kallad ”Super-Mario”) skrällslog honom redan i första omgången. Sedan dess har han nått åtta finaler och två kvartar (vunnit totalt sju titlar).
Och nu föll han alltså mot en lirare som aldrig tidigare slagit en topp 10-spelare och som har 1-15 i matchfacit mot spelare rankade inom topp 25 under 2012 och 2013. Den högst rankade spelare han någonsin besegrat inför dagens match var då 18-rankade Marcos Baghdatis i New Haven 2010 (har också 2-0 i inbördes möten mot Janko Tipsarevic, men serben var som bäst rankad 50 vid dessa tillfällen).
Detta öppnar så klart för fjolårsfinalisten och hemmafavoriten Andy Murray, som på förhand hade en kvartsfinal mot Tsonga och en semi mot Nadal eller Federer att se fram emot. Efter dagens skrällar är den högst seedade spelaren på hans semifinalhalva 16-rankade Nicolás Almagro.
Och det gör det svårt att inte se Murray mot Novak Djokovic i finalen nästa söndag, men bollen är som bekant rund. Stakhovskijs seger, bland andra, bevisar för andra spelare att det faktiskt går att besegra de stora stjärnorna – särskilt i Wimbledon. Det har ett antal spelare lyckats visa prov på redan under Wimbledons tre inledande speldagar.
Eller vad sägs om de här skrällarna:
• 189-rankade Challenger-spelaren, och grymt underhållande, Dustin Brown slog ut forne världsettan och 2002 års Wimbledonmästare Lleyton Hewitt i fyra set: 6-4, 6-4, 6-7(3), 6-2. Spelade även han serve & volley, för övrigt.
• Talangen Ernests Gulbis ledde med 3-6, 6-3, 6-3 över Jo-Wilfried Tsonga när världssjuan tvingades kasta in handduken på grund av knäskada.
• 86-rankade Kenny de Schepper är klar för tredje omgången efter att världstolvan Marin Cilic tvingats lämna walkover med känningar i vänstra knäet.
• Veteranen Tommy Robredo slog ut gräsräven Nicolas Mahut (som bärgade sin första ATP-titel i karriären efter finalseger över världstian Stanislas Wawrinka i s’-Hertogenbosch i söndags) i raka set: 7-6(3), 6-1, 7-6(5).
• 196-rankade Petra Cetkovska krossade forna världsettan Caroline Wozniacki i raka set: 6-2, 6-2.
• Doldisen Michelle Larcher de Brito slog världstrean Maria Sjarapova i raka set: 6-3, 6-4.
Och detta är alltså endast onsdagens skrällar.
Tittar vi på lite fler siffror kan vi konstatera att Wimbledons två första omgångar har bjudit på inte mindre än tio skadeavhopp (tre i första omgången, sju i andra) – sju på herrsidan, tre på damsidan.
Av dagens totalt 32 matcher ställdes sju in, det vill säga 21 procent (tre walkovers, fyra brutna under spelets gång). Värst var det på herrsidan, där 31 procent av matcherna aldrig fullbordades (två walkovers).
Många skyller på att gräset är alldeles för halt (den kalla engelska våren har lyfts fram som en potentiell orsak), men det förnekar arrangörerna bestämt:
”Det har varit ett stort antal skadeavhopp under The Championships i dag och vi lider med alla spelare som drabbats. Det finns flera orsaker till avhoppen och det finns de som hävdar att det är på grund av banorna. Vi har ingen anledning att tro att så är fallet. Många spelare har tvärtom berömt oss för banornas goda skicka”, säger turneringsdirektören Richard Lewis.
Han fortsätter:
”Förberedelserna har genomförts med samma pedantiska noggrannhet som föregående år och det är vida känt att gräsunderlag tenderar att vara mer frodig i början av tävlingen. De faktiska bevisen, som kontrolleras av utomstående, pekar på att banorna är nästan identiska i jämförelse med förra året och så torra och fasta som de ska vara.”
Det är möjligt, och arrangörerna ska givetvis ges the benefit of the doubt tills motsatsen bevisats, men visst är det väldigt märkligt att fler skadat sig under Wimbledons tre första dagar i år än under hela turneringen förra året?
Konkreta siffror:
• Wimbledon 2012: Totalt sju skador (fem på herrsidan, två på damsidan). Fem av dem i första omgången (fyra herrar, en dam), en i andra (herr) och en i tredje (dam).
• Wimbledon 2013: Totalt tio skador (sju på herrsidan, en på damsidan). Tre i första omgången (två herrar, en dam) och sju i andra (fem herrar, två damer).
Något står inte rätt till i Bumbledon.
Förlåt, Wimbledon.
* * *