Startsida / Inlägg

Semifinalerna, damer

av Henrik Ståhl

128 spelare har blivit fyra.

Och av de fyra är det bara en som var semifinalseedad: världsfyran Agnieszka Radwanska.

Så udda är 2013 års upplaga av Wimbledon.

* * *

Agnieszka Radwanska. FOTO: BILDBYRÅN
Agnieszka Radwanska. FOTO: BILDBYRÅN

√ AGNIESZKA RADWANSKA (4) – SABINE LISICKI (24)

Strategen Radwanska mot sluggern Lisicki. 1-1 i inbördes möten, Radwanska vann deras senaste i raka set (i Dubai förra året).

Lisicki är ganska klar favorit hos oddssättarna, vilket jag både förstår och inte. Hon får enorm utdelning i sitt tunga grundspel på gräset och följde upp skrällen mot Serena Williams i åttondelsfinalen med en stabil tvåsetsseger över Kaia Kanepi i kvarten.

Men Agnieszka Radwanska i en semifinal i Wimbledon, det är liksom något helt annat. Att Lisicki ligger på runt 1,60 och Radwanska på upp till 2,40 speglar inte det.

Sabine Lisicki. FOTO: BILDBYRÅN
Sabine Lisicki. FOTO: BILDBYRÅN

Särskilt inte med tanke på att världsfyran vunnit en liknande matchup förhållandevis övertygande så sent som i går, mot Li Na i kvartsfinalen. Världssexan gjorde en strålande – och ursinnigt offensiv – insats, men räckte alltså inte till mot Radwanska.

Jag tycker faktiskt att hennes resa till semin har varit mer imponerande än Lisickis. Hon har krånglat sig ur mentalt tuffa lägen och besegrat flera svåra motståndare på vägen. Lisicki chockslog Williams, vilket smäller högre sett till enskild prestation, men världsettan gjorde verkligen en slät figur i den matchen.

Segern mot Samantha Stosur i åttondelsfinalen var visserligen imponerande, men Lisicki har inte mött en spelare med så här pass defensiva kvaliteter tidigare i turneringen. Tror inte att hon kommer få lika hög utdelning i egen serve, och håller bara Radwanska duellerna vid liv är det bara en tidsfråga innan semifinalnerverna gör sig påminda.

Summa summarum: Lisicki kommer att försöka blåsa Radwanska av banan. Radwanska kommer att försöka utmanövrera Lisicki på det taktiska och mentala planet.

Återstår att se vilken taktik som blir den mest framgångsrika.

Själv tror jag på den taktiska.

* * *

Marion Bartoli. FOTO: BILDBYRÅN
Marion Bartoli. FOTO: BILDBYRÅN

√ MARION BARTOLI (15) – KIRSTEN FLIPKENS (20)

Snudd på omöjlig match att tippa. Flipkens har visserligen en bra serve, men som Bartoli returnerade mot Sloane Stephens i kvarten kommer hon inte att få i närheten av så hög utdelning som mot Petra Kvitová.

Kirsten Flipkens. FOTO: BILDBYRÅN
Kirsten Flipkens. FOTO: BILDBYRÅN

Samtidigt servade Bartoli bedrövligt mot Stephens och har överlag inte serven som sitt främsta vapen.

Nästan lika dynamisk matchbild som Radwanska-Lisicki, fast i stället för taktik mot aggressivitet möts här iskyla och frenesi.

Det vore onekligen kul om Flipkens saga hölls vid liv ända till på lördag, men jag tror att det blir två tidigare Wimbledonfinalister i finalen: Radwanska mot Bartoli.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB