Startsida / Inlägg

Wimbledon, dag 1

av Henrik Ståhl

Mycket av gårdagen kom att överskuggas av Steve Darcis dunderskräll mot Rafael Nadal, men det spelades ju en hel del andra matcher också.

Och 135-belgaren var inte den enda sensationella segraren.

Redan knappt två timmar in i turneringen var årets första skräll ett faktum, när 65-rankade 19-åringen Monica Puig krossade världsfemman Sara Errani i raka set: 6-3, 6-2.

Alla referenser till Bambi är tröttsamt uttjatade vid det här laget och alla som sett Errani på en gräsbana vet att hon halkar runt som på ett gigantiskt bananskal. Uttrycket ”gräsofob” passar bra in på världsfemman.

Nu är inte heller Puig en grässpelare av rang, men hennes spel lämpar sig betydligt bättre på underlaget eftersom hon rör sig mycket smidigare och får högre utdelning på sitt tunga grundspel.

Blir intressant att se hur Puig följer upp sin skräll. Med den här lottningen har hon hyfsade chanser att åtminstone gå till tredje omgången.

* * *

Lleyton Hewitt mot Stanislas Wawrinka hade på förhand potential att bli dagens tveklöst bästa match. Hade själv sett fram emot en tuff kamp i minst fyra set.

Det blev inte riktigt så.

Att Lleyton Hewitt vann var inte det minsta överraskande, trots att han var högoddsaren inför matchen. Han är en typisk grässpecialist och var ruskigt bra i Queen’s Club Championships förrförra veckan. Wawrinka har visserligen förbättrat sitt grässpel avsevärt de senaste åren och tog sig till final i ’s-Hertogenbosch förra veckan (föll mot Nicolas Mahut), men är den på papperet svagare av de båda på underlaget.

Trodde dock inte att Hewitt skulle vinna så förhållandevis enkelt: 6-4, 7-5, 6-3. Särskilt inte med tanke på att Wawrinka hade break och 4-1 i andra set.

Och det var inte bara övertaget Wawrinka tappade i det där andra setet, utan större delen av sitt spel. Inte mycket stämde i tredje set för schweizaren.

Oerhört rättvist och välförtjänt för krigaren Hewitt. Det är verkligen som att han genomgår en förvandling vid den här tiden varje år. Som att alla hans krämpor tar semester och låter honom spela ut sitt fulla register på det gyllengröna gräset.

Forne världsettan möter 189-rankade Dustin Brown (ej att förväxla med Los Angeles Kings-kaptenen med samma namn), som slog Guillermo Garcia-Lopez, i andra omgången.

En inte alltför skräckinjagande motståndare efter den här ”skrällen”.

* * *

Jerzy Janowicz var helt omutlig mot 18-årige brittiska framtidshoppet Kyle Edmund: 6-2, 6-2, 6-4. Var rädd för att han inte hittat gräsformen efter skrälltorsken mot 240-rankade Mirza Basic i Halle för två veckor sedan. Polacken kan bli riktigt farlig i årets upplaga av Wimbledon. Får enorm utdelning på sin serve och blytunga forehand när allting funkar för honom.

* * *

Roger Federer han knappt säga ”schweizerost” innan hans förstarunda mot Victor Hanescu var över: 6-3, 6-2, 6-0 efter drygt en timmes spel.

Världstrean slumrade till en kort stund i första set men var på det hela taget kassaskåpssäker. Hanescu å sin sida gjorde en riktigt platt insats. Nu är han visserligen ingen stor grässpelare, men det kändes ibland som att han knappt ens försökte vinna.

Möter Sergej Stakhovskij i nästa match. Mer kanonmat för regerande mästaren, alltså.

* * *

Matchen mellan Maria Sjarapova och 37-rankade Kristina Mladenovic blev oväntat spännande. Slutade 7-6(5), 6-3 till världstrean Sjarapova.

20-åriga Mladenovic påminner en hel del om Sjarapova. Lång, lite klumpig och inte särskilt snabb, men väger upp det med blytung serve och projektiler från baslinjen.

Båda servade stabilt och första breakbollen kom först i matchens åttonde game. En breakboll som Sjarapova räddade med ett ess (vad annars?).

I slutänden var det just serven som blev avgörande. Sjarapova höll sin nivå genom båda seten, medan Mladenovic slog sju dubbelfel och bjöd världstrean på totalt åtta breakbollar – av vilka hon förvaltade en. Det räckte för att säkra en plats i andrarundan.

Sjarapova hade bara en enda breakboll mot sig under hela matchen, den i åttonde gamet i första set. Lite av en drömstart för hardhittern.

* * *

Andy Murray hade inga problem alls med Benjamin Becker, som han besegrade även i Queen’s för ett par veckor sedan: 6-4, 6-3, 6-2.

Lär bli han och Federer som gör upp om finalplatsen.

* * *

Världstvåan Victoria Azarenka skadade sig i andra set mot 106-rankade Maria Joao Koehler, men krossade sin motståndare trots bedövande smärta: 6-1, 6-2.

– Vid ett tillfälle kunde jag inte se bollen. Jag fick panik. Allt jag kunde tänka på var vad som hade hänt. Så det tog en stund för mig att komma över den chocken. Men jag är glad att jag kunde hitta lugnet i de kritiska ögonblicken, berättar Azarenka.

Azarenka föll under en duell och skadade sitt högra knä. Det är oklart hur allvarlig skadan är. Förhoppningsvis kan hon fortsätta spela.

* * *

David Goffin stretade emot riktigt bra mot världssjuan Jo-Wilfried Tsonga men föll i raka set: 7-6(4), 6-4, 6-3.

Snacka om otur för 84-rankade 22-åringen. Först Novak Djokovic i första omgången i Franska öppna. Sedan Tsonga i första omgången i Wimbledon.

* * *

Viktor Troicki avfärdade landsmannen Janko Tipsarevic i raka set: 6-3, 6-4, 7-6(5). Ingen skräll direkt. Tipsarevic har varit under isen sedan början av säsongen, milt uttryckt.

* * *

Sloane Stephens vann de amerikanska framtidshoppens batalj: 6-3, 6-3 mot Jamie Hampton. Stephens höjer sig alltid i Grand Slam-sammanhang, men lite överraskande att hon vann så lätt.

* * *

ALLA GÅRDAGENS RESULTAT HITTAR DU HÄR

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB