Startsida / Inlägg

Wimbledon, dag 6

av Henrik Ståhl
Alexandr Dolgopolov imponerade mot David Ferrer, men nådde inte ända fram. FOTO: BILDBYRÅN
Alexandr Dolgopolov imponerade mot David Ferrer, men nådde inte ända fram. FOTO: BILDBYRÅN

Alexandr Dolgopolov.

Trots att man redan sett så många matcher med honom att man tappat räkningen för länge sedan är det omöjligt att inte låta sig bländas av hans spel.

Hans irrationalitet.

Hans explosiva forehand med den där nästan sladdriga men samtidigt snärtiga svingen.

Hans giftiga slice.

Hans svårlästa serverörelse.

Hans Sonic the Hedgehog-snabba fötter.

Men lika mycket som de där fantastiska slagkombinationerna, tempoväxlingarna och extremt snabba förflyttningarna i banan ger upphov till tenniseufori och jag-kan-inte-tro-att-det-är-sant-känslor för åskådaren, lika frustrerande är alla de missar som är ett direkt resultat av dem.

Han spelar liksom en omvänd version av percentage tennis – i stället för att välja det enklast möjliga av de bästa alternativen väljer han det svårast möjliga när det egentligen inte behövs. Low percentage tennis kanske vi kan kalla det.

Likt exempelvis Gaël Monfils eller Jo-Wilfried Tsonga känns det ofta som att underhållningsvärdet i det spel som tittarna bjuds på är viktigare än segern. Hellre förlora roligt än att vinna tråkigt, typ.

David Ferrer gnetade sig vidare till åttondelsfinal. FOTO: BILDBYRÅN
David Ferrer gnetade sig vidare till åttondelsfinal. FOTO: BILDBYRÅN

I dag förlorade Dolgopolov tråkigt. Trots att han låg under med break (och sedan dubbelbreak) i avgörande set hade han genuint roligt när han spelade. Interagerade med den hänförda publiken och kunde inte hålla sig för skratt när han lyckades vinna två utmaningar med en hårsmån (båda gångerna hade hans slag dömts ut men nuddat linjen med någon ynka millimeter).

Mot Ferrer funkar det dock inte att spela som Dolgopolov gör i längden. Ukrainaren kopplade visserligen greppet och hade avgörandet i egna händer när han tog ledningen med 2-1 i set. Men det är i sådana lägen som Ferrer biter ihop, gnetar vidare med ännu större beslutsamhet och spelar ännu mer stringent.

Ferrers i sammanhanget monotona bollande besegrade Dolgopolovs underhållande men riskfyllda oförutsägbarhet. Ferrer såg helt vilsen ut ibland och när allt klaffade var Dolgopolov överlägsen, men sådant rinner av honom som vatten på en gås. Det är oerhört svårt att störa spanjorens matchrytm, så man måste helt enkelt av egen kraft utmanövrera honom. Då funkar det inte att bjuda på så många gratispoäng som ukrainaren gör.

Ferrer möter hur som helst Ivan Dodig i åttondelen. Igor Sijsling låg under med 0-6, 1-6, 0-1 mot Dodig när han tvingades kasta in handduken. Synd. Den matchen var på papperet väldigt intressant.

Dodig är som jag tidigare sagt en skicklig grässpelare och är på intet sätt chanslös mot Ferrer, men visst är världsfemman förhandsfavorit även i den matchen.

* * *

Fernando Verdasco var överlägsen. FOTO: BILDBYRÅN
Fernando Verdasco var överlägsen. FOTO: BILDBYRÅN

Tävlingsdagen inleddes med ett gäng segrar i raka set. Fernando Verdasco var helt överlägsen Ernests Gulbis: 6-2, 6-4, 6-4. Spanjoren hade en enda breakboll emot sig, i tredje set. Räddade den – och förvaltade själv totalt fyra av sju.

Gulbis svarade för en oerhört dålig insats. För att nöta ner en redan sliten klyscha var det som att han bara ställde ut sina bortskämda skor på banan och lät Verdasco göra allt jobb.

Det var liksom ingenting som riktigt funkade för honom. Inte serven, inte forehanden, inte backhanden, inte returerna. Hittade inga alternativa lösningar utan körde på med sin fruktlöst aggressiva taktik.

Verdasco behövde faktiskt inte ens spela bättre än han gjort tidigare i den här turneringen. Med den här formtoppen räckte det med att bara göra en habil insats för att köra över Gulbis.

Ernests Gulbis. FOTO: BILDBYRÅN
Ernests Gulbis. FOTO: BILDBYRÅN

Lite tråkigt. Hade hoppats på en något jämnare match än så här.

Vägen ligger nu vidöppen för Verdasco att nå sin första Grand Slam-kvartsfinal sedan US Open 2010. Möter 80-rankade och tungt servande Kenny de Schepper i åttondelen. de Schepper slog Juan Mónaco i raka set: 6-4, 7-6(8), 6-4.

Inte särskilt oväntat det heller. Flaggade som bekant för honom, Verdasco och några till inför dagens drabbningar i Wimbledon. Mónaco är inte en särskilt bra grässpelare och är sårbar mot både servekanoner, offensiva brunkare och bollsäkra försvarsspecialister.

Såg ändå ut som att han skulle kunna utjämna efter en svag matchinledning. Räddade fem setbollar i tiebreak och hade själv setboll vid 7-6, men vek ner sig. Starkt av fransmannen att hålla sig desto kyligare i de där lägena. Särskilt med tanke på att argentinaren räddat en av de där setbollarna med en helt makalös passering (räddade först smash och sprang sedan ikapp de volleyn framme vid nät, när de Schepper bara behövde lägga undan bollen för att bärga setet).

Blir intressant att se vad han kan åstadkomma mot Verdasco. Tror dock att hans skrällpotential i den matchupen är mycket mycket mindre än mot Mónaco.

* * *

Viktor Trocki hade som väntat inte mycket att sätta emot Mikhail Juzjnyj: 6-3, 6-4, 7-5. Serben stretade emot bra i tredje set och lyckades till och med bryta ryssen för första gången i matchen genom att förvalta den enda breakbollen han fick i det setet (missade övriga tre i andra set).

Bra insats av Juzjnyj. Kan förhoppningsvis utmana Andy Murray på allvar i åttondelsfinalen, så skotten inte får en alldeles för enkel resa mot finalen.

* * *

Lukasz Kubot slog framtidslöftet Benoit Paire till synes enkelt: 6-1, 6-3, 6-4. När Paire faktiskt bemödade sig att spela tennis och kämpa en aning hade Kubot det svettigt. Låg under med break i tredje set och man kan aldrig ta ut segern i förskott mot talangfulla spelare som Paire.

Men nej. Paire vaknade aldrig ur sin koma. Oerhört loj insats från fransmannen. Många obegripligt svaga servegame (blev bruten sex gånger i matchen) och enkla misstag.

Kubot möter Adrian Mannarino. Paires landsman slog Dustin Brown (som ju svarade för en strålande insats mot Lleyton Hewitt i andra omgången) enkelt i går (6-4, 6-2, 7-5).

Det här är så klart en av nackdelarna med att vi bjuds på många tunga skrällar i inledningen av turneringen. Att spelare som Mannarino eller Kubot kommer att gå till kvartsfinal i en Grand Slam känns inte överdrivet hett.

* * *

20-åriga Bernard Tomic är yngst av spelarna som är klara för åttondelsfinal. FOTO: BILDBYRÅN
20-åriga Bernard Tomic är yngst av spelarna som är klara för åttondelsfinal. FOTO: BILDBYRÅN

Bernard Tomic slog Richard Gasquet! Mycket bra insats av 20-åringen, och en taktiskt väldigt underhållande match.

7-6(7), 5-7, 7-5, 7-6(0) speglar matchen ganska bra, men Tomic hade mycket väl kunnat vinna i raka. Trots att världsnian faktiskt vann fler poäng totalt (160-147).

Tomic bjöd på många enkla men betydelselösa poäng och var samtidigt som bäst när det verkligen gällde. Av de totalt sju breakbollar han hade i matchen brände han tre (dessutom setbollar) i Gasquets serve i andra set, och blev sedan i stället själv bruten i nästkommande game.

Richard Gasquet. FOTO: BILDBYRÅN
Richard Gasquet. FOTO: BILDBYRÅN

Mycket mer än så bjöd han dock inte på i de där viktiga lägena. Räddade sex breakbollar (tre av dem i andra set).

Oerhört kul att se honom spela när han spelar så här smart och får resultaten med sig. Har goda chanser att slå Tomás Berdych, som besegrade Kevin Anderson i en fyrsetare (3-6, 6-3, 6-4, 7-5 – första gången på de senaste fem mötena som Kevin tar set mot världssexan) i åttondelsfinalen.

Berdych påminner mer om Sam Querrey och James Blake än om Gasquet (men är givetvis mycket bättre än de två förstnämnda), och Blake vann han enkelt över.

Querrey var knepigare, men så var det också första omgången. Har potential att bli en riktigt intressant match, den åttondelsfinalen.

* * *

Andreas Seppi slog Kei Nishikori i en tajt femsetare: 3-6, 6-2, 6-7(4), 6-1, 6-4. I åttondelen möter italienaren världsåttan Juan Martín del Potro, som trots skada slog Grega Zemlja i raka set: 7-5, 7-6(3), 6-0.

Juan Martín del Potro. FOTO: BILDBYRÅN
Juan Martín del Potro. FOTO: BILDBYRÅN

Argentinaren gjorde illa knäet när han jagade en stoppboll från Zemlja.

– Det var riktigt smärtsamt. Jag blev lite rädd. Jag avslutade matchen väldigt snabbt. Nu börjar det kännas i knäet och även vristen. Jag ska låta det undersökas av läkare omgående, säger han efter matchen.

Vore riktigt trist om det visar sig vara en allvarlig skada. Han har sett stabil ut i Wimbledon hittills och Seppi är ett överkomligt hot för världsåttan i åttondelsfinalen. Dessutom har vi väl redan fått vår beskärda del walk overs, don’t ya think?

* * *

Novak Djokovic fortsätter övertyga. FOTO: BILDBYRÅN
Novak Djokovic fortsätter övertyga. FOTO: BILDBYRÅN

Novak Djokovic fullkomligt detroniserade Jeremy Chardy: 6-3, 6-2, 6-2. Världsettan har därmed fortsatt clean sheet mot fransmannen: 7-0 i inbördes möten och 17-0 i set.

Möter Tommy Haas i åttondelsfinalen. Haas slog Feliciano Lopez i fyra set: 4-6, 6-2, 7-5, 6-4. Lite otippade matchsiffror. Såg Lopez som knapp favorit inför den matchen, men Haas är som bekant i fenomenalt bra form så inte överraskande att han vann.

* * *

På damsidan vann Sabine Lisicki över Samantha Stosur i en tresetare: 4-6, 6-2, 6-1. Total överhalning i sista två seten, alltså. Det var oväntat, för egen del. Trodde verkligen att Stosur skulle ta det.

Lisickis belöning: Serena Williams i åttondelen. Världsettan körde över veteranen Kimiko Date-Krumm fullständigt i sin trejderunda: 6-2, 6-0.

* * *

Madison Keys lyckades plocka ett set mot Agnieszka Radwanska, men världsfyran drog till slut det längre strået: 7-5, 4-6, 6-3. Bra insats av Keys. Hon går stärkt ur den här turneringen.

I åttondelen väntar Tsvetana Pironkova, som slog Petra Martic: 6-1, 4-6, 6-2.

* * *

ALLA DAGENS RESULTAT HITTAR NI HÄR

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB